Pâinea albă sau pâinea integrală: care este mai bună?
Una dintre cele mai mari dezbateri din lumea nutriției se referă la ce fel de pâine ar trebui să mâncăm. Cel mai ciudat aspect este faptul că multe persoane iau o decizie fără a înțelege cu adevărat diferitele opțiuni pe care le au la dispoziție. Așadar, care este mai bună: pâinea albă sau pâinea integrală?
Cu toții știm că pâinea preparată cu cereale integrale este mai sănătoasă decât cea albă. Majoritatea dintre noi însă nu înțelegem de ce. Ceea ce poate ne va surprinde este faptul că există încă multe întrebări și mituri referitoare la cel mai popular aliment din lume.
Pâinea este nocivă și îngrașă? Culoarea ei ar trebui să fie cât mai maronie? În cele ce urmează îți vom explica de ce este bine să optezi pentru pâinea albă sau pâinea integrală.
Oare pâintea integrală este mai… hrănitoare?
În mod tradițional, pâinea coaptă este alcătuită din trei componente: tărâțe, germeni și amidon. Trebui să știm acest lucru pentru a putea înțelege diferențele dintre pâinea albă și cea maronie.
Făina albă folosită pentru a prepara pâinea albă conține doar amidon. Pâinea integrală conține, pe lângă amidon, germeni și tărâțe.
Acest lucru înseamnă că, datorită cerealelor din care este preparată, pâinea integrală conține mai mulți nutrienți.
- Este o greșeală să includem pâinea integrală în categoria de alimente dietetice.
- Ea pur și simplu este pâinea care oferă cea mai mare valoare nutritivă și cel mai mic conținut caloric.
Toată pâinea maronie este pâine integrală?
Doar pentru că o pâine are culoarea maronie nu înseamnă neapărat că este și integrală. De fapt, multe pâini albe rafinate conțin aditivi care le fac să fie maronii.
Deseori producătorii îmbogățesc pâinea albă cu complexul de vitamine B. Deși acest lucru induce mulți consumatori în eroare, pâinea respectivă este tot nesănătoasă.
Citește și:
Cel mai grav aspect este faptul că magazinele alimentare promovează acest tip de pâine ca și cum ar fi un produs 100% natural.
De ce este pâinea albă mai puțin sănătoasă?
La baza problemei stau procesele la care producătorii de pâine albă apelează pentru a se asigura că produsul lor are culoarea, aspectul și textura dorită de consumatori. Din păcate, fiecare pas din cadrul acestor procese duce la obținerea unei pâini fără fibre, minerale și grăsimi naturale.
Deoarece nu conține multe fibre, pâinea albă nu are un impact benefic asupra digestiei. În schimb, cea integrală ajută intestinele să proceseze alimentele ingerate mai rapid.
Totodată, dacă optezi pentru pâinea albă și vrei să te simți sătul, va trebui să consumi o cantitate mai mare decât dacă ai servi pâine integrală.
Pâinea albă sau pâinea integrală? În câutarea pâinii perfecte…
Informațiile prezentate anterior demonstrează că, atunci când vine vorba de a opta pentru pâinea albă sau pâinea integrală, valoarea calorică nu este singura diferență semnificativă. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să mănânci o pâine sănătoasă, naturală și bogată în fibre.
Deci care pâine este mai bună?
Te sfătuim să spui da pâinii integrale. În acest mod, vei obține plusul de fibre, vitamine și nutrienți de care organismul tău are nevoie.
Evită pâinea foarte bogată în gluten sau zaharuri adăugate. Acest aliment este sănătos sau nu în funcție de tipul de făină pe care îl conține.
Beneficiile pâinii
Consumul moderat de pâine este un obicei care îți va face bine.
- Fibrele pâinii susțin mișcările intestinale și stimulează eliminarea deșeurilor.
- Pâinea poate avea un impact benefic asupra sănătății cardiace. Nu trebuie decât să servești două sau trei porții mici (70 g) de pâine pe zi.
- Diabeticii ar trebui să consume pâine integrală cu moderație. Aceasta menține glicemia mai stabilă decât pâinea albă.
Consumul moderat de pâine
Indiferent dacă alegi pâinea albă sau pâinea integrală, beneficiile oferite de acest produs depind și de celelalte alimente alături de care îl servim.
- Totul depinde de combinațiile alimentare pentru care optăm.
- Dacă mănânci pâine cu unt, mezeluri sau alte produse nocive, sănătatea ta va avea de suferit pe termen lung.
Nu uita să citești:
Te sfătuim să alternezi pâinea cu alte surse benefice de carbohidrați, cum ar fi pastele, orezul, ovăzul și quinoa. Dacă alegi pâine de calitate ridicată și nu faci abuz, organismul tău va avea numai de câștigat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Grosch, W., & Schieberle, P. (2017). Bread. In Volatile Compounds in Foods and Beverages. https://doi.org/10.1201/9780203734285
- Ćurić, D., Novotni, D., & Smerdel, B. (2014). Bread Making. Engineering As of Cereal and Cereal-Based Products. https://doi.org/10.1201/b15246
- Scanlon, M. G., & Zghal, M. C. (2001). Bread properties and crumb structure. Food Research International. https://doi.org/10.1016/S0963-9969(01)00109-0
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.