Cancerul la colon detectat cu analize de sânge
Cercetătorii de la Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Consiliul Superior pentru Cercetare Științifică sau CSIC) au inventat un nou mod de a detecta cancerul la colon în fazele sale timpurii. Descoperirile lor au făcut posibilă diagnosticarea tumorilor prin analizarea sângelui pacientului.
În curând, metoda de investigație inventată de cercetătorii de la CSIC va fi disponibilă în laboratoarele medicale din toată lumea. Aceasta presupune amplificarea ADN-ului. Cu ajutorul ei, cancerul la colon va putea fi detectat cu o simplă analiză de sânge.
Studiul CSIC
O echipă de cercetători de la CSIC a descoperit o modalitate de a amplifica bucăți mici de ADN.
- Laboratoarele medicale vor avea nevoie doar de o cantitate mică de sânge pentru a putea descrie și analiza secvențele ADN-ului pacientului.
- În cea de-a doua fază a investigației, se va putea stabili dacă pacientul are tumori canceroase sau nu.
Această metodă nouă de a detecta cancerul la colon este deja folosită de spitalele din Spania și prezintă două avantaje principale:
- Nu este deloc invazivă (o simplă analiză de sânge este de ajuns).
- Poate detecta tumorile încă din fazele timpurii ale bolii.
Luis Blanco, un cercetător de la Centrul de Biologie Moleculară Severo Ochoa din cadrul CSIC, susține că această analiză de sânge inedită este un progres la fel de important ca inventarea aparatelor RMN.
Un nou mod de a detecta cancerul la colon
Deși oamenii de știință au făcut deja numeroase progrese, este esențial ca ei să își poată continua cercetările. Numai așa vor putea aplica această metodă de a diagnostica timpuriu cancerul pe scară largă. În plus, descoperirile lor vor face posibilă și identificarea altor boli ereditare.
Toate progresele menționate sunt posibile datorită nanosenzorilor pentru detectarea biomarkerilor tumorali. Această tehnică va fi în curând o alternativă viabilă la biopsiile invazive ale tumorilor metastazate.
Te-ar putea interesa și:
Câteva informații importante despre cancerul de colon
Cancerul de colon se declanșează din cauza funcționării anormale a celulelor rectului și ale colonului. Acestea se înmulțesc în mod necontrolat până ce formează o tumoare malignă.
Inițial, acest tip de cancer presupune formarea unui polip mic la nivelul țesuturilor interne ale colonului și rectului. Polipii pot fi fie proeminenți, fie plați. Cei proeminenți au câteodată forma unei ciuperci, cu sau fără tulpină.
Cercetările științifice sugerează că acești polipi sunt foarte frecvenți în rândul persoanelor cu vârsta peste 50 de ani. Cei mai mulți polipi nu sunt canceroși.
Ce factori de risc sunt asociați cancerului de colon?
- Istoricul familial și vârsta înaintată sunt principalii factori de care trebuie să ținem cont.
- Alți factori care îți cresc riscul de a suferi de cancer de colon sunt un consum excesiv de alcool, obezitatea, lipsa de mișcare, fumatul și dietele dezechilibrate.
- Totodată, anumite grupuri de persoane prezintă un risc crescut de a dezvolta această boală. Printre aceștia se numără cei care suferă de colită ulceroasă și boala Crohn.
Detectarea cancerului de colon
Datorită progreselor continue, detectarea timpurie a cancerului de colon este acum posibilă. Din acest motiv, medicii recomandă pacienților să se supună unor investigații chiar dacă nu prezintă niciun simptom.
Există mai multe moduri de a detecta cancerul de colon. Conform specialiștilor, este indicat să verificăm dacă avem sau nu cancer la colon începând cu vârsta de 50 de ani. Testele ar trebui efectuate o dată la fiecare 2 ani.
Te-ar putea interesa și:
Unele persoane au un istoric familial de cancer de colon. Medicii le recomandă acestora să se supună investigațiilor înainte de vârsta de 50 de ani și mai frecvent decât ceilalți pacienți. Unul dintre cele mai celebre teste pentru a surprinde cancerul de colon presupune identificarea sângelui în materiile fecale.
- Poți achiziționa un recipient mic de la farmacie, în care să depozitezi mostra pe care o vei duce la laborator.
- Capacul tubului respectiv are atașat un bețișor pe care îl poți folosi pentru a pune materiile fecale în tub.
Rezultatele testelor
- Dacă materiile fecale nu conțin sânge, cel mai probabil nu există nicio tumoare. Însă, așa cum am menționat anterior, testul trebuie repetat o dată la 2 ani.
- În majoritatea cazurilor, nici prezența sângelui în scaun nu înseamnă neapărat că pacientul suferă de cancer de colon.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Raúl M. Luque, Laura M. López-Sánchez, Alicia Villa-Osaba, Isabel M. Luque, Ana L. Santos-Romero, Elena M. Yubero-Serrano, María Cara-García, Marina Álvarez-Benito, José López-Miranda, Manuel D. Gahete, Justo P. Castaño. Breast cancer is associated to impaired glucose/insulin homeostasis in premenopausal obese/overweight patients. https://doi.org/10.18632/oncotarget.20399 Oncotarget.
- Marina. L. Yubero, Priscila M. Kosaka, Álvaro San Paulo, Marcos Malumbres, Montserrat Calleja, Javier Tamayo. Effects of energy metabolism on the mechanical properties of breast cancer cells. Communications Biology. DOI: 10.1038/s42003-020-01330-4
- Cohen, J. D., Li, L., Wang, Y., Thoburn, C., Afsari, B., Danilova, L., … Papadopoulos, N. (2018). Detection and localization of surgically resectable cancers with a multi-analyte blood test. Science. https://doi.org/10.1126/science.aar3247
- Montani, F., Marzi, M. J., Dezi, F., Dama, E., Carletti, R. M., Bonizzi, G., … Bianchi, F. (2015). MiR-test: A blood test for lung cancer early detection. Journal of the National Cancer Institute. https://doi.org/10.1093/jnci/djv063
- Uttley, L., Whiteman, B. L., Woods, H. B., Harnan, S., Philips, S. T., & Cree, I. A. (2016). Building the Evidence Base of Blood-Based Biomarkers for Early Detection of Cancer: A Rapid Systematic Mapping Review. EBioMedicine. https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2016.07.004
- Picher, A. J. et al. TruePrime is a novel method for whole-genome amplification from single cells based on TthPrimPol. Nat. Commun. 7, 13296 doi: 10.1038/ncomms13296 (2016).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.