Logo image
Logo image

Motive pentru a consuma fructe oleaginoase în mod regulat

3 minute
Fructele oleaginoase sunt foarte hrănitoare și ușor de procurat. Astfel, aproape oricine le poate consuma. Fiind atât de mici, le poți lua cu tine oriunde, fiind alegerea ideală pentru o mică gustare oriunde te-ai afla. 
Motive pentru a consuma fructe oleaginoase în mod regulat
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Mult timp, majoritatea oamenilor au ezitat în privința consumului de fructe oleaginoase, deoarece sunt bogate în calorii și grăsimi. În plus, fiind atât de mici și gustoase, avem tendința să le consumăm în mod compulsiv. Ție nu ți s-a întâmplat la fel: începi să mănânci alune și nu te mai poți opri? Desigur, excesul nu este recomandat, însă există numeroase motive pentru a consuma fructe oleaginoase cu moderație. 

Oleaginoasele potolesc foamea, însă au și multe beneficii pentru sănătate, fapt care nu trebuie ignorat. Însă nu toate au aceleași efecte. Fiecare dintre ele prezintă propriile avantaje de care trebuie să ții cont atunci când le adaugi în dietă.

Descoperă mai jos principalele motive pentru a consuma fructe oleaginoase, luând în considerare beneficiile separate pe care le oferă fiecare. Astfel, nu te vei plictisi consumând aceleași gustări, ci vei ști cum să le pliezi pe nevoile tale.

Motive pentru a consuma fructe oleaginoase

Nuci pentru dureri cronice

Some figure

Nucile sunt bogate în acizi grași Omega 3, care au efecte antiinflamatoare. Prin urmare, aceste fructe sunt recomandate persoanelor care suferă de dureri cronice, dureri articulare sau migrene.

În plus, nucile conțin o cantitate ridicată de antioxidanți, încetinind procesul de îmbătrânire și prevenind deteriorarea celulelor. Toate beneficiile menționate ajută la combaterea problemelor sistemului osos și muscular.

Migdale pentru îmbunătățirea circulației

Some figure

Migdalele sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet. Acestea echilibrează în mod natural producția de insulină, ajutând la reglarea glicemiei. 

Totodată, antioxidanții și grăsimile mononesaturate reduc nivelul de colesterol. Așa cum bine știm, colesterolul mărit și hiperglicemia îngreunează circulația sanguină. Astfel, pot apărea diverse complicații, de la sindromul picioarelor neliniștite până la afecțiuni mai grave, cum ar fi infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

În plus, migdalele au un conținut bogat de fibre. Acest nutrient este necesar pentru eliminarea din corp a elementelor dăunătoare, cum ar fi grăsimile fără valoare nutrițională care îngrașă.

Alunele caju pentru activitatea cerebrală

Some figure

Așa cum am menționat deja, există numeroase motive pentru a consuma fructe oleaginoase. Multe dintre acestea sunt legate de conținutul bogat de vitamine și minerale, fapt valabil, de pildă, pentru alunele caju. Acestea se remarcă printr-un nivel ridicat de fier, care contribuie la oxigenarea creierului. Lipsa de fier provoacă dificultăți de concentrare și de reținere a informațiilor.

Pe lângă fier, alunele sau nucile caju conțin magneziu și zinc, două minerale esențiale pentru sistemul imunitar. Dacă ai o imunitate puternică, poți preveni îmbătrânirea prematură deoarece memoria se deteriorează mai greu odată cu trecerea timpului. Desigur, memoria este vitală, drept pentru care este important să o protejăm.

Fistic pentru a te menține în formă

Some figure

Dintre toate fructele oleaginoase, fisticul are cel mai mic număr de calorii. În plus, întrucât are coajă, suntem nevoiți să îl mâncăm mai încet. Astfel, stomacul are mai mult timp la dispoziție să îi recunoască prezența, iar senzația de sațietate se instalează mai rapid.

Fisticul conține o doză generoasă de vitamina E, un antioxidant important. În plus, acest fruct este o sursă excelentă de potasiu, un element care întărește sistemul nervos și muscular.

Totodată, fisticul îmbunătățește digestia, facilitând pierderea în greutate.

Ce cantitate de fructe oleaginoase trebuie să consumăm?

După cum ai putut citi, există multe motive pentru a consuma fructe oleaginoase. Însă acestea sunt, într-adevăr, o sursă de carbohidrați. Cu toții știm că, deși sunt necesari organismului, carbohidrații trebuie consumați în cantități adecvate. Dacă nu consumi energia procurată din alimente, aceasta se transformă în grăsime. 

Având în vedere cele menționate, este clar că trebuie să fii atent/ă la cantitatea de carbohidrați pe care o consumi. Doza medie recomandată este de 30 g pe zi, împărțită între toate mesele principale ale zilei. 

Însă nu trebuie să uităm că fiecare persoană are un organism diferit. Cantitatea menționată mai sus poate fi doar punctul de plecare, însă, până la urmă, trebuie să te ghidezi după propriul tău corp.

Cel mai bun indicator este cântarul. Dacă te îngrași după ce ai început să mănânci oleaginoase, ar fi mai bine să reduci cantitatea consumată.

Fructele oleaginoase sunt foarte hrănitoare și ușor de procurat. Aproape oricine le poate consuma. Fiind atât de mici, le poți lua cu tine oriunde, fiind alegerea ideală pentru o mică gustare oriunde te-ai afla.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, Deane KH, AlAbdulghafoor FK, Summerbell CD, Worthington HV, Song F, Hooper L. Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jul 18;7(7):CD003177. doi: 10.1002/14651858.CD003177.pub3. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2018 Nov 30;11:CD003177. PMID: 30019766; PMCID: PMC6513557.
  • Dikariyanto V, Smith L, Francis L, Robertson M, Kusaslan E, O’Callaghan-Latham M, Palanche C, D’Annibale M, Christodoulou D, Basty N, Whitcher B, Shuaib H, Charles-Edwards G, Chowienczyk PJ, Ellis PR, Berry SEE, Hall WL. Snacking on whole almonds for 6 weeks improves endothelial function and lowers LDL cholesterol but does not affect liver fat and other cardiometabolic risk factors in healthy adults: the ATTIS study, a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2020 Jun 1;111(6):1178-1189. doi: 10.1093/ajcn/nqaa100. PMID: 32412597; PMCID: PMC7266688.
  • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.

 

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.