Metabolism accelerat cu 4 tipuri de mic dejun cu ovăz
Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
Dacă vrei să-ți accelerezi metabolismul, este foarte practic să optezi pentru un mic dejun cu ovăz. Mâncărurile care includ această cereală sunt ușor de preparat, ieftine și foarte sănătoase. Ele te ajută să pierzi în greutate fără a depune un efort excesiv.
Datorită faptului că prezintă multiple vitamine și minerale, ovăzul este un aliment cu abilitatea de a accelera metabolismul. În plus, acești nutrienți reglează glicemia.
Ovăzul ajută organismul să utilizeze alimentele ingerate într-un mod mai eficient.
Beneficiile unui mic dejun cu ovăz
Ovăzul este o cereală bogată în fibre solubile, care asigură o senzație imediată de sațietate. Din acest motiv, putem profita de ovăz pentru a preveni mâncatul în exces sau consumul exagerat de alimente hipercalorice.
Totodată, fibrele sale reduc absorbția colesterolului în sânge. Consumul regulat de ovăz previne problemele cardiovasculare, în special cele asociate inimii.
Pentru a profita din plin de beneficiile ovăzului la micul dejun, este indicat să nu folosești multe alte ingrediente în prepararea mesei. Optează pentru această cereală în forma sa naturală—adică fulgii de ovăz. În acest mod, vei evita ingredientele inutile care ar putea contracara efectele benefice ale ovăzului.
1. Ovăz cu mere și scorțișoară
Primul mic dejun cu ovăz pe care ți-l prezentăm este delicios, dulce și cremos. Următorul preparat este numai bun pentru începutul unei zile reci.
Ingrediente
- 1 cană de fulgi de ovăz
- 2 căni de lapte de migdale
- 1 măr tăiat în cubulețe
- 2 linguri de scorțișoară
- 2 linguri de sirop de arțar
Mod de preparare
- Într-o cratiță medie, adaugă laptele de migdale, ovăzul, scorțișoara și siropul de arțar.
- Amestecă din când în când pentru a împiedica compoziția să se lipească de cratiță.
- Fierbe până când laptele este aproape complet absorbit.
- Ia de pe foc, adaugă cubulețele de măr și amestecă.
- Lasă să stea 15 minute.
- Presară puțină scorțișoară deasupra preparatului și servește.
2. Fursecuri cu ovăz, scorțișoară și stafide
Dacă nu-ți plac stafidele, poți opta pentru fructul tău favorit: nuci, alune de pădure, merișoare, caise deshidratate și așa mai departe.
Rețeta de mai jos îți va permite să prepari 30 de fursecuri. Te sfătuim să nu consumi mai mult de 4-5 fursecuri la micul dejun.
Ingrediente
- ¾ cană de făină de grâu
- ½ lingură de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță de sare de mare
- 2 linguri de unt la temperatura camerei
- 1 cană de zahăr brun
- 1 linguriță de extract de vanilie
- ½ cană de suc de mere natural
- 2 căni de fulgi de ovăz instant
- 1 cană de stafide
- 1 lingură de scorțișoară
- Ulei sub formă de spray
- 1 ou
Mod de preparare
- Mai întâi, pregătește tava pentru cuptor. Pulverizeaz-o cu ulei și pune-o deoparte.
- Într-un castron mic, amestecă făina, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și sarea.
- Într-un castron mare, bate untul, zahărul, oul și extractul de vanilie.
- De îndată ce compoziția devine cremoasă, adaugă sucul de mere și 1/3 cană de apă.
- Amestecă conținutul ambelor castroane până obții o compoziție omogenă.
- Lasă să stea în frigider pentru 2 ore.
- Preîncălzește cuptorul la 176 °C (350 °F).
- Lasă să se coacă pentru 15 minute (sau până când fursecurile se întăresc).
3. Smoothie cu pere, ghimbir și ovăz
Poate nu-ți place să gătești, dar ai vrea totuși să încerci un mic dejun cu ovăz. În acest caz, nu ezita să prepari următorul smoothie delicios.
Ingrediente
- ½ cană de lapte de migdale
- ½ linguriță de ghimbir proaspăt ras
- 3 linguri de ovăz
- 1 cub de gheață
- ½ cană de iaurt grecesc natural degresat
- ½ pară
Mod de preparare
- Procesează toate ingredientele cu ajutorul unui robot de bucătărie până obții un lichid omogen. Apoi, poți să-l servești.
4. Ovăz cu smântână și căpșuni
Una dintre cele mai gustoase și populare rețete cu ovăz include căpșuni și smântână.
Ingrediente
- 1 cană de apă
- ½ cană de fulgi de ovăz bio
- ½ bețișor de scorțișoară
- 1 linguriță de oțet balsamic
- 2 linguri de iaurt grecesc
- 1 linguriță de extract de vanilie
- ½ cană de căpșuni tocate
- 1 lingură de miere
Mod de preparare
- Pune apa, scorțișoara și ovăzul într-o oală mică.
- Acoperă și așteaptă până când apa începe să dea în clocot.
- De îndată ce atinge punctul de fierbere, redu focul.
- Într-un castron mic, amestecă oțetul balsamic cu căpșunile.
- Pisează căpșunile pentru a obține un piure, apoi adaugă iaurtul, vanilia și mierea.
- Amestecă toate ingredientele și pune-le deoparte.
- După ce ovăzul a absorbit toată apa, adaugă piureul de căpșuni.
- Fierbe compoziția pentru 2 minute, ia-o de pe foc și servește-o.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Singh, R., De, S., & Belkheir, A. (2013). Avena sativa (Oat), A Potential Neutraceutical and Therapeutic Agent: An Overview. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2010.526725
- Lezcano, E. P. (2010). Cereales para el desayuno. Alimentos Argentinos.
- Aparicio Vizuete, A., & Ortega Anta, R. M. (2015). Efectos del consumo del beta-glucano de la avena sobre el colesterol sanguíneo: una revisión. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. https://doi.org/10.14306/renhyd.20.2.183
- Katz, D. L. (2001). A Scientific Review of the Health Benefits of Oats. Public Health. https://doi.org/10.1007/978-3-642-19231-9
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.