Logo image
Logo image

Refluxul gastric și arsurile la stomac: sunt același lucru?

4 minute
Refluxul gastric și arsurile la stomac sunt termeni foarte asemănători și înrudiți, dar nu înseamnă același lucru. Primul este cauza, în timp ce al doilea este consecința.
Refluxul gastric și arsurile la stomac: sunt același lucru?
Samuel Antonio Sánchez Amador

Scris și verificat de biologul Samuel Antonio Sánchez Amador

Ultima actualizare: 09 martie, 2023

Bolile gastrointestinale sunt la ordinea zilei. Statisticile estimează că 22% dintre americani și 21% dintre europenii cu vârsta peste 18 ani au un anumit tip de afecțiune digestivă. Doi termeni foarte des întâlniți legați de acest subiect sunt refluxul gastric și arsurile la stomac.

Deși aceste concepte ne sunt familiare tuturor, nu este atât de ușor să răspundem la anumite întrebări. Sunt aceste probleme la fel? Care sunt diferențele dintre refluxul acid și arsurile la stomac? Mai jos, vă vom explica totul despre aceste afecțiuni.

Ce sunt arsurile la stomac?

În primul rând, arsurile la stomac sunt un simptom, iar refluxul gastroesofagian poate fi cauza acestora. Arsurile la stomac sunt definite ca o senzație de arsură dureroasă în piept sau gât. Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, sarcina și unele alimente, medicamente sau băuturi alcoolice pot provoca arsuri la stomac.

Arsurile la stomac sunt o problemă mai frecventă decât credem. Iată câteva statistici colectate de pe diferite site-uri:

  • 10% dintre adulți au arsuri la stomac zilnic și 30% o dată pe lună.
  • În Statele Unite, incidența — numărul de cazuri noi — a fost de 26% în 2015.
  • În general, se estimează că 20% din populație suferă de arsuri la stomac.
Some figure
Simptomele digestive sunt frecvente, mai ales în lipsa măsurilor alimentare adecvate.

Ce este refluxul gastric sau acid?

Refluxul gastric este considerat o afecțiune clinică. Potrivit portalurilor pediatrice, această patologie se caracterizează printr-o deplasare a conținutului stomacului în direcția opusă, adică spre esofag.

Ființele umane au o deschidere între stomac și esofag care acționează ca o ușă, ce se închide imediat ce bolul alimentar trece în stomac. Dacă ușa nu funcționează corect, alimentele și acizii din stomac pot reveni în esofag, provocând iritații și arsuri.

Descoperiți: Arsurile la stomac în sarcină: cauze și tratament

Ce este BRGE?

Boala de reflux gastroesofagian este un caz mai grav de reflux gastric. Un simptom al acestei boli este apariția arsurilor la stomac de mai mult de două ori pe săptămână, deși BRGE poate apărea și fără arsuri. Mecanismul este același cu cel descris în cazul anterior: inelul de fibre musculare — sfincterul esofagian inferior — nu se închide corect, așadar conținutul stomacului poate reveni în esofag.

Potrivit Federației Spaniole a Sistemului Digestiv (FEAD), unele dintre simptome sunt următoarele:

  • Dureri de stomac
  • Disconfort toracic care nu arde, dar care poate fi uneori confundat cu un atac de cord
  • Durere la înghițire
  • Faringită cronică, tuse și sinuzită
  • Pneumonie și senzație de sufocare la trezire

Arsurile la stomac sunt un simptom, refluxul gastric este cauza posibilă, iar BRGE apare atunci când pacientul are episoade de arsuri la stomac cel puțin de două ori pe săptămână.

Tratamente fără prescripție medicală pentru refluxul gastric

În primul rând, instituțiile sanitare precum Clinica Mayo ne avertizează cu privire la următoarele: dacă aveți arsuri la stomac cel puțin de două ori pe săptămână, dacă aveți probleme la înghițire, dacă aveți greață și vărsături sau dacă ați slăbit din cauza acestui simptom, este timpul să mergeți la medic.

În toate celelalte cazuri, refluxul și arsurile la stomac pot fi tratate cu medicamente fără prescripție medicală. Unele dintre cele mai bune sunt:

  • Antiacidele, după cum sugerează și numele lor, reduc efectele acidului din stomac, neutralizându-l. Provoacă o ameliorare rapidă pe termen scurt și sunt ușor de consumat – capsule și pastile.
  • Blocanții H2, cum ar fi famotidina, nu ameliorează simptomele la fel de repede, dar sunt mai eficienți. Aceștia reduc cantitatea de acid produsă în stomac.
  • Inhibitorii pompei de protoni reduc producția de acid. Sunt cele mai bune opțiuni atunci când blocanții H2 nu funcționează sau la persoanele cu BRGE. Este nevoie de câteva zile pentru a începe să acționeze. Omeprazolul este un medicament din această familie.

Precauții

Există factori de risc care favorizează apariția refluxului gastric și arsurilor la stomac. De exemplu, consumul de alcool sau de substanțe acide, precum cafeaua, poate promova apariția acestei probleme.

Obezitatea, sarcina și fumatul promovează acest reflux neplăcut. Persoanelor predispuse li se recomandă să nu se întindă timp de trei ore după masă, deoarece acest lucru facilitează accesul acizilor în esofag.

Recomandăm: Mere pentru arsurile la stomac: 3 remedii

Some figure
Stomacul este organul cel mai afecta, dar și esofagul poate suferi consecințele.

Refluxul gastric și arsurile la stomac

După cum ați văzut, aceste afecțiuni intestinale sunt frecvente. Până la 30% din populație prezintă arsuri la stomac cel puțin o dată pe lună. Deși arsurile la stomac pot fi tratare acasă, cele mai grave cazuri necesită asistență medicală imediată.

Având în vedere întrebarea pe care am pus-o la început, putem concluziona că arsurile la stomac sunt un simptom al refluxului gastric. Dacă patologia devine cronică, pacientul poate dezvolta boală de reflux gastroesofagian.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Porcentaje de adultos diagnosticados de enfermedades gastrointestinales por país 2018. Publicado por Lucía Fernández, 5 ago. 2020. Recogido a 20 de octubre en https://es.statista.com/estadisticas/599792/adultos-con-enfermedades-gastrointestinales-por-pais/
  • Sánchez Martínez, Alicia. “Uso y abuso del omeprazol en la consulta de atención primaria.” (2020).
  • Acidez estomacal, medlineplus.gov. Recogido a 20 de octubre en https://medlineplus.gov/spanish/heartburn.html
  • Tack, Jan, and John E. Pandolfino. “Pathophysiology of gastroesophageal reflux disease.” Gastroenterology 154.2 (2018): 277-288.
  • Acidez estomacal, familydoctor.org. Recogido a 20 de octubre en https://es.familydoctor.org/condicion/acidez-estomacal/?adfree=true
  • Acidez estomacal (reflujo gástrico) y quimioterapia, Chemocare.com. Recogido a 20 de octubre en http://chemocare.com/es/chemotherapy/side-effects/acidez-estomacal.aspx
  • Richter, Joel E., and Joel H. Rubenstein. “Presentation and epidemiology of gastroesophageal reflux disease.” Gastroenterology 154.2 (2018): 267-276.
  • Enfermedad por reflujo gastroesofágico (ERGE). Recogido a 20 de octubre en https://www.saludigestivo.es/enfermedades-digestivas-y-sintomas/enfermedad-reflujo-gastroesofagico-erge/#:~:text=Una%20parte%20importante%20de%20los,Ello%20facilita%20el%20reflujo%20gastroesof%C3%A1gico.
  • Ardor de estómago, mayoclinic.org. Recogido a 20 de octubre en https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/heartburn/symptoms-causes/syc-20373223

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.