Logo image
Logo image

Sfaturi pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei

3 minute
Dacă vrei să ameliorezi durerile cauzate de osteoartrită, poți să faci anumite exerciții speciale sau să apelezi la masajele cu uleiuri esențiale, care au numeroase beneficii. Ai grijă să te odihnești corespunzător.
Sfaturi pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022
Osteoartrita este o boală degenerativă a articulațiilor care duce la deteriorarea cartilajului, împiedicând pacientul să desfășoare anumite activități. Află din articolul de mai jos cele mai bune sfaturi pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei!

Pe cine afectează osteoartrita și care sunt simptomele acesteia?

Contrar opiniei majorității, osteoartrita nu afectează numai bătrânii; oricine poate suferi de această boală, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, osteoartrita este fără îndoială mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă și afectează mai mult femeile și indivizii cu o predispoziție genetică.

Unul dintre cele mai temute simptome ale osteoartritei este durerea, aceasta apărând pentru prima oară atunci când pacientul face o mișcare bruscă, lucru care duce la contractarea articulațiilor. Această durere dispare de obicei prin odihnă, dar pe măsură ce boala avansează, devine din ce în ce mai acută și mai frecventă.

Pacienților care suferă de osteoartrită le vine mai greu să se miște în mod normal și se confruntă cu o deformare progresivă a încheieturilor afectate.

Sfaturi pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei

Persoanele care se confruntă cu osteoartrita trebuie neapărat să se adreseze unui medic pentru a primi un diagnostic corect și pentru prescrierea unui tratament adecvat. Însă există și anumite lucruri pe care le poți face acasă pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei, dar îți recomandăm să le pui în practică numai sub supraveghere medicală.

Află mai multe:

8 cauze medicale ale durerii lombare

Greutatea corporală echilibrată

Some figure

Obezitatea este una dintre cauzele osteoartritei, ducând de asemenea la o evoluție mai rapidă a acesteia. Dacă ești obez sau supraponderal și suferi de această boală, este esențial să începi o cură de slăbire. Nu este necesar să urmezi o dietă foarte strictă sau să te înfometezi; este de ajuns să respecți un regim hipocaloric.

Terapia bazată pe alternanța cald / rece

În general, căldura este eficientă pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei, dar uneori recele poate fi mai benefic. Pentru a aplica această terapie, pune câteva prosoape fierbinți pe zona dureroasă. Durerea va fi ameliorată și mușchii se vor relaxa. Dacă articulațiile sunt inflamate, aplică și niște prosoape îmbibate în apă rece.

 Medicamentele

Some figure

Medicamentele trebuie administrate numai sub supraveghere medicală, întrucât numai un doctor poate decide care este tratamentul cel mai bun pentru fiecare pacient.

Există pe piață mai multe analgezice, antiinflamatoare, geluri, loțiuni sau pastile care împiedică boala să evolueze și ajută la ameliorarea simptomelor osteortritei. Cu toate acestea, consultă întotdeauna un medic înainte de a urma un tratament cu oricare dintre aceste produse farmaceutice.

Exercițiile fizice

Deși exercițiile fizice pot părea dureroase pentru persoanele care suferă de osteoartrită, există unele care ajută la tratarea simptomelor acestei afecțiuni.

În primul rând, îți recomandăm să-ți odihnești încheieturile afectate de osteoartrită. Însă dacă nu te miști deloc, poți agrava problemele avute și poți ajunge să fii dependent de ceilalți. Tocmai de aceea este bine să practici anumite activități fizice ușoare cum ar fi mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau înotul. Poți să te adresezi și unui specialist pentru a crea un program de exerciții fizice special concepute pentru protejarea și întărirea articulațiilor.

Îți recomandăm:

Unguent împotriva durerilor lombare cu arnică și cocos

 Odihna

Some figure

Dacă durerea provocată de osteoartrită este foarte intensă, cel mai bine este să lași deoparte toate activitățile desfășurate și să te odihnești. Îți recomandăm să alternezi perioadele de muncă și de odihnă de-a lungul întregii zile.

Încălțămintea

Dacă suferi de osteoartrită la spate, șolduri sau genunchi, este foarte important să utilizezi încălțăminte cu talpa mai groasă pentru ca aceasta să absoarbă șocul produs de atingerea solului cu piciorul în timpul mersului.

Evită tocurile înalte și optează pentru încălțări cu talpa plată. O altă variantă este folosirea branțurilor sau a tălpilor interioare din silicon, pe care le găsești în magazinele mari de încălțăminte.

Masajul

Some figure

Pentru a ameliora durerea cauzată de osteoartrită îți recomandăm să masezi ușor zona afectată, fără a exercita o presiune prea mare. Iată câteva dintre produsele pe care le poți folosi pentru aceste masaje:

  • Ulei de ghimbir
  • Ulei de rozmarin
  • Ulei de eucalipt,
  • Ulei de arnica

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rutherford, A., Nikiphorou, E., & Galloway, J. (2017). Rheumatoid arthritis. In Comorbidity in Rheumatic Diseases (pp. 53–79). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_3
  • Stamp, L. K., & Chapman, P. T. (2017). Gout. In Comorbidity in Rheumatic Diseases (pp. 179–195). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_8
  • Veenhof, C., Köke, A. J. A., Dekker, J., Oostendorp, R. A., Bijlsma, J. W. J., Van Tulder, M. W., & Van Den Ende, C. H. M. (2006). Effectiveness of behavioral graded activity in patients with osteoarthritis of the hip and/or knee: A randomized clinical trial. Arthritis Care and Research55(6), 925–934. https://doi.org/10.1002/art.22341
  • Arthritis Research, U. (2013). Osteoarthritis in general practice – Data and Perspectives – Arthritis Research UK. The Medical Press222, 253–258.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.