Logo image
Logo image

Cum să mergi mai departe când nimic nu te face fericit

4 minute
Chiar dacă nimic nu te face fericit, trebuie să-ți păstrezi calmul. Este important să mergi mai departe cu pași mici și să faci schimbări minore care îți oferă o stare de bine, chiar și în doze minime. 
Cum să mergi mai departe când nimic nu te face fericit
Ultima actualizare: 19 decembrie, 2018

Există cu siguranță momente în care nimic nu te face fericit, însă trebuie să îți aduni forțele și să mergi mai departe. 

Lumea își pierde strălucirea, cântecele nu mai sună a muzică, iar bucuria celor din jur nu mai are niciun efect asupra ta.  Știm că nu este ușor să depășești acele clipe dificile, dacă nu găsești un motiv întemeiat pentru a te trezi în fiecare dimineață. Însă motivul este foarte simplu: tu.

Când nu ne îngrijim de propriile nevoi emoționale și îi lăsăm pe cei din jur să ne prindă într-o capcană sufocantă, să ne ia toată energia și să ne controleze viețile, lumea noastră se întoarce cu susul în jos. 

Poate că alții încearcă să ne consoleze cu replici precum timpul le vindecă pe toate”. Dacă nu preluăm controlul asupra propriei vieți, încurajările și bătăile pe umăr nu ne fac niciun bine.

Da, există perioade în care nimic nu te face fericit. Însă nu poți lăsa un moment greu să se transforme într-o viață grea. Trebuie să îl depășești și să mergi mai departe.

Strategii la care poți apela când nimic nu te face fericit

Dacă nimic nu te face fericit și au trecut luni întregi în care ai avut o dispoziție proastă, însoțită de alte manifestări precum insomnie, pierderea poftei de mâncare și o senzație de apatie vizavi de toate lucrurile care te entuziasmau în trecut, îți recomandăm să vorbești cu un medic.

Este posibil să suferi de depresie. Prin urmare, este necesar să primești un diagnostic corect și să urmezi îndrumările unui profesionist, pliate pe nevoile tale. Dacă ai aflat că nu te confrunți cu o problemă psihologică mai profundă, atunci ar fi bine să reflectezi asupra următoarelor aspecte și să încerci să le pui în practică în fiecare zi.

 

Some figure

Respectă-ți propriul ritm

Nu te simți bine și nu ar trebui să te prefaci că ești în regulă. La ce ajută să zâmbești și să porți o mască, dacă nu simți decât tristețe și apatie?

  • Nu îți disimula sentimentele. În acest fel, nu faci decât să-ți accentuezi suferința.
  • Ai dreptul să trăiești acest moment fragil de tristețe. Chiar dacă pare greu de crezut, emoțiile negative au și ele un scop și anume să ne facă să ne dăm seama că trebuie să facem o schimbare pentru a ne adapta la mediul în care trăim.

Respectă acest ritm mai lent de care au nevoie corpul și mintea ta. Ai nevoie de timp pentru puțină introspecție, pentru a-ți pune singur întrebări și a descoperi ce se ascunde în sufletul tău.

Îți recomandăm și: 

Fii tu însuți ca să fii fericit!

Lasă deoparte ceea ce simți și concentrează-te pe ce ai nevoie

Știi că nu ești bine, că te simți copleșit de un amalgam de sentimente și senzații. Acum ești cuprins de tristețe, acum de frustrare, mai târziu vrei să dormi, după care simți nevoia să vorbești cu cineva.

Având în vedere că ești conștient de caruselul emoțional de care ești purtat, a venit momentul să lași deoparte sentimentele, pentru a-ți identifica nevoile.

  • Trebuie să îmi revin.
  • Am nevoie de puțin timp pentru mine.
  • Am nevoie de visuri noi.
  • Trebuie să o iau de la capăt.
  • Vreau să mă simt util.
  • Vreau să-mi ofer dragostea de care am nevoie.

 

Some figure

Mergi mai departe, fă mici schimbări în viața de zi cu zi

Nu ai cum să te simți mai bine de la un moment la altul. Mergi mai departe și schimbă puțin câte puțin modul de a gândi și comportamentul, astfel vei dobândi treptat o stare mai bună.

  • Astăzi voi face o plimbare lungă, de care mă voi bucura la cote maxime.
  • Astăzi îmi voi ține sub control gândurile negative.
  • Astăzi voi ieși în oraș cu prietenii și vom discuta despre planurile mele de viitor.
  • Astăzi voi deveni o prioritate pentru mine însumi, îmi voi oferi timp și momente plăcute.
  • Astăzi voi iniția un proiect pe termen lung. Voi plănui o excursie sau mă voi înscrie la un curs.

Aceste mici schimbări în viața de zi cu zi contribuie la evoluții mari în plan emoțional care, puțin câte puțin, îți reconstruiesc starea de bine.

Citește și: 

Evită persoanele toxice ca să fii fericit

Pentru a fi fericit, trebuie să renunți la unele lucruri

Pentru a fi fericiți, uneori este necesar să sacrificăm anumite lucruri sau chiar relații interumane. Este un act de curaj greu de dus la capăt.

Trebuie să învățăm să ținem cont de propriile nevoi și să ne ascultăm conștiința. Dacă lucrurile sau oamenii care ne înconjoară ne îndepărtează de propria noastră esență spirituală, înseamnă că și fericirea noastră personală devine inaccesibilă.

  • A renunța înseamnă a închide anumite cercuri și a pune capăt unor etape. Este esențial să recunoști ce nu mai este important pentru tine, ce nu îți mai îmbogățește sufletul și ce îți dă o stare de rău.
  • Trebuie să ții cont și de faptul că uneori nu este nimeni vinovat pentru nefericirea ta. Nesiguranța și temerile tale sunt cele care îți interzic accesul la propria bunăstare.

Învață să recunoști aceste surse ale sabotajului interior și să le combați. Merită efortul, mergi mai departe. Întotdeauna.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Townend, E., Tinson, D., Kwan, J., & Sharpe, M. (2010). ‘Feeling sad and useless’: an investigation into personal acceptance of disability and its association with depression following stroke. Clinical Rehabilitation, 24(6), 555-564.
  • Bunkers, S. S. (2010). The lived experience of feeling sad. Nursing science quarterly, 23(3), 231-239.
  • Lucassen, P., Reeve, J., Postma, S., Hartman, T. O., van Ravesteijn, H., Linssen, M., … & Gerritsen, D. (2018). Feeling blue, sad, or depressed: how to manage these patients. British Journal of General Practice, 68(672), 330-331.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.