Logo image
Logo image

Prietenia neîmpărtășită sau distantă: semne și sfaturi

3 minute
Relațiile se schimbă în timp. Uneori, prieteniile nu mai sunt împărtășite. Este important să ne acceptăm emoțiile și să avem grijă de propria persoană.
Prietenia neîmpărtășită sau distantă: semne și sfaturi
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales

Ultima actualizare: 05 ianuarie, 2023

Uneori, ne trezim susținând comportamentul prietenilor noștri, chiar dacă ne rănesc. Fiecare are motivele sale, dar această situație servește drept declanșator pentru a analiza legăturile de prietenie. Ce este prietenia neîmpărtășită sau distantă?

Despre legăturile de prietenie

Am putea începe această secțiune citând numărul enorm de fraze care există despre prietenie: „un prieten este…”. Însă, vom enumera beneficiile pentru sănătate ale cultivării relațiilor de prietenie:

  • Ajută la reducerea și la gestionarea mai bună a stresului.
  • Ajută la dezvoltarea empatiei și la îmbunătățirea relațiilor interpersonale.
  • Creează surse de sprijin.
  • Ne permite să avem și alte viziuni și să fim autocritici.

Prietenia este o legătură între oameni, cu tot binele și răul pe care acest lucru îl implică. Pentru ca o relație să fie sustenabilă în timp, trebuie să existe reciprocitate și interes.

Descoperă: 6 sfaturi pentru a trece peste o prietenie ruptă

Some figure
Prieteniile sunt relații între oameni. Aceste legături se pot rupe.

Ce este prietenia neîmpărtășită sau distantă?

Cum putem detecta o prietenie neîmpărtășită? Principalele semne sunt:

  • Echilibrul dispare: unuia îi pasă foarte mult, este atent și activ, în timp ce altuia nu-i pasă deloc.
  • Nu există o cale comună: există momente în viață în care împărtășim lucruri și petrecem mult timp cu cineva. Totuși, se întâmplă uneori să mergem pe drumuri diferite. Acest lucru poate determina slăbirea relației.
  • Celălalt este egocentric: o prietenie neîmpărtășită există și în cazul în care întreaga relație se învârte în jurul unei singure persoane.
  • Prietenul ignoră sentimentele celuilalt: atunci când îi spunem celuilalt cum ne face să ne simțim felul în care se comportă, el ne spune că exagerăm. Atunci când această situație este regula și nu excepția, relația devine incomodă și nedreaptă.

Prietenia neîmpărtășită sau distantă: cum să faci față?

Transformarea relațiilor poate fi însoțită de o anumită angoasă. Oamenii importanți au plecat. Este important să stabilești limite și să regândești relația astfel încât să fie sănătoasă pentru toate părțile implicate.

Permite-ți să suferi

Oricare ar fi motivul pentru care ne distanțăm, trebuie să le permitem emoțiilor schimbării să iasă la suprafață. Poate că nu vom înceta să fim prieteni, dar trebuie să acceptăm că împărtășim mai puține lucruri decât înainte.

Este necesar să ne conectăm cu ceea ce simțim. Respingerea sau evitarea sentimentelor nu face decât să amâne situația și de multe ori o înrăutățește.

Acceptă ideea că prietenia este importantă, dar nu cu orice preț

După cum am menționat deja, acest tip de relație necesită respect, interes și grijă. Susținerea unor relații dăunătoare nu este o idee bună. Vom ajunge la probleme mai profunde, cum ar fi nesiguranța, stima de sine scăzută, lipsa limitelor și teama de singurătate. Trebuie să ne distanțăm de relațiile toxice.

Creează-ți așteptări realiste

Înainte de a pune capăt unei relații, trebuie să vorbim cu cealaltă persoană și să ne calibram așteptările.

Discuția cu prietenul poate duce la consens și puncte intermediare, fără a ajunge la distanțarea definitivă. În alte situații, o conversație sinceră poate pune punct unei prietenii disfuncționale.

Descoperă: Prietenia dintre bărbați și dintre femei: care sunt diferențele?

Some figure
Conversația sinceră este importantă la sfârșitul unei relații.

Prieteniile trec prin schimbări

Către prieteni alergăm pentru a împărtăși veștile bune și rele. Această premisă ne ghidează în ceea ce privește calitatea relațiilor de prietenie și așa încercăm să le păstrăm.

Este clar că nimic nu este perfect. Dimpotrivă, trebuie să acceptăm că între noi există asemănări și diferențe. Totuși, o legătură de prietenie trebuie să fie un loc sigur, un refugiu la care vrem mereu să ne întoarcem.

Fiecare etapă a vieții are propriile cerințe și există anumite relații care se pot adapta. Poate că intensitatea unei prietenii din adolescență trebuie să se transmute într-o cafea trecătoare în timpul vieții aglomerate de adult. Important este faptul că există acea dorință de a fi în compania cuiva.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bohórquez López, C. & Rodríguez-Cárdenas, D. E. (2014). Percepción de amistad en adolescentes: el papel de las redes sociales. Revista Colombiana de Psicología, 23(2), 325-338. doi: 10.15446/rcp.v23n2.37359.
  • Moreno Encinas, Alba, & Ruz González, Caterina, & Lanza Escobedo, David, & De Diego Pérez, Adriana, & Moreno Martín, Gema (2012). CONCEPCIONES ACERCA DE LA AMISTAD: UN ESTUDIO EXPLORATORIO CON NIÑOS ESPAÑOLES E INMIGRANTES AFINCADOS EN LA COMUNIDAD DE MADRID. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 2(1),293-301.[fecha de Consulta 3 de Agosto de 2022]. ISSN: 0214-9877. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=349832339030

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.