Logo image
Logo image

Minimalismul cald: ce este și cum se aplică acasă

3 minute
Minimalismul cald este un trend care îmbină ideile de bază ale minimalismului cu căldura decorului nordic, fără a pierde din vedere ordinea. Descoperiți culorile, texturile și materialele de bază ale acestui stil!
Minimalismul cald: ce este și cum se aplică acasă
Ultima actualizare: 02 martie, 2023

Ați auzit de minimalismul cald în decorarea locuinței? Este un stil care combină elemente de minimalism clasic cu ușoare variații de culoare, textură și materiale care oferă căldură.

Descoperiți o tendință care generează medii primitoare și vesele fără a renunța la simplitatea stilului minimalist!

Ce este minimalismul cald și care este originea lui?

După cum indică și numele, minimalismul cald este o variantă a minimalismului obișnuit, acel curent artistic, arhitectural și decorativ care a apărut în anul 1960. Acest stil propune reducerea încărcăturii spațiilor la minim. Scopul este de a genera senzația de ordine și simplitate.

Multe curente pornesc de la minimalism pentru a organiza interioarele caselor. În zilele noastre, când consumerismul excesiv și suprastimularea vizuală sunt omniprezente, ideea de a reveni la bază este asociată cu ordinea și bunăstarea.

Revista de Psicología Ambiental sugerează faptul că supraîncărcarea din interiorul casei are un impact negativ, deoarece produce o senzație de haos.

Minimalismul cald respectă conceptele clasice, dar folosește doar culori, texturi și materiale naturale. Se urmărește înlocuirea răcelii pe care curentul clasic o generează cu lumină și căldură.

Citiți mai mult: Cum să implementezi stilul shaker acasă?

Some figure
Minimalismul cald propune menținerea conceptului mai puțin înseamnă mai mult, dar adaugă tonuri calde și texturi variate.

Perspectiva ambientală a minimalismului cald

Acest stil nou, din ce în ce mai aplicat în mii de locuințe, are o latură ecologică, încurajând reducerea consumului și deținerea de obiecte. Potrivit unui raport Greenpeace, consumerismul are un impact ridicat asupra planetei.

Publicația indică faptul că astăzi sunt extrase cu 50% mai multe resurse naturale decât acum 30 de ani. Multe dintre ele sunt asociate cu acumularea de bunuri inutile.

Cum să folosim minimalismul cald acasă

Crearea unei camere ordonate vizual și primitoare este o sarcină simplă atunci când folosim minimalismul cald. Principalul lucru în această tendință este reducerea elementelor prezente și folosirea plantelor, mobilierului cu linii curbe și culorilor în tonuri calde.

Pentru aceasta, se poate aplica tehnica oosouji, un ritual străvechi de origine budistă care urmărește să purifice spațiile prin detașarea materială. În acest sens, minimalismul cald se aseamănă cu minimalismul clasic, dar generează medii mai plăcute. Cum se implementează?

Texturi și textile naturale

Una dintre modalitățile de a genera căldură în casă este folosirea textilelor de origine naturală pentru accesorii precum pernele, covoarele și perdelele.

Ideea este de a combina fibre precum bumbacul, inul sau lâna cu materiale clasice, precum marmura sau cimentul. Trebuie avut în vedere faptul că în minimalismul cald suprafețele uniforme sunt prioritare față de cele cu modele.

Gamă caldă de culori

În varianta sa clasică, această tendință folosește albul ca nuanță centrală și game de diferite gri ca și completare. Minimalismul cald încorporează și alte nuanțe care aduc căldură încăperii. Maro, ocru, bej și culori apropiate pământului – sunt opțiuni excelente pentru a favoriza luminozitatea.

Mobilă si materiale

În ceea ce privește designul mobilierului, ideea este de a reduce rigiditatea vizuală produsă de liniile drepte ale minimalismului. Prin urmare, folosiți mobilier rotunjit.

Materialul principal este lemnul, deoarece aduce culoare și căldură încăperii. Este de origine naturală, deci se potrivește perfect tendinței. Calitatea este prioritară. Nu achiziționați obiecte inutile.

Recomandăm: Metoda Declutter: în ce constă și cum ajută la armonia casei tale

Plante

Naturalețea în decorare este reprezentată de plante. Exemple ideale sunt arborele de jad, ficusul, kentia sau kalanchoe.

Iluminat

Lumina naturală este esențială în minimalismul cald. Folosiți perdele deschise la culoare, care să nu obstrucționeze prea mult ferestrele. Pentru orele de noapte, se recomandă iluminare artificială în tonuri calde.

Some figure
Profitarea de iluminare naturală este cheia pentru a oferi căldură locuinței.

Importanța ordinii în minimalismul cald

După cum ați observat, acest stil preia caracteristici din minimalismul clasic și decorul nordic. Cu toate acestea, el nu pierde din vedere ordinea strictă. Organizarea are efecte pozitive asupra stării de spirit, așa cum demonstrează lucrările lui Marie Kondo.

În plus, potrivit unui studiu al Universității Complutense din Madrid, oamenii transmit informații despre propria identitate prin obiectele prezente în casă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.