Logo image
Logo image

Oamenii care se plâng mereu îți fură energia

4 minute
Când ești înconjurat de oameni care se plâng mereu, aceștia ajung să îți influențeze starea de spirit și te împovărează cu probleme care nici măcar nu îți aparțin. 
Oamenii care se plâng mereu îți fură energia
Ultima actualizare: 29 aprilie, 2019

Oamenii care se plâng mereu au o influență și asupra celor din jur. Este adevărat că stilul de viață modern este foarte obositor, astfel încât mulți dintre noi ne plângem de problemele cu care suntem nevoiți să ne confruntăm. Această reacție este naturală și ne eliberează de tensiunea provocată de situațiile complexe sau dureroase. Însă uneori toate aceste nemulțumiri exprimate verbal se pot transforma în hoți de energie.

Nu este nimic greșit în a manifesta empatie față de un prieten care trece printr-un moment greu. Însă faptul că asculți anumiți oameni plângându-se de aproape orice lucru poate fi mai dăunător decât crezi.

Cel mai grav este faptul că oamenii care se plâng mereu pot dezvolta un comportament toxic și manipulator. Astfel, aceștia te fac să crezi că ești insensibil sau egoist atunci când refuzi să le dai atenție.

Având în vedere cele menționate, este important să identifici persoanele etern nemulțumite. În plus, este bine să recunoști efectele negativității lor asupra propriei tale vieți.

Profilul eternului nemulțumit

Some figure

Persoana etern nemulțumită este într-o permanentă negare a propriei vieți. Aceasta încearcă mereu să se victimizeze, plângându-se de tot ceea ce are sau nu are. Mai presus de toate, oamenii care se plâng mereu nu fac nimic pentru a schimba lucrurile care îi deranjează. 

Totul poate părea normal la început. Însă în timp îți dai seama că nemulțumirile acestor persoane nu sunt generate de situațiile dificile prin care trec. Plângerile sunt integrate în stilul lor de viață.

Vorbim despre o formă conștientă sau inconștientă de manipulare. Oamenii care se plâng mereu încearcă să stârnească milă, vinovăție sau solidaritate pentru a evita asumarea răspunderii pentru propria viață. Deodată simți că este datoria ta să îi ajuți să își rezolve problemele sau măcar să fii alături de ei pentru a le șterge lacrimile în orice moment.

Cum te afectează oamenii care se plâng mereu?

Oamenii care se plâng mereu se „remarcă” printr-un negativism debordant. Astfel, când ai de-a face cu ei, te simți foarte împovărat. Chiar dacă îi ajuți sau le oferi un sfat, faptul că ești expus prezenței lor este de ajuns pentru a-ți fura o mare parte din energie.

Chiar dacă nu poți vedea acest lucru, creierul tău suferă anumite schimbări ca urmare a emoțiilor generate de situația prin care trece o altă persoană. Frustrarea, vinovăția și tristețea modifică procesele cerebrale care eliberează hormoni. Astfel, crește riscul de a dezvolta:

  • Dezechilibre emoționale
  • Dificultăți în rezolvarea problemelor
  • Probleme de concentrare
  • Gânduri negative

Cum să te comporți cu oamenii care se plâng mereu?

În viață, lucrurile nu se întâmplă întotdeauna așa cum plănuim noi. De multe ori, suntem nevoiți să înfruntăm situații nedorite sau neașteptate. Cu toate acestea, nu are rost să cazi pradă frustrărilor și tristeții. Atitudinile negative te împiedică să faci față problemelor și să mergi mai departe.

Energia pe care o consumi plângându-te trebuie folosită pentru a depăși situațiile dificilePrin urmare, este necesar să eviți să devii o persoană veșnic nemulțumită.

Totodată, este foarte important să înțelegi că nu ai datoria de a sta și a-i asculta permanent pe cei care se plâng la tine. Nu îți poți consuma energia pentru a te ocupa de greutățile altora când ai nevoie de ea pentru a-ți rezolva propriile probleme.

Așadar, ce poți face?

1. Distanțează-te

Some figure

Dacă poți, încearcă să eviți oamenii care se plâng mereu, deoarece aceștia vor încerca să te manipuleze. Cu cât le acorzi mai puțină atenție, cu atât vei înțelege mai repede că nu este nevoie să îți consumi energia ascultând gândurile lor negative.

2. Fă-i să înțeleagă că trebuie să se ocupe singuri de propriile probleme

Chiar dacă o asculți când se plânge, este necesar să îi spui persoanei respective că problemele sale sunt generate tocmai de gândirea sa negativă.

În plus, ai grijă să nu te lași afectat de situația prin care trece ea. Sfătuiește-o să ia singură măsuri pentru a-și rezolva propriile probleme.

3. Nu îți arăta slăbiciunea

Some figure

Oamenii care se plâng mereu îi manipulează pe cei din jur cu atitudinea lor negativă. Tocmai de aceea, este necesar să îți pui un scut care să le arate că nu ești dispus să îi ajuți în orice problemă cu care se confruntă. 

Deși uneori empatia este inevitabilă, încearcă să controlezi situația. Astfel, nu vei simți nevoia să îți oferi ajutorul pentru rezolvarea unor probleme care nu au nicio legătură cu tine.

4. Stabilește anumite limite

Este dreptul tău să îi ceri unei persoane să nu îți împărtășească toate tragediile și problemele sale. Dacă te-ai săturat să îi asculți în fiecare zi gândurile negative, spune-i că nu te interesează aceste lucruri și că nu vrei să fii umărul pe care să își verse lacrimile.

Ai un prieten sau o rudă care se plânge mereu? Este timpul să iei măsuri! Nu îl/o încuraja să continue. În caz contrar, la un moment dat vei simți că negativitatea pe care o emană îți îngreunează propria viață.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Moya-Albiol, L., Herrero, N., and Bernal, M.C. (2010). Bases neuronales de la empatía. Revista de Neurologia 50, 89–100.
  • Kamenetzky, G.V., Cuenya, L., Elgier, A.M., López Seal, F., Fosacheca, S., Martin, L., and Mustaca, A.E. (2009). Respuestas de frustración en humanos. Terapia Psicologica 27, 191–201.
  • Reguera Nieto, E.A. (2015). Apego, Cortisol y estrés en adultos, una revisión narrativa. Revista de La Asociación Española de Neuropsiquiatría 35, 53–77.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.