Obiceiuri care afectează intestinele
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Există mai multe obiceiuri care afectează intestinele, cauzându-ne probleme cum ar fi inflamații, gaze intestinale sau presiune abdominală și, de multe ori, ducând la apariția sindromului de colon iritabil. Dar ce putem face pentru a ne proteja intestinele? Care sunt obiceiurile ce afectează sănătatea acestora?
1. Obiceiuri care ne afectează intestinele: un nivel ridicat de stres
Cu stresul nu e de glumă. Ritmul cu care îți trăiești viața, graba, grijile, anxietatea și stresul, toate îți afectează în mod direct sănătatea stomacului și a intestinelor. Există anumite teorii ce susțin că sistemul nostru digestiv ne este ca un „al doilea creier”.
De fapt, chiar aici este locul unde neurotransmițătorii sunt sintetizați. Din acestmotiv este foarte important să ai echilibru și liniște în viața ta. Mai mulți experți susțin că un nivel ridicat de stres și anxietate poate cauza apariția sindromului de colon iritabil. Iată doar câteva efecte ale stresului asupra organismului tău:
- Îți afectează sistemul nervos autonom. Stresul îți influențează mișcările intestinale, accelerându-le sau scăzându-le ritmul.
- Îți alterează sistemul endocrin. Stresul duce la o creștere a anumitor hormoni asociați cu acesta, cum ar fi adrenalina și cortizonul. Aceștia pot cauza probleme cu digestia hranei.
- Te face să mănânci în exces. Mâncatul în exces pentru a ne calma este ceva de care suntem cu toții vinovați din când în când. Rezultatul acestei practici este că intestinele vor fi umplute cu un exces de mâncare pe care nu o vor putea digera foarte repede. Aceasta va duce la apariția unor probleme digestive.
Te-ar putea interesa și:
Stilul tău de viață, obiceiurile și sănătatea ta emoțională îți afectează în mod direct organismul, în mod special intestinele. Astfel, fii mai relaxat și încearcă să ai un stil de viață mai lent, bucură-te de viață și de cei dragi fără a fi mereu în grabă.
2. Obiceiuri care afectează intestinele: un regim neadecvat
2.1 Evită alimentele prăjite sau procesate, fast food-urile sau alimentele bogate în grăsimi
Hamburgerii, cartofii prăjiți, puiul prăjit în prea mult ulei, pizza și inelele de ceapă sunt doar câteva dintre mâncărurile de obicei clasificare drept „fast food”. De multe ori, pentru că ne aflăm în grabă, suntem nevoiți să recurgem la astfel de mâncăruri, deși nu trebuie ignorat și faptul că multora dintre noi chiar ne plac fast food-urile.
Însă, nu ai mai observat până acum că,imediat ce mănânci fast food, începe să te doară stomacul? Motivul este că aceste alimente sunt foarte sărace în fibre solubile. În plus, atunci când mănânci fast food în exces, aceste alimente îți por stimula tractul intestinal și să-ți provoace diaree sau constipație.
- Sfaturi: Gătește-ți mâncarea la cuptor, pentru că astfel vei folosi mai puțin ulei. Atunci când gătești, de exemplu, legume, e bine să le fierbi la aburi. Și în ceea ce privește uleiurile, cel mai sănătos este uleiul de măsline.
2.2 Obiceiuri care ne afectează intestinele: consumul de carne roșie
De ce este bine să evităm această carne? Practic, carnea roșie este foarte greu de digerat și foarte bogată în grăsimi. Grăsimi a căror origine deseori nici nu o cunoaștem. În zilele noastre, multe animale sunt modificate genetic pentru ca ele să crească mai repede. Carnea lor este plină de toxine a căror consum nu este recomandat.
- Sfaturi: Dacă vrei să mănânci carne, cel mai bine este să alegi carnea slabă, cum ar fi puiul sau curcanul. Atunci când cumperi orice fel de carne, uită-te atent la locul de producție și încearcă să te interesezi asupra modului în care aceste animale sunt crescute.
2.3 Obiceiuri care afectează intestinele: consumul excesiv de produse lactate
Produsele lactate sunt un alt tip de aliment ce poate duce la apariția sindromului de colon iritabil. În general, majoritatea produselor lactate te vor face să te simți rău, sunt greu de digerat și nu conțin fibre.
Te-ar putea interesa și:
În plus, acestea sunt bogate în grăsime și lactoză, ce îți pot cauza probleme digestive majore, cum a fi diareea sau constipația. Îți recomandăm să eviți produsele lactate pe cât posibil.
- Sfaturi: Înlocuiește laptele de vacă cu produse naturale și sănătoase cum ar fi laptele de ovăz, de orez, de migdale, de nuci sau chiar de fistic. Le poți găsi cu ușurință la supermarket sau poți să ți le prepari singur. Merită să le încerci!
3. Ai grijă ce medicamente iei
Mai multe studii arată că diferitele boli intestinale de care poți să suferi, cum ar fi, de exemplu, sindromul de colon iritabil, sunt legate de consumul de antibiotice.
În plus, se întâmplă deseori ca anumiți oameni să înceapă să sufere de diverse afecțiuni imediat după ce au avut o infecție bacteriană. Luarea în exces a antibioticilor ne pot afecta în mod sever intestinele.
Care este motivul? Este chiar simplu: antibioticele nu pot face diferență între bacteriile benefice și cele nocive. Scopul lor este practic să elimine orice microorganism ce trăiește în tine, fapt ce poate duce la un dezechilibru în flora ta intestinală.
Însă, exact același lucru se poate întâmpla și cu alte medicamente, cum ar fi, de exemplu, cele pentru diaree sau constipație. În general, este recomandat să apelezi la remedii naturiste înainte să dai o fugă la farmacie.
Totuși, pentru a fi mai liniștit, consultă-ți medicul și cere-i opinia. Acesta îți va putea prezenta efectele secundare posibile ale tratamentului pe care vrei să-l urmezi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Hislop, I. G. (1971). Psychological significance of the irritable colon syndrome. Gut, 12(6), 452-457.
-
Occhipinti, K., & Smith, J. W. (2012). Irritable bowel syndrome: a review and update. Clinics in colon and rectal surgery, 25(1), 46.
-
Read, N. W. (1987). Irritable bowel syndrome (IBS)—definition and pathophysiology. Scandinavian Journal of Gastroenterology, 22(sup130), 7-12.
- Faculty of Health and Medical Sciences. The composition of gut bacteria almost recovers after antibiotics. (2018). Recuperado el 9 de octubre de 2020. https://healthsciences.ku.dk/newsfaculty-news/2018/10/the-composition-of-gut-bacteria-almost-recovers-after-antibiotics/
- National Health Services. Diet, lifestyle and medicines. Irritable bowel syndrome (IBS). (2017). Recuperado el 9 de octubre de 2020. https://www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs/diet-lifestyle-and-medicines/
- Qin, H. Y., Cheng, C. W., Tang, X. D., & Bian, Z. X. (2014). Impact of psychological stress on irritable bowel syndrome. World journal of gastroenterology, 20(39), 14126–14131. https://doi.org/10.3748/wjg.v20.i39.14126
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.