8 proprietăți medicinale ale cojii de portocală
Portocala este unul dintre cele mai consumate fructe din lume. Coaja de portocală este o sursă de nutrienți benefici. Care sunt cele 8 proprietăți medicinale ale cojii de portocală?
Mulți aruncă această coajă. Totuși, diferite studii susțin că are multe proprietăți ale căror efecte asupra organismului împiedică dezvoltarea diferitelor boli. Deși aroma sa nu este la fel de plăcută ca cea a pulpei sau a sucului, compușii săi activi sunt un motiv suficient pentru a lua în considerare încorporarea acestuia în dietă. În plus, deși este puțin amară, exista multe rețete în care se pot adăuga coji de portocală.
În continuare, vrem să evidențiem 8 proprietăți medicinale interesante ale cojii de portocală.
8 proprietăți medicinale ale cojii de portocală
1. Previne colesterolul
Fitochimicalele și flavonoidele din coaja de portocală fac din aceasta un remediu natural împotriva colesterolului. Acești antioxidanți curăță arterele și previn formarea plăcii lipidice care provoacă blocaje și cheaguri.
Portocala oferă beneficii pentru sănătatea cardiovasculară, deoarece scade riscul de hipertensiune arterială, atacuri de cord și accident vascular cerebral.
Recomandăm: Rețetă de ceai rece cu portocale și scorțișoară
2. Combate arsurile la stomac
Compușii activi ai cojii de portocală au un efect alcalin care ajută la reducerea arsurilor la stomac. Consumul acesteia, fie în shake-uri, fie în ceai, echilibrează pH-ul digestiv și reduce formarea în exces a acidului.
În caz de arsuri la stomac severe și repetitive, se recomandă administrarea zilnica pe o perioadă de 20 de zile.
3. Ameliorează problemele digestive
Se estimează că 100 g de coajă de portocală furnizează până la 10,6 g de fibre alimentare, un nutrient esențial pentru îmbunătățirea sănătății digestive. Aportul său regulat reduce tranzitul intestinal lent și favorizează eliminarea deșeurilor care sunt reținute în colon.
Este unul dintre cele mai bune remedii casnice pentru a evita sindromul colonului iritabil, diareea și tulburările inflamatorii. De parcă nu ar fi de ajuns, este calmantă și protejează intestinele.
4. Este antibacteriană
Extractele naturale ale acestui ingredient au o concentrație mare de compuși fenolici și antioxidanți care le conferă calități antimicrobiene și bactericide. Atât intern, cât și extern, pot combate o serie de agenți patogeni dăunători, inclusiv E. coli sau Listeria monocytogenes.
5. Previne și combate bolile respiratorii
Coaja de portocală conține de până la 10 ori mai multa vitamina C decât sucul ș, prin urmare, este unul dintre cei mai buni aliați pentru întărirea sistemului imunitar.
Acest nutrient antioxidant previne proliferarea virușilor și bacteriilor și întărește mecanismele de apărare pentru prevenirea bolilor respiratorii precum:
- Bronşita
- Răceala
- Gripa
- Alergiile
- Astmul
- Cancerul pulmonar
Recomandăm: Rețete de brioșe pufoase cu portocale
6. Îmbunătățește sănătatea dentară
Mestecatul de coji de portocală este un obicei care permite:
- Împrospătarea respirației
- Controlul bacteriilor
- Evitarea petelor galbene inestetice
Coaja de portocală conține extracte și uleiuri esențiale care oferă o barieră de protecție împotriva efectelor dăunătoare ale bacteriilor. De asemenea, este recomandată pacienților cu sensibilitate dentară, deoarece aplicarea sa zilnică reduce simptomele.
7. Ajută la pierderea în greutate
Acest ingredient are un conținut scăzut de calorii, conține fibre și are proprietăți detoxifiante utile în slăbire. Consumul acestuia, atât în ceai, cât și în alte rețete, favorizează procesele de curățare a organismului și prelungește senzația de sațietate pentru a controla aportul excesiv de calorii.
8. Îmbunătățește aspectul pielii
Pe plan extern, coaja de portocală oferă beneficii interesante de care putem profita atât pentru sănătate, cât și pentru estetică. Aportul său ridicat de vitamina C minimizează prezența petelor și a altor semne inestetice ale îmbătrânirii premature.
Prin extractele sale, coaja de portocală ne ajută să clarificăm și să acoperim acele mici modificări care apar în urma expunerii la soare, arsurilor și toxinelor.
Infuzia servește ca un tonic natural, deoarece curăță în profunzime porii. Acest lucru previne formarea punctelor negre, a coșurilor și a acneei.
După cum puteți vedea, acea parte din portocală pe care o aruncați de obicei este un aliat excelent pentru sănătate. Folosiți-o în ceai și bucurați-vă de aroma sa exotică în multe rețete!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ayala, J. R., Montero, G., Coronado, M. A., García, C., Curiel-Alvarez, M. A., León, J. A., … & Montes, D. G. (2021). Characterization of orange peel waste and valorization to obtain reducing sugars. Molecules, 26(5), 1-14. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7961523/
- Core, J. (2003, September 12). Orange Peel Carbohydrates May Have Health-Promoting Properties. U.S. Department of Agriculture [USDE]. Disponible en: https://www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/2003/orange-peel-carbohydrates-may-have-health-promoting-properties/
- Hasan, M. M., Roy, P., Alam, M., Hoque, M. M. & Zzaman, W. (2022). Antimicrobial activity of peels and physicochemical properties of juice prepared from indigenous citrus fruits of Sylhet region, Bangladesh. Heliyon, 8(7), 1-7. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9293629/
- Kang, S., Song, S., Lee, J., Chang, H. & Lee, S. (2018). Clinical investigations of the effect of Citrus unshiu peel pellet on obesity and lipid profile. Evidence-based complementary and alternative medicine, 2018, 1-6. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6169216/
- Koolaji, N., Shammugasamy, B., Schindeler, A., Dong, Q., Dehghani, F. & Valtchev, P. (2020). Citrus peel flavonoids as potential cancer prevention agents. Current developments in nutrition, 4(5), 1-20. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7199889/
- Maldonado, M. J. M., Xavier, P. C. N., Martins, A. S. & Palhares, D. B. (2020). Hesperidin Flavonoids from Orange Peel Show Benefits for Human Health. physiology, 233(9), 6544-6560. Disponible en: https://juniperpublishers.com/artoaj/ARTOAJ.MS.ID.556292.php
- Shetty, S. B., Mahin-Syed-Ismail, P., Varghese, S., Thomas-George, B., Kandathil-Thajuraj, P., Baby, D. & Devang-Divakar, D. (2016). Antimicrobial effects of Citrus sinensis peel extracts against dental caries bacteria: An in vitro study. Journal of clinical and experimental dentistry, 8(1), 1-7. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26855710/
- Singanusong, R., Nipornram, S., Tochampa, W. & Rattanatraiwong, P. (2015). Low power ultrasound-assisted extraction of phenolic compounds from mandarin (Citrus reticulata Blanco cv. Sainampueng) and lime (Citrus aurantifolia) peels and the antioxidant. Food Analytical Methods, 8(5), 1112-1123. Disponible en: https://link.springer.com/article/10.1007/s12161-014-9992-6
- Stohs, S. J., Preuss, H. G. & Shara, M. (2012). A review of the human clinical studies involving Citrus aurantium (bitter orange) extract and its primary protoalkaloid p-synephrine. International journal of medical sciences, 9(7), 527-538. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3444973/
- Tejada-Ortigoza, V., García-Amezquita, L. E., Serna-Saldívar, S. O. & Welti-Chanes, J. (2017). The dietary fiber profile of fruit peels and functionality modifications induced by high hydrostatic pressure treatments. Food Science and Technology International, 23(5), 396-402. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28675969/
- Teixeira, F., Santos, B. A. D., Nunes, G., Soares, J. M., Amaral, L. A. D., Souza, G. H. O. D. & Novello, D. (2020). Addition of orange peel in orange jam: evaluation of sensory, physicochemical, and nutritional characteristics. Molecules, 25(7), 1-14. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7180482/
- Wang, L., Xu, H., Yuan, F., Fan, R. & Gao, Y. (2015). Preparation and physicochemical properties of soluble dietary fiber from orange peel assisted by steam explosion and dilute acid soaking. Food Chemistry, 185, 90-98. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25952845/
- Yoshizaki, N., Fujii, T., Masaki, H., Okubo, T., Shimada, K. & Hashizume, R. (2014). Orange peel extract, containing high levels of polymethoxyflavonoid, suppressed UVB‐induced COX‐2 expression and PGE 2 production in HaCaT cells through PPAR‐γ activation. Experimental Dermatology, 23, 18-22. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25234831/
- Zhou, L., Gu, W., Kui, F., Gao, F., Niu, Y., Li, W. & Du, G. (2021). The mechanism and candidate compounds of aged citrus peel (chenpi) preventing chronic obstructive pulmonary disease and its progression to lung cancer. Food & Nutrition Research, 65, 1-14. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8254466/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.