Purificarea aerului din locuință: modalități
Pentru purificarea aerului din locuință, va trebui să adopți anumite obiceiuri care să susțină bunăstarea întregii familii.
Mulți trec acest lucru cu vederea, dar în mediile interioare există particule poluante și alergeni de tot felul, care se acumulează lent. Aceștia duc treptat la dezvoltarea astmului, a alergiilor și a altor boli.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis un avertisment cu privire la efectele poluării aerului asupra sănătății umane. Conform raportului emis de oamenii de știință din cadrul acesteia, particulele fine aflate în suspensie în aerul pe care îl respirăm pot agrava simptomele astmului și ale altor boli pulmonare.
Cu toate acestea, este ușor să reduci multe dintre aceste riscuri prin adoptarea unor măsuri simple pentru îmbunătățirea calității aerului din interior.
Te interesează acest subiect? Dacă da, continuă să citești deoarece îți vom oferi o mulțime de informații relevante și șapte sfaturi legate de purificarea aerului din locuință.
De ce este importantă purificarea aerului din locuință?
Purificarea aerului din locuință contribuie la bunăstarea tuturor membrilor familiei tale. Aerul învechit devine toxic și prezintă riscuri pentru sistemul respirator și chiar pentru sănătatea pielii. De fapt, multe alergii și infecții obișnuite rezultă direct din acumularea particulelor nocive în jurul tău, care ajung în organism.
Acești contaminanți îți cresc riscul de a dezvolta bronșită, alergii, dureri de cap și tulburări cardiace, printre altele. Pe scurt, lipsa de purificare a aerului din acele locuri în care petreci mult timp îți afectează sistemul imunitar. De asemenea, poluarea aerului poate agrava anumite boli cronice.
Persoanele care sunt cele mai vulnerabile la efectele negative ale aerului toxic sunt:
- Cele care au probleme cardiace și respiratorii
- Bebelușii și copiii
- Vârstnicii
- Cele cu afecțiuni ale sistemului imunitar
- Femeile însărcinate
- Cele diagnosticate cu diabet
7 modalități de purificare a aerului din locuință
Rutina ta obișnuită de curățenie nu este suficientă pentru a purifica aerul din locuință. Deși totul pare impecabil atunci când privești cu ochiul liber, multe suprafețe rețin un anumit nivel de substanțe poluante. Ținând cont de aceste aspecte, îți vom oferi câteva sfaturi care te vor ajuta să reîmprospătezi aerul din locuință.
1. Cumpără un purificator de aer
Purificatoarele de aer împrospătează constant aerul din casă.
Pentru a purifica aerul din clădiri, există tot felul de purificatoare de aer. Aceste dispozitive au capacitatea de a elimina o mulțime poluanți prezenți în interiorul unei case.
Nu mai sta pe gânduri și cumpără-ți și tu un astfel de dispozitiv.
Îți recomandăm:
2. Evită să folosești odorizante de cameră sau lumânări
Lumânările parfumate convenționale și odorizantele de cameră conțin diverse substanțe chimice care pot declanșa alergii, în special la persoanele cu un sistem imunitar slab. Da, unele miros frumos, dar îmbâcsesc aerul din locuință. În schimb, optează pentru variante naturale sau creează-ți propriul tău odorizant de cameră.
3. Curăță filtrele aparatelor de aer condiționat și ale sistemelor de încălzire
Deși majoritatea oamenilor le ignoră sau pur și simplu sunt depășiți de situație, filtrele de aer condiționat și ale sistemelor de încălzire acumulează mult praf și particule poluante. Acestea pot fi, în timp, dăunătoare sănătății respiratorii.
Așadar, curăță și înlocuiește filtrele în mod regulat (la fiecare 30 de zile sau 6 luni, în funcție de dispozitivele electrocasnice folosite).
4. Aspiră tot ce poți pentru purificarea aerului din locuință
Aspirarea este cea mai eficientă metodă de a elimina particulele de praf de pe mobilier și alte suprafețe.
Când vine vorba de curățenie, aspiratorul este cel mai bun aliat pentru purificarea aerului din locuință. Acest dispozitiv poate elimina cu ușurință toate tipurile de particule, cum ar fi praful, țesutul mort și părul de animale ce se pot acumula în fiecare colț al casei.
Încearcă să folosești aspiratorul câteva minute în fiecare zi.
5. Spală mai des așternuturile și jucăriile de pluș
Lenjeriile de pat, cuverturile, prosoapele și jucăriile de pluș sunt gazde excelente pentru praful și acarienii care pot agrava afecțiunile respiratorii și provoca probleme ale pielii. Pe lângă spălarea regulată a acestor obiecte, din când în când, adaugă un detergent cu rol dezinfectant în sertarul mașinii de spălat.
6. Curăță bine mucegaiul din zonele umede
În multe case există zone cu niveluri ridicate de umiditate. Încăperile precum băile și bucătăriile sunt adesea afectate de apariția mucegaiului. Mucegaiul produce pete închise la culoare și mirosuri înțepătoare și îți afectează sănătatea respiratorie pe măsură ce sporii acestuia călătoresc prin aer și ajung în plămâni.
Mucegaiul prosperă în zonele umede. Așadar, fără umiditate nu există mucegai. Pentru a ucide sporii de mucegai, presară bicarbonat de sodiu direct pe pete și șterge-l bine câteva ore mai târziu. Repetă procedeul la nevoie. Bicarbonatul de sodiu este un agent de uscare excelent.
7. Deschide zilnic toate ușile și geamurile timp de câteva ore
Deschide zilnic toate geamurile casei pentru a asigura ventilarea spațiului de locuit. Vei scăpa astfel de aerul îmbâcsit și vei reîmprospăta atmosfera din casă.
Ultimul sfat pe care ți-l oferim pentru îmbunătățirea calității aerului din interior este să deschizi toate ușile și geamurile cel puțin 30 de minute pe zi. Această măsură simplă va permite aerului să circule liber și îl va purifica. În mod ideal, ar trebui să faci acest lucru în ore cu mai puțin trafic sau atunci când nu există polen în aer (dimineața devreme sau seara târziu).
Îți recomandăm:
Concluzie
Poluarea aerului din interior poate avea repercusiuni atât pentru pielea ta, cât și pentru sistemul respirator. Chiar dacă acest lucru nu este întotdeauna vizibil cu ochiul liber, există multe particule dăunătoare în fiecare casă. Din acest motiv, este important să pui în practică obiceiurile și strategiile de mai sus pentru purificarea aerului din locuință.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bernstein, J. A., Alexis, N., Barnes, C., Bernstein, I. L., Bernstein, J. A., Nel, A., … Williams, P. B. (2004). Health effects of air pollution. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2004.08.030
- Brunekreef, B., & Holgate, S. T. (2002). Air pollution and health. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(02)11274-8
- Perez-Padilla, R., Schilmann, A., & Riojas-Rodriguez, H. (2010). Respiratory health effects of indoor air pollution. International Journal of Tuberculosis and Lung Disease.
- E., P. (2017). Presence of Household Mold, Children’s Respiratory Health, and School Absenteeism: Cause for Concern. Journal of Environmental Health.
- Anderson, J. O., Thundiyil, J. G., & Stolbach, A. (2012). Clearing the Air: A Review of the Effects of Particulate Matter Air Pollution on Human Health. Journal of Medical Toxicology. https://doi.org/10.1007/s13181-011-0203-1
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.