Proprietățile curative ale nopalului
Nopalul este un cactus răspândit pe tot continentul american, care crește pe un teritoriu arid. Se poate planta în orice tip de sol și nu este greu de crescut. De aceea este atât de cunoscut pe acest continent. În plus, proprietățile curative ale nopalului sunt numeroase.
Proprietățile nutriționale ale nopalului
Nopalul este bogat în calciu, fosfor, potasiu, sodiu, carbohidrați, azotați, fibre, vitaminele A, B, C și K, clorofilă, riboflavină și proteine. Există multe studii care certifică faptul că nopalul este foarte bun pentru sănătate, stimulând glandele, imunitatea, sistemul nervos, circulator, digestiv și respirator.
Pe lângă acestea, nopalul are și utilizări externe: este folosit în tratamente pentru piele și păr. Îl puteți găsi în săpunuri, șampoane, balsam de păr, geluri hidratante, loțiuni, farduri pentru ochi și altele. În medicina tradițională, nopalul este folosit pentru tratarea rănilor și a arsurilor minore.
Se poate consuma în diferite moduri: ca suc, sos, pudră, dulciuri, acadele, salate, gem, supe, ciorbe, combinat cu cereale, in sau fructe. Este folosit ca nutreț, iar nervurile principale se pot mura. Cel mai des se folosește în combinație cu fructe, în blender.
Vă recomandăm și:
Proprietățile curative ale nopalului
- Antibiotic puternic: inhibă sau chiar suprimă activitatea bacteriologică. Nopalul (nervurile principale) se folosește sub formă de compresă pe răni și infecții, având efecte benefice asupra pielii.
- Tratează arteroscleroza: are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Consumul regulat de suc proaspăt sau pudră de nopal ajută la prevenirea acestei boli.
- Împiedică răspândirea cancerului: nopalul conține multe fibre, solubile și insolubile. Cele din urmă absorb apa și ajută mâncarea să treacă prin sistemul digestiv. Diluează concentrația celulelor care pot fi cancerigene în colon, împiedicând evoluția bolii.
- Echilibrează colesterolul datorită amino acizilor, vitaminei B3 și fibrelor. Nopalul împiedică depunerea zaharurilor în sânge și transformarea lor în grăsimi, reducând nivelul colesterolului și al trigliceridelor. Elimină și secrețiile bilei care se pot transforma în colesterol.
- Îmbunătățește activitatea colonului: datorită componentelor sale active, previne formarea grăsimilor și absorbția carbohidraților. Nopalul conține fibre care absorb glucoza din intestine, menținând acest organ curat și în stare bună de funcționare.
- Ameliorează diabetul. Deoarece această plantă conține 18 aminoacizi, corpul va primi mai multă energie și va fi mai puțin obosit, reducânduse-se astfel nivelul glucozei. Întărește ficatul și pancreasul și crește sensibilitatea la insulină, stimulând deplasarea glucozei către celulele corpului. De asemenea, nopalul scade producția de insulină.
Vă recomandăm și:
Proprietățile curative ale nopalului mai puțin cunoscute
- Ajută digestia datorită vitaminei B (B1, B2 și B3) și C, calciului, potasiului, magneziului, sodiului și fierului. Având proprietăți antioxidante, oferă protecție împotriva toxinelor din alimente și încetinește efectele periculoase ale alcoolului sau a mâncărurilor „grele”.
- Previne constipația: fibrele din nopal ajută digestia, ceea ce ușurează tranzitul intestinal.
- Este un aliat împotriva obezității: tot datorită cantității mari de fibre, încetinește procesul de absorbție a mâncărurilor și a nutrienților în sânge, ușurând eliminarea lor. Permite accesul mai rapid al lichidelor către sânge, ceea ce reduce retenția de apă și celulita. Vă recomandăm să consumați nopal împreună cu fructe precum portocalele. Fibrele insolubile pe care le conțin dau senzația de sațietate, reducând pofta de mâncare. În plus, normalizează tranzitul intestinal, organismul eliminând surplusurile în mod corespunzător.
- Întărește sistemul imunitar. Nopalul conține multe vitamine, în special complexul de vitamine A, B și C, minerale și mulți aminoacizi care ajută la eliminarea toxinelor și detoxifierea ficatului. Organismul este apăratde viruși și bacterii datorită compușilor fitochimici ai nopalului.
- Previne deteriorarea sistemului nervos, vă ajută să vă relaxați și să scăpați de problemele asociate depresiei și dezechilibrului emoțional.
- Este un excelent diuretic. Sucul și proprietățile curative ale nopalului reduc inflamația sistemului urinar, ușurând durerile de rinichi și vezică.
Sursa fotografiilor: Razi Marysol Machay, Diógenes el Pacífico, David de la Luz, Javier Lastras, Roberto González și Luis Daniel Carbia Cabeza
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- López-Romero, P., Pichardo-Ontiveros, E., Avila-Nava, A., Vázquez-Manjarrez, N., Tovar, A. R., Pedraza-Chaverri, J., & Torres, N. (2014). The Effect of Nopal (Opuntia Ficus Indica) on Postprandial Blood Glucose, Incretins, and Antioxidant Activity in Mexican Patients with Type 2 Diabetes after Consumption of Two Different Composition Breakfasts. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1016/j.jand.2014.06.352
- Hernández-Urbiola, M. I., Contreras-Padilla, M., Pérez-Torrero, E., Hernández-Quevedo, G., Rojas-Molina, J. I., Cortes, M. E., & Rodríguez-García, M. E. (2010). Study of Nutritional Composition of Nopal (Opuntia ficus indica cv. Redonda) at Different Maturity Stages. The Open Nutrition Journal. https://doi.org/10.2174/1874288201004010011
- Medina-Torres, L., Gallegos-Infante, J. A., Gonzalez-Laredo, R. F., & Rocha-Guzman, N. E. (2008). Drying kinetics of nopal (Opuntia ficus-indica) using three different methods and their effect on their mechanical properties. LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2007.07.016
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.