Logo image
Logo image

Înainte să începi o relație nouă, răspunde la 8 întrebări

5 minute
Cu siguranță ți s-a mai spus că, pentru a începe o relație nouă și a fi fericit, trebuie să depășești trecutul și să începi să te iubești pe tine. Citește în continuare pentru a descoperi 8 întrebări importante pe care trebuie să ți le pui înainte de a începe o nouă relație.
Înainte să începi o relație nouă, răspunde la 8 întrebări
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Să începi o relație nouă poate fi o provocare. Acest lucru este adevărat mai ales dacă ai trecut deja printr-o serie lungă de eșecuri pe plan emoțional. În cazul în care te simți epuizat și eziți să o iei de la capăt cu un alt partener, reflectează asupra comportamentului tău în timpul unei prime întâlniri.

Mai jos îți prezentăm 8 întrebări pe care trebuie să ți le pui dacă vrei ca următoarea ta relație să fie mai fericită, sănătoasă și de durată.

Citește și:

Când este timpul să renunți la o relație?

1. Oare chiar sunt pregătit pentru o relație nouă?

Relațiile de cuplu necesită timp și energie pentru a funcționa. Asigură-te că stilul tău de viață actual îți permite să te dedici unei relații noi în totalitate.

Tocmai te-ai angajat? Ai decis să încerci să îți îndeplinești un anumit vis? Ești în toiul unei crize în familie? Atunci poate nu este momentul potrivit să începi o relație nouă. Așteaptă mai întâi să treacă furtuna înainte de a face acest pas.

2. Oare chiar l-am uitat pe fostul meu partener?

Some figure

Pentru a putea oferi un răspuns onest primei întrebări, trebuie mai întâi să decizi dacă într-adevăr l-ai uitat pe fostul tău partener. Dacă răspunsul tău la această întrebare este „nu”, nu ești pregătit să începi o relație nouă.

Pe lângă faptul că sunt sortite eșecului, „relațiile de tranzit” riscă să zdruncine stima de sine a noului partener, făcându-l să sufere. Nimeni nu vrea (și nu merită) să simtă că nu ocupă primul loc în viața ființei iubite.

Cel mai ușor mod de a-l uita pe fostul tău partener de viață este să te concentrezi asupra propriei tale persoane. Stabilește ce nu a funcționat în vechea relație. Astfel, vei știi ce schimbări trebuie să faci în viața ta de zi cu zi, iar următoarea ta relație va fi mai reușită.

3. Ce a funcționat și ce nu a funcționat în relațiile mele din trecut?

O relație poate să nu funcționeze din cauza mai multor factori. Este important să faci o listă cu elementele pozitive și negative din vechile tale relații, inclusiv cu cele legate de încredere, sinceritate și distanța dintre tine și foștii parteneri.

Dacă analizezi cu atenție ce anume nu a funcționat în relațiile tale anterioare, vei reuși să găsești soluții obiective pentru problemele identificate.

Pe de altă parte, nu trebuie să neglijezi nici părțile pozitive ale unei relații sănătoase și benefice. Dacă îți este greu să identifici elementele pozitive ale vechilor tale relații de cuplu, deschide-ți ochii și trage învățături din relațiile celor din jurul tău. Apoi, decide ce ai vrea să obții de la o relație nouă.

4. Ce fel de relație doresc să am?

Cu alte cuvinte, cât de „serioasă” vrei să fie următoarea ta relație? Aceasta este o întrebare esențială, atât în ceea ce privește propria ta bunăstare, cât și cea a potențialului partener.

Poate este vorba despre o relație distractivă de scurtă durată, poate că tânjești după un partener alături de care să îți petreci tot restul vieții. Cert este că trebuie să știi exact ce îți dorești.

Indiferent de situație, tu și potențialul tău partener trebuie să discutați despre răspunsul tău la această întrebare înainte de a intra într-o relație. Este esențial să aveți aceleași așteptări și să nu vă irosiți timpul degeaba.

5. Oare îmi împărtășește valorile?

Some figure

Chiar dacă aveți gusturi similare în materie de filme, cărți sau activități distractive, nu înseamnă că sunteți meniți să fiți împreună. Trebuie să privești mai adânc. Tu și el sau ea aveți aceleași convingeri? Nu vorbim doar despre politică și religie, ci și despre viziunea voastră asupra lumii și modul în care îi tratați pe cei din jur.

Potențialul partener este pasionat cu privire la cariera sa? Dacă ar fi să începi o relație serioasă cu el, ce lecții de viață ar dori să le ofere copiilor voștri? Este esențial să iei aceste aspecte în considerare.

6. Ce vreau să obțin din această relație nouă?

Poate ai nevoie de susținerea cuiva, te simți singur și tânjești după dragoste. Poate îți dorești să ai alături un prieten de milioane sau poate pur și simplu vrei să te „distrezi”. Așa cum am menționat anterior, trebuie să decizi ce vrei cu exactitate de la o relație înainte de a o începe.

Numai așa vei putea începe o relație nouă cu onestitate și vei ști dacă potențialul partener îți poate satisface nevoile sau nu.

Îți recomandăm să citești și:

Care este partenerul potrivit pentru mine?

7. Mă iubesc pe mine?

Some figure

Deși sună ca un clișeu, nu poți să iubești pe nimeni dacă nu te iubești mai întâi pe tine. Când simți că nu meriți să fii iubit, este posibil să refuzi dragostea pe care potențialul partener încearcă să ți-o ofere. Evident, acest gest îl va răni și frustra.

8. Oare chiar vreau să fiu din nou într-o relație?

Ți se pare că ai fost în „prea multe” relații sau te-ai săturat de despărțiri? Simți nevoia să fii singur pentru o vreme? În acest caz, poate ar fi bine să îți urmezi instinctele și să stai doar cu tine o perioadă.

Răspunde la toate întrebările prezentate în acest articol pentru a stabili dacă ești cu adevărat pregătit/ă pentru o relație nouă. Dacă ești, nu ezita să îți urmezi inima. Este esențial te simți bine cu privire la ceea ce faci.

În cazul în care ai nevoie de timp pentru a te vindeca, nu îți obliga inima să se grăbească. Petrece timp cu tine însuți, reflectează și încearcă să te cunoști mai bine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lewicki, R. J., McAllister, D. J., & Bies, R. I. (1998). Trust and distrust: New relationships and realities. Academy of Management Review. https://doi.org/10.3991/iioe.v13i05.7046

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.