Logo image
Logo image

Placentofagia: este sigur să mănânci propria placentă?

4 minute
Placentofagia este o practică promovată pe rețelele de socializare și de unele programe de televiziune. Știința ne avertizează asupra inutilității sale și, de asemenea, asupra pericolelor pe care le implică.
Placentofagia: este sigur să mănânci propria placentă?
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Placentofagia înseamnă să mănânci propria placentă după naștere. Este o practică la modă și principalii săi promotori sunt diverse figuri din show-business.

Trebuie menționat faptul că placentofagia nu este un concept nou, ci a devenit populară în urmă cu câțiva ani, când s-a răspândit zvonul că actorul Tom Cruise ar fi mâncat placenta și cordonul ombilical al uneia dintre fiicele sale.

De atunci, practica a fost asociată cu celebrități precum Jennifer Lopez, Kim Kardashian și Alicia Silverstone, printre altele. Susținătorii spun că oferă vigoare și previne depresia postpartum. Este adevărat?

Placentofagia: este sigur să mănânci propria placentă?

Placenta este un organ fundamental în timpul sarcinii. Are rolul de a oferi nutrienți și oxigen copilului, în timp ce filtrează deșeurile prin cordonul ombilical. După ce copilul se naște, are loc expulzarea placentei în exterior.

Susținătorii placentofagiei susțin că aceasta este o practică sănătoasă. Ei bazează această afirmație pe cazul mamiferelor care mănâncă placenta după ce puii lor se nasc.

Deși acest lucru este adevărat, intenția animalelor este să nu lase urme prădătorilor.

Placentofagia este un obicei străvechi în cultura populară. Cu toate acestea, nu există dovezi istorice convingătoare care să arate că acest lucru este adevărat. Chiar și în comunitățile supuse foametei, nu există rapoarte că placenta ar fi fost consumată ca hrană.

Ceea ce există sunt referiri la utilizarea unor părți ale placentei în diferite scopuri: uneori magice, iar alteori cosmetice. Există capsule fabricate în prezent din acest organ. De asemenea, se gătește sau se mănâncă crudă.

Evitați: 5 obiceiuri care produc balonare la stomac

Some figure

Așa-zisele beneficii ale placentofagiei

Placentofagia a devenit populară deoarece se presupune că mâncarea organului aduce beneficii atât fizice, cât și psihologice. Sursa de nutriție pentru făt este asociată cu ideea că placentă rămâne hrănitoare după naștere.

Se spune că placenta este o sursa importanta de fier, element de care femeile au nevoie după naștere. Cu toate acestea, o investigație din 2016 a dovedit că acest lucru este neadevărat. Nu a existat nicio diferență majoră între consumul de capsule de placentă și consumul de capsule de carne deshidratată.

Se mai spune că este o sursă excelentă de vitamina K și un puternic antihemoragic, lucru foarte valoros pentru a face față disconfortului de după naștere. Până în prezent, nu există dovezi științifice în acest sens.

Unul dintre principalele motive pentru care unele persoane apelează la placentofagie este presupusul efect benefic asupra depresiei postpartum. Se spune că oferă vigoare și reduce oboseala, generând un echilibru hormonal care îmbunătățește starea de spirit. Nimic din toate acestea nu a fost dovedit.

Alte beneficii ipotetice următoarele:

  • Analgezic
  • Producție crescută de lapte matern
  • Îmbunătățirea contracției mușchiului uterin
  • Creșterea elasticității pielii

Riscurile placentofagiei

Placentofagia nu ar fi altceva decât o practică ciudată dacă nu ar implica riscuri semnificative. De regulă, placentele sunt colonizate de bacterii la contactul cu mediul extern.

Câteva dintre aceste bacterii pot provoca boli.

Pe piață, placenta este supusă unui proces termic și apoi încapsulată pentru a fi ingerată. Aceste tipuri de proceduri nu sunt reglementate și nu există nicio garanție că riscurile biologice vor fi eliminate.

În Statele Unite, au fost raportate cazuri în care mamele au luat capsule de placentă care conțineau streptococ de tip B. Dând lapte copiilor, aceștia s-au infectat.

Un studiu publicat în 2018 a arătat că placentofagie nu are niciun beneficiu real și că riscurile pot fi foarte mari. Prin urmare, este o practică care nu este recomandată.

Alte posibile riscuri

Un risc subraportat este faptul că placenta poate conține cantități relativ mari de hormoni: estradiol și progesteron. Există posibilitatea ca acest lucru să aibă un efect clinic prin reducerea producției de lapte și creșterea formării cheagurilor.

De asemenea, în multe placente au fost găsite urme de elemente precum arsenicul, mercurul și plumbul. Nu este clar dacă nivelul este periculos pentru mamă și bebeluș.

Descoperiți: Necesarul de calciu la copii: de cât au nevoie?

Some figure

De ce să nu mănânci propria placentă: moda nu este întotdeauna sănătoasă

Placentofagia nu este doar o practică inutilă, ci este și potențial periculoasă pentru mamă și copil. Prin urmare, nu este recomandată. Consecințele pot fi fatale.

Este adevărat că există diverse neplăceri după naștere. Cu toate acestea, există modalități sigure de tratament, fără riscuri. Ascultați știința și nu ultimele tendințe în modă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gryder, L. K., Young, S. M., Zava, D., Norris, W., Cross, C. L., & Benyshek, D. C. (2017). Effects of human maternal placentophagy on maternal postpartum iron status: A randomized, double‐blind, placebo‐controlled pilot study. Journal of Midwifery & Women’s Health, 62(1), 68-79.
  • Alex Farr, Frank A. Chervenak, Laurence B. McCullough, Rebecca N. Baergen, Amos Grünebaum, Human placentophagy: a review, American Journal of Obstetrics and Gynecology, Volume 218, Issue 4, 2018, Pages 401.e1-401.e11, ISSN 0002-9378, https://doi.org/10.1016/j.ajog.2017.08.016.
  • Callupe Pardave, S. M. (2019). La placentofagia, en las gestantes atendidas en el Hospital de la Comunidad Urbana Autogestionaria de Huaycán-distrito de Ate, agosto 2018.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.