OMS recomandă reducerea consumului de sare pentru a ne proteja viața
Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto
Pentru prima dată în istoria sa, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va publica un raport privind eficacitatea politicilor publice de reducere a consumului de sare în lume. Acest lucru este crucial. De ce recomandă OMS reducerea consumului de sare? Deoarece acest lucru poate prelungi viața și poate reduce incidența bolilor.
Potrivit unor istorici, strămoșii noștri paleolitici consumau mai puțin de 1 g de sodiu pe zi. În prezent, media este de 4 g pe zi. În mod clar, epoca modernă este caracterizată de exces.
Sarea era o metodă ideală de conservare în absența frigiderelor. Era și o marfă de valoare care fixa salariile. Astăzi, este foarte ieftină. Mai puțin de 10% din populația lumii consumă sub 2 g de sodiu pe zi. Această cifră este departe de angajamentul OMS, care a propus ca majoritatea oamenilor să-și impună această limită după anul 2025.
De ce este importantă reducerea consumului de sare?
Reducerea consumului de sare se bazează pe încercarea de a limita aportul de sodiu. Sarea de masă este formată din sodiu și clor. Prima dintre aceste componente are o influență directă asupra valorilor tensiunii arteriale.
Prin urmare, studiile științifice au stabilit că reducerea sodiului în dietă previne hipertensiunea arterială. De fapt, pacienții care trăiesc cu hipertensiune nu au voie să consume sare.
Aceiași cercetători au găsit dovezi insuficiente care să ateste că reducerea aportului de sodiu scade mortalitatea. Chiar și așa, controlul tensiunii arteriale este o metodă de prevenire a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.
Elementul cheie este sodiul. Dacă nu adăugăm sare de masă în preparate, dar cumpărăm produse ultraprocesate cu un procent mare de sodiu, atunci efectul final va fi la fel de nociv.
Un studiu realizat în Brazilia a constatat că persoanele care consumau mai multe alimente ultraprocesate aveau următoarele caracteristici:
- Un aport total de sare pe zi peste valorile recomandate
- Debit crescut de sodiu în urină
- Risc cardiovascular ridicat
- Tendință de supraponderalitate
Reducerea consumului de sare, chiar și fără recomandarea OMS, este foarte benefică.
Citiți și: Ce este sarea neagră și care sunt beneficiile ei?
Sfaturi pentru achiziția de alimente cu mai puțin sodiu
Când mergeți la supermarket sau magazin, puteți lua decizii care vă ajută să limitați sodiul. De exemplu:
- Cumpărați legume proaspete și nu conserve. Conservele conțin sodiu.
- Citiți etichetarea nutrițională. În aproape toate țările există obligația de a raporta conținutul de sodiu al produsului ambalat. În plus, mai multe state folosesc etichete negre pentru alimentele cu exces de minerale.
- În țările în care există și o etichetă „sănătoasă” pentru alimentele ambalate, precum Statele Unite, alegeți aceste opțiuni. Această etichetă implică un nivel scăzut de sodiu.
- Carnea trebuie cumpărată proaspătă. Conservele și mezelurile conțin multă sare sare.
Nu vă lăsați păcăliți de reclame. Citiți etichetele când faceți cumpărături la supermarket.
Cu copiii, trebuie avută o grijă deosebită. În Argentina, de exemplu, sondajele referitoare la alimentele pentru copii au constatat că 97% dintre acestea au o compoziție nutrițională inadecvată: peste 70% sunt zaharuri adăugate și peste 27% înseamnă sodiu.
Sfaturi pentru reducerea consumului de sare acasă
Odată ajunși acasă cu achizițiile, este esențial să luăm măsuri simple care să ne oblige să limităm sodiul în alimentație. Respectați următoarele sfaturi:
- Asezonați mâncarea fără sare. Este dificil, mai ales în mediile culturale în care sarea de masă este omniprezentă. Puteți opta pentru condimente care să pună în valoare savoarea preparatelor. Ingrediente precum cardamomul sunt asociate cu îmbunătățiri ale metabolismului și o reducere a riscului cardiovascular.
- Creșteți proporția de fructe și legume. Acest lucru va duce la scăderea consumului de alimentele ultraprocesate și la creșterea consumului de potasiu, care este un mineral capabil să echilibreze efectele sodiului în organism.
- Când faceți paste, nu folosiți versiunile fast-food ale acestora. Modul de gătire tradițional este cel mai sănătos. Pastele semipreparate conțin cantități mari de sare.
- Dressing-urile au mult sodiu. Nu abuzați de sosurile din comerț sau de maioneza sau muștarul care se adaugă în sandvișuri.
- Luați sarea de pe masă. Dacă o țineți aproape, o veți consuma constant.
Descoperiți: 6 adevăruri despre consumul excesiv de sare
Nu toată lumea este de acord cu OMS
Propunerea OMS de a reduce aportul de sodiu sub 2 g pe zi nu este aprobată de toate grupurile științifice. Unii experți consideră că este o limită dificil de aplicat la nivel global. Cu toate acestea, beneficiile sunt evidente în plan cardiac.
Organizația Panamericana de Sănătate (PAHO) ne reamintește că decesele cardiovasculare continuă să fie principala cauză de mortalitate în lume. Nu este vorba de a face schimbări mari, ci de mici schimbări care au un efect uriaș asupra viitorului. Reducerea consumului de sare este la îndemâna oricui. Să începem cu cumpărăturile, să citim etichetele, să luăm sarea de pe masă și să ne scădem tensiunea arterială!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Frassetto, L. A., Schloetter, M., Mietus-Synder, M., Morris, R. C., & Sebastian, A. (2009). Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet. European journal of clinical nutrition, 63(8), 947-955.
- Mente, A., O’Donnell, M., & Yusuf, S. (2021). Sodium intake and health: what should we recommend based on the current evidence?. Nutrients, 13(9), 3232.
- Newberry, S. J., Chung, M., Anderson, C. A., Chen, C., Fu, Z., Tang, A., … & Hempel, S. (2018). Sodium and potassium intake: effects on chronic disease outcomes and risks.
- Piaggio, L. R., & Solans, A. M. (2017). Diversión ultra-procesada: productos alimenticios dirigidos a niños y niñas en supermercados de Argentina. Aproximación a las estrategias publicitarias y la composición nutricional. Diaeta, 35(159), 09-16.
- Powles, J., Fahimi, S., Micha, R., Khatibzadeh, S., Shi, P., Ezzati, M., … & Global Burden of Diseases Nutrition and Chronic Diseases Expert Group (NutriCoDE. (2013). Global, regional and national sodium intakes in 1990 and 2010: a systematic analysis of 24 h urinary sodium excretion and dietary surveys worldwide. BMJ open, 3(12), e003733.
- Rastogi, S., Mohan Pandey, M., & Kumar Singh Rawat, A. (2017). Spices: Therapeutic potential in cardiovascular health. Current Pharmaceutical Design, 23(7), 989-998.
- Schimidel-Oliveira, L., Schade-Coelho, J., Herzog-Siqueira, J., Teixeira-Santana, N. M., Silva-Pereira, T. S., & Bisi-Molina, M. D. C. (2019). Relación sodio/potasio urinario y consumo de condimentos industrializados y alimentos ultraprocesados. Nutrición Hospitalaria, 36(1), 125-132.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.