Logo image
Logo image

Detoxifierea pancreasului – 4 trucuri utile

3 minute
Detoxifierea pancreasului este posibilă atât timp cât ești dispus să încerci anumite trucuri simple și să-ți îmbunătățești stilul de viață.
Detoxifierea pancreasului – 4 trucuri utile
Ultima actualizare: 10 ianuarie, 2019

Pancreasul este un organ în formă de lacrimă localizat în duoden. Acesta este esențial pentru digestie și producția de enzime. Dacă ai pancreasul intoxicat sau inflamat, digestia ta va fi îngreunată semnificativ. Așadar, nu strică să reții câteva trucuri utile pentru detoxifierea pancreasului.

Câteva trucuri care susțin detoxifierea pancreasului

Dieta este principalul aspect care influențează sănătatea pancreasului. Există însă și factori externi care pot provoca un dezechilibru hormonal la nivelul acestui organ, ducând la instalarea unor boli ca diabetul.

Citește și:

Descoperă beneficiile păpădiei pentru ficat

Pentru a-ți menține pancreasul curat, trebuie să-l detoxifiezi periodic. Iată cum:

1. Scapă de toxine cu ajutorul plantelor medicinale

Some figure

Primul pas pe care trebuie să-l urmezi atunci când vrei să-ți cureți pancreasul este să elimini alcoolul, tutunul și aliment de tip „junk food” din rutina ta zilnică. Totodată, redu-ți aportul de făină, zahăr și dulciuri.

S-ar putea să te intereseze:

5 sfaturi ca să-ți protejezi pancreasul

Nu-ți va fi fie deloc ușor să te lași de fumat, dar merită să depui acest efort pentru că astfel îți vei prelungi viața! De asemenea, există numeroase ceaiuri și infuzii de plante medicinale ce te pot ajuta să-ți cureți pancreasul:

  • Ceaiul de ghimbir: reduce inflamațiile, îți curăță organismul, acționează ca sedativ și este și un antioxidant minunat.
  • Ceaiul verde: bea câte o ceașcă de ceai verde în fiecare zi, în timpul micului dejun sau după-amiaza și îți vei face plinul de antioxidanți necesari pentru a-ți curăța pancreasul.
  • Infuzia de lemn dulce: lemnul dulce este o rădăcină minunată, ce crește producția de bilă și ușurează digestia.

2. Bea apă și sucuri sănătoase

Some figure

Ideal este să urmezi o dietă depurativă pentru cel puțin zece zile în fiecare lună. Începe-ți ziua cu un pahar de zeamă de lămâie și apă caldă, un kiwi și o ceașcă de ovăz.

Va trebui să bei cel puțin doi litri de apă în fiecare zi și să consumi multe fructe și legume, în special în perioada în care urmezi dieta depurativă.

Crește-ți doza zilnică de legume verzi care conțin vitamina B și de fructe bogate în antioxidanți și vitamine, cum ar fi papaya, portocalele sau căpșunile. Și sucul de ananas și papaya este recomandat pentru pancreas, dar cel mai benefic fruct în acest sens este kiwi.

3. Profită de beneficiile oferite de un duș sau o baie fierbinte

Some figure

Un duș sau o baie fierbinte în fiecare zi îți va stimula digestia și va îmbunătăți sănătatea pancreasului. Deci nu ezita să-ți faci un duș înainte de culcare. Te va relaxa, vei adormi mai repede, iar pancreasul tău va funcționa mai bine.

4. Controlează-ți emoțiile și evită stresul

Some figure

Oricât de surprinzător ar părea, află că stresul și anxietatea îți cresc nivelul de cortizol din sânge. Emoțiile negative și grijile îți afectează întreg organismul, dereglând digestia și crescându-ți riscul de inflamații intestinale, ceea ce nu este deloc benefic pentru pancreas.

Ține seama de toți acești factori și încearcă să te relaxezi. Fă-ți timp pentru tine, ieși afară la plimbare și mănâncă sănătos. Detoxifierea pancreasului este posibilă atât timp cât ești dispus să încerci anumite trucuri simple!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Madaria, E., & Martinez, J. (2012). Páncreas y vías biliares. Unidad de Patología Pancreática. Unidad de Gastroenterología y Endoscopia Digestiva.
  • Mayorga Luis. (2000). FISIOLOGIA PANCREÁTICA. In Fisiologia de la practica medica.
  • Pancreatic Cancer Action Network. El páncreas. Recuperado el 2 de mayo de 2021. https://www.pancan.org/section_en_espanol/learn_about_pan_cancer/what_is_the_pancreas.php#:~:text=Las%20dos%20hormonas%20pancre%C3%A1ticas%20principales,que%20el%20glucag%C3%B3n%20lo%20aumenta.
  • National Institutes of Health. El poder del páncreas. (2017). Recuperado el 2 de mayo. https://salud.nih.gov/articulo/el-poder-del-pancreas/
  • Cleveland Clinic. The Best (and Worst) Foods for Pancreatitis Pain. (2020). Recuperado el 2 de mayo de 2021. https://health.clevelandclinic.org/best-and-worst-foods-for-pancreatitis-pain/
  • Pancreatic Cancer Action Network. Friday Fix: Here’s the Truth About Cleanses. (2017). Recuperado el 2 de mayo de 2021. https://www.pancan.org/news/friday-fix-heres-truth-cleanses/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.