Mâncărimile vaginale – 5 cauze frecvente
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Mâncărimile vaginale reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale disconfortului în rândul populației de sex feminin. Această problemă poate fi cauzată de mai mulți factori.
Unul dintre motivele pentru care mâncărimile vaginale sunt îngrijorătoare este faptul că, în general, acestea sunt asociate cu prezența unei infecții sau boli ginecologice.
Deși simptomele experimentate pot să dispară după câteva zile, multe femei continuă să se simtă stânjenite și îngrijorate, în special dacă mâncărimile vaginale sunt însoțite de iritații sau sensibilitate.
Mâncărimile vaginale reprezintă o problemă frecventă. Cu toate acestea, trebuie să ne monitorizăm atent simptomele și să obținem un tratament adecvat în timp util. Însă, înainte să începi să îți faci griji, este esențial să consulți un ginecolog. Numai acesta te poate ajuta să depistezi cauza problemei.
Deoarece știm că multe femei nu cunosc cauzele posibile pentru mâncărimile vaginale, în articolul de astăzi te invităm să descoperi cinci dintre cele mai frecvente. Citește în continuare și ia aminte!
5 cauze posibile pentru mâncărimile vaginale
1. Infecțiile fungice
Infecțiile cu drojdii de la nivelul zonei intime se dezvoltă atunci când pH-ul vaginului sau flora bacteriană a acestuia este alterată. De obicei, pH-ul vaginal este acid și situat sub 4,7. Când acest mediu acid este destabilizat, nivelul lactobacililor scade și microorganismele nocive se proliferează.
Aceste schimbări pot fi declanșate de utilizarea anumitor produse de igienă intimă feminină, de purtarea hainelor prea strâmte și chiar de carențele nutriționale. Ciupercile se dezvoltă foarte ușor în mediile umede ca vaginul, cauzând mirosuri neplăcute și mâncărimi.
Pentru a menține un pH vaginal stabil, este indicat să consumi iaurt simplu și alte surse de probiotice.
Te-ar putea interesa și:
2. Iritarea vulvei
Vulvita, adică iritarea vulvei, este o boală care se declanșează când îți cureți zona intimă prea frecvent sau utilizezi săpunuri ce conțin compuși chimici agresivi. Pielea vaginului este foarte sensibilă și susceptibilă alterării pH-ului său dacă este expusă iritanților din componența produselor de igienă feminină.
Iritarea vulvei este o problemă frecventă în rândul femeilor care merg la sală în mod regulat și nu își schimbă hainele îmbibate cu transpirație în vestiar.
Pentru a ameliora iritația și, implicit, mâncărimile vaginale, fă-ți o baie cu apă caldă și utilizează un săpun cu pH acid echilibrat. O altă variantă este să speli exteriorul vaginului cu o soluție preparată cu apă și oțet de mere.
3. Metodele de îndepărtarea părului agresive
Avem la dispoziție numeroase moduri de a îndepărta părul de pe orice regiune a corpului. Când însă vine vorba de vagin, este esențial să optăm pentru o metodă adecvată.
Lamele de ras pot fi un pic prea agresive pentru pielea sensibilă din jurul vulvei. Această metodă, împreună cu utilizarea cremelor depilatoare, pot cauza iritații, fire de păr incarnate și o senzație de mâncărime de durată. Ca să remediezi problema, optează pentru creme destinate special epilării zonei inghinale.
4. Bolile cu transmitere sexuală
Multor persoane le este frică că, la un moment dat, vor fi diagnosticate cu o boală cu transmitere sexuală. Trebuie să reținem că unul din simptomele posibile ale acestor boli este reprezentat de mâncărimile vaginale.
Acest simptom rareori semnalează prezența unei boli cu transmitere sexuală. Este totuși indicat să ceri opinia unui medic dacă mâncărimile vaginale te deranjează frecvent.
Te-ar putea interesa și:
Majoritatea bolilor cu transmitere sexuală sunt asimptomatice în fazele lor timpurii. Ulterior, ele provoacă durere și secreții urât mirositoare. Însă nici mâncărimile vaginale nu trebuie neglijate, în special dacă sunt însoțite de simptome ca umflături mici și roșii, iritații sau secreții vaginale groase.
5. Bolile cutanate
Și bolile cutanate precum psoriazisul sau eczema pot afecta zona intimă feminină. Deși tind să producă simptome în alte regiuni ale corpului, în anumite circumstanțe bolile cutanate pot cauza și mâncărimi vaginale.
Dacă te bănuiești că afli în această situație, consultă un medic ginecolog pentru a primi un tratament special care reechilibrează pH-ul vaginului. Aplicarea topică de corticosteroizi sau creme hidratante blânde ar putea fi benefică dacă vulva ta este afectată de psoriazis.
Ce ar trebui să faci dacă experimentezi mâncărimi vaginale?
Pe lângă tratamentele prescrise de ginecolog, încearcă să îți îmbunătățești obiceiurile de igienă intimă și să porți haine lejere din bumbac. Zona ta intimă reține un anumit nivel de umezeală. Însă este indicat să eviți acumularea în exces a umezelii, pentru a preveni proliferarea bacteriilor nocive.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dains, J., Baumann, L., & Schievel, P. (2012). Vaginal discharge and itching. In Advanced Health Assessment and Clinical Diagnosis in Primary Care. https://doi.org/10.1111/j.1742-4658.2009.07053.x
- Wølner Hanssen, P., Krieger, J. N., Stevens, C. E., Kiviat, N. B., Koutsky, L., Critchlow, C., … Holmes, K. K. (1989). Clinical Manifestations of Vaginal Trichomoniasis. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1989.03420040109029
- Landa Goñi, J., Lopes Rauno, P., Hernandez Nunez, J., & Nunez Palomo, S. (2002). Menopausia. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S0212-6567(02)79072-0
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.