Momordica ameliorează diabetul și cancerul
Momordica charantia este o specie de cucurbitacee de origine tropicală, folosită adesea la prepararea ceaiurilor. Potrivit unor studii științifice, Momordica ameliorează diabetul și cancerul și are proprietăți ce ajută la prevenirea și tratarea multor probleme de sănătate.
Ceaiul de Momordica este popular în Africa, Asia și America Latină și, dacă este consumat cu regularitate, poate scădea nivelul glucozei în sânge la persoanele care suferă de diabet, planta fiind numită frecvent „insulină vegetală”.
Momordica ameliorează diabetul
Ceaiul de Momordica este recomandat pentru ameliorarea variațiilor nivelului de glucoză în sânge, asociate diabetului. Datorită cantității sale ridicate de antioxidanți, Momordica poate reduce nivelul glucozei. Planta este ideală pentru cei care suferă de diabet de tip II.
Cercetările au demonstrat că Momordica ameliorează problemele metabolice datorită efectului său asupra transformării glucozei.
Îți recomandăm și:
Cum luptă Momordica împotriva cancerului?
În urma realizării mai multor studii asupra proprietăților anticancerigene ale curcubitaceei Momordica, s-a demonstrat că această plantă poate inhiba dezvoltarea cancerului la sân și a altor tipuri de celule canceroase.
Potrivit studiilor publicate de revista „Cancer Research”, oamenii de știință au descoperit că extractele din Momordica ar putea inhiba dezvoltarea celulelor canceroase datorită conținutului de antioxidanți care ajută la protejarea celulelor corpului și la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi, nutriția defectuoasă, toxinele din mediu înconjurător și fumul de țigară.
În cadrul unor cercetări realizate de Universitatea din Colorado, administrarea de extracte de Momordica la șobolanii bolnavi de cancer a dus la reducerea cu 64% a tumorilor pancreatice, fără efecte secundare. În concluzie, nivelul ridicat de antioxidanți din această plantă crește activitatea sistemului imunitar.
Momordica ameliorează diabetul și cancerul, dar are și efecte secundare
Ceaiul de Momordica nu este recomandat femeilor însărcinate, deoarece unele dintre componentele sale pot provoca avortul.
Consumul de ceai de Momordica pentru o perioadă lungă de timp crește riscul inflamării ficatului. Chiar dacă nu este dăunător pentru țesutul hepatic, acest ceai crește nivelul enzimelor care pot crea probleme ca arterioscleroza sau rigidizarea arterelor.
Printre alte efecte secundare se numără greața, vărsăturile, diareea și ulcerul gastric. Acest ceai este toxic pentru copii și trebuie administrat doar sub supraveghere medicală.
Consumul frecvent de ceai de Momordica poate provoca aritmii, dureri de cap, infertilitate, slăbiciune musculară și incontinență urinară.
Îți recomandăm și:
Cum se preapară ceaiul de Momordica ?
Ceaiul de Momordica se găsește în comerț sub formă de pudră sau extract. Pentru a prepara un ceai, trebuie să fierbi 1 litru de apă și să adaugi 2 lingurițe de pudră. Se lasă 6-10 minute, apoi se poate bea. Se poate administra și sub formă de capsule.
- Momordica este bogată în alfa și beta-caroten, luteină și zeaxantină. Conține, de asemenea, o cantitate importantă de vitamina A care, alături de alți antioxidanți, protejează organismul de radicalii liberi, previne îmbătrânirea prematură și apariția altor boli.
- Consumul de ceai de Momordica susține sănătatea sistemului digestiv prin stimularea digestiei și a mișcărilor intestinale. Acestea permit deplasarea mâncării și eliminarea deșeurilor. Acest ceai este recomandat și pentru constipație și indigestie.
- În India, ceaiul de Mormordica este un tratament popular în lupta împotriva infecțiilor și problemelor pielii, inclusiv împotriva herpesului.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.