Logo image
Logo image

Relația de iubire depinde de tipul de personalitate

4 minute
Cu toate că inițial anumite lucruri te pot atrage la cineva, pentru a avea parte de armonie într-o relație de iubire ar trebui să alegi acea persoană care se potrivește tipului tău de personalitate.
Relația de iubire depinde de tipul de personalitate
Ultima actualizare: 22 ianuarie, 2019

Ne alegem partenerul în funcție de tipul de personalitate? Indiferent de ce părere ai avut despre acest lucru, acum te invităm să afli care sunt cele patru tipuri de personalitate pe care experții le consideră piatra de temelie pentru relația de iubire ideală. 

4 tipuri de personalitate în relația de iubire

Nu are niciun rost să negi – uneori te îndrăgostești de cine te aștepți mai puțin, de cel care se potrivește cel mai puțin tipului tău de personalitate, însă care cumva te completează.

Alteori s-ar putea să găsești pe cineva care pare a fi persoana perfectă și te angajezi într-o relație de iubire nefericită. De ce se întâmplă acest lucru? De ce suntem atrași de persoane cu anumite trăsături, care uneori ne aduc suferință pe termen lung?

Cele două fețe ale aceleiași monede (fericire și nefericire) se manifestă atât de frecvent încât îi obligă pe oameni să încerce să găsească o explicație teoretică.

Una dintre cele mai recente cărți care analizează de ce unii oameni aleg unii și nu alți parteneri se numește „De ce el? De ce ea?”.

Autorul, Helen Fisher, antropolog la Universitatea Rutgers, definește în interesanta sa lucrare cele patru tipuri de personalitate pe care se bazează relațiile de iubire. Îți vom prezenta mai jos pe fiecare dintre acestea:

1. Exploratorul în relația de iubire

Some figure

Acești oameni văd relația de dragoste ca pe o aventură. Sunt impulsivi, independenți, foarte curioși și acționează frecvent după dictonul trăiește clipa. Haideți să vedem care sunt principalele lor trăsături:

  • Sunt în căutare de lucruri și experiențe noi
  • Sunt dispuși să își asume riscuri, indiferent de consecințe
  • Foarte spontani
  • Plini de energie
  • Foarte curioși, creativi și pozitivi
  • Foarte flexibili și adaptabili

Te-ar putea interesa și:

Cum să-ți dai seama dacă simți iubire sau obsesie

2. Conducătorul în relația de iubire

Some figure

Conducătorul nu este neapărat “dominator” în sine. Este cel mai analitic tip de personalitate, care pune accent pe logică și bunul simț mai mult decât pe orice altceva. De obicei este echilibrat și:

  • Determinat și încrezător în sine însuși
  • Capabil să-și controleze emoțiile
  • Dispus să își exprime dorințele
  • Preferă situații clare și cu sens. Perfecționist.

3. Constructorul în relația de iubire

Some figure

Pentru constructor principalele valori sunt familia, prietenii și legătura cu ceilalți. Aceștia sunt persoane calme, sociabile, foarte pașnice și care evită să-și asume riscuri. De obicei sunt și:

  • Calmi, încrezători în sine și modești
  • Devotați
  • Loiali
  • Acceptă valorile tradiționale și regulile
  • Capabili să dezvolte și să întrețină relații sociale

4. Negociatorul în relația de iubire

Some figure

Negociatorii sunt expresivi, pretențioși și idealiști. Cei cu acest tip de personalitate sunt, de obicei, foarte sensibili, plini de imaginație și deschiși la minte. Au sentimente profunde și vor ca nevoile lor emoționale să le fie îndeplinite. Se poate spune despre ei că sunt și:

  • Intuitivi, capabili să vadă dincolo de suprafața lucrurilor
  • Imaginativi și sensibili
  • Blânzi, amabili și foarte flexibili
  • Idealiști și altruiști
  • Capabili mai degrabă  să-și exprime emoțiile decât să le ascundă
  • Adaptabili și capabili să-și facă relații sociale

Care personalități sunt compatibile în relațiile de iubire?

Some figure

Potrivit studiilor întreprinse de Fisher, cele mai de succes relații de iubire apar între următoarelor tipuri de personalitate:

1. Exploratorii se înțeleg de obicei cu exploratorii

Nu este surprinzător faptul că persoanele care caută o relație de iubire bazată pe emoție și pasiune se potrivesc. Dacă ești un negociator sau un constructor, de exemplu, s-ar putea să nu vezi cu ochi buni spontaneitatea sau ideea de a trăi clipa, dacă tu preferi să te concentrezi pe stabilitatea și construirea unei familii.

Te-ar putea interesa și:

Cum poți să știi dacă este marea iubire a vieții tale?

Potrivit lui Fisher, relația de iubire explorator-explorator ar fi cel mai “exploziv ” meci, cu nesfârșite suișuri și coborâșuri, modificări permanente, mutări dintr-un loc într-altul și iubire intensă. Dar fiecare partener se poate plictisi atunci când obține ceea ce dorește.

2. Constructorul se potrivește cu constructorul

Această pereche pune preț pe valorile familiei, lărgirea cercului de prieteni, petrecerea timpului cu familia, construirea unui viitor calm și stabil împreună și vor să controleze fiecare aspect al vieții lor.

Motivele de emoție sunt puține, la fel și riscurile asumate, pentru că acestora le place “să joace” în condiții de siguranță și calm.

3. Conducătorii se înțeleg bine cu  negociatorii

O mulțime de cupluri care se încadrează în aceste două profiluri au relații stabile și durabile. Oamenii cu firi analitice, direcți și perfecționiști sunt fericiți în iubire alături de personalități mai sensibile, empatice, emoționale. Într-un fel se completează reciproc.

Partea analitică, obiectivă se întâlnește cu cea intuitivă, sensibilă. Fiecare partener pare a fi preocupat de nevoile celuilalt sau poate ambii sunt atrași de ceva ce nu experimentează sau nu simt în mod normal în viața lor de zi cu zi.

Evident, această evaluare nu este definitivă. Dar intenția autorului a fost să ne exemplifice tipurile de personalități care dau naștere de multe ori la relații de iubire frumoase și durabile.

Merită să ții cont de faptul că dacă ești o persoană emoțională, sensibilă și care caută stabilitate și o viață liniștită alături de partener, poate nu este cel mai bine să te întâlnești cu un explorator, spre exemplu.

La început poate fi vorba despre pasiune, dar mai devreme sau mai târziu unul dintre voi va fi probabil dezamăgit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fisher, H. E., Island, H. D., Rich, J., Marchalik, D., & Brown, L. L. (2015). Four broad temperament dimensions: description, convergent validation correlations, and comparison with the Big Five. Frontiers in psychology6, 1098. Available at: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2015.01098. Accessed 09/03/2020.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.