Logo image
Logo image

Renunțarea la zahărul rafinat: 7 beneficii

3 minute
Consumul de zahăr duce la acumularea de grăsime în zona abdominală. Se consideră că efectele zahărului asupra ficatului sunt similare cu cele ale alcoolului.
Renunțarea la zahărul rafinat: 7 beneficii
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Renunțarea la zahărul rafinat poate avea numeroase beneficii pentru sănătate, contribuind la îmbunătățirea calității vieții. În cele ce urmează îți oferim 7 motive pentru a elimina chiar azi zahărul din dieta ta zilnică.

În ultimii ani, specialiștii ne-au avertizat constant cu privire la pericolele consumului de zahăr; zahărul rafinat este cauza principală a diabetului de tip 2, a insuficienței cardiace și a obezității.

Deși zahărul în sine nu este complet dăunător, acesta nu trebuie consumat în exces, mai ales în forma sa rafinată ce se găsește cel mai frecvent în magazine.

În forma sa naturală, așa cum se regăsește în fructe, acest element nu reprezintă o amenințare pentru sănătate, decât dacă este consumat în exces.

Însă motivul de îngrijorare al specialiștilor este faptul că zahărul rafinat este prezent în dieta majorității persoanelor. Acest produs este tratat chimic și poate crea la fel de ușor dependență ca și cocaina

Poate părea imposibil să renunți complet la zahăr. Pe lângă faptul că se vinde ca atare pentru a fi adăugat în diverse preparate, acest produs se regăsește și în dulciuri, produse de panificație, alimente procesate, sosuri și alte produse din comerț.

Cu toate acestea, medicii și nutriționiștii transmit numeroase semnale de alarmă pentru a atenționa oamenii cu privire la efectele negative ale zahărului asupra organismului.

Te simți mai sătul

Zahărul suprimă un hormon numit leptină, responsabil de instalarea senzației de sațietate după ce mănânci. Drept urmare, ești stăpânit de dorința de a mânca în continuare.

După ce renunți la zahăr, organismul îți reglează pofta de mâncare, iar alimentele devin mai sățioase, fapt ce te ajută să ingerezi mai puține calorii și mai puține dulciuri.

Renunțarea la zahărul rafinat te ajută să-ți protejezi inima

Some figure

Dietele bogate în zahăr sunt asociate unui risc mai mare de insuficiență cardiacă.

Renunțarea la zahăr este o metodă de a-ți îngriji inima și de a controla nivelul de trigliceride, un tip de grăsime folosit pentru depozitarea excesului de calorii din zahăr, ce reduce efectele colesterolului bun.

Te-ar putea interesa și:

Rețete de dulciuri fără zahăr pe care ar trebui să le încerci

Renunțarea la zahărul rafinat te ajută să scapi de grăsimea abdominală

Zahărul este un aliment hipercaloric, dar sărac în vitamine, minerale și fibre. Este bogat în calorii, dar lipsit de nutrienți. Din acest motiv, zahărul duce la acumularea de grăsime și, drept urmare, la obezitate.

Un studiu publicat în Endocrine Society a dezvăluit faptul că zahărul provoacă depozitarea grăsimii în zona abdomenului și a taliei.

Îți protejezi ficatul

Some figure

Un studiu publicat în revista Nature arată că excesul de zahăr are un efect negativ asupra ficatului, la fel ca și alcoolul.

Renunțarea la zahăr te ajută să eviți suprasolicitarea ficatului și să contribui la buna funcționare a acestuia.

Te-ar putea interesa și:

5 îndulcitori naturali care pot înlocui zahărul

Renunțarea la zahărul rafinat previne pietrele la rinichi

Băuturile dulci și zahărul rafinat cresc cu 25% riscul apariției pietrelor la rinichi. Mai grav, sucurile dulci, cum ar fi cele acidulate, cresc acest risc cu 33%.

Pentru a evita această problemă, trebuie să renunți la aceste băuturi și să optezi pentru alternative naturale, cum ar fi sucurile naturale sau apa.

Îți protejezi creierul

Some figure

Deși nu există dovezi clare, unele studii au descoperit faptul că hiperglicemia poate fi una dintre cauzele deteriorării creierului, afectând memoria. Evident, aceste studii acuză nivelul necontrolat al glicemiei și nu zahărul în sine.

Cu toate acestea, se știe că un consum excesiv de zahăr este cauza principală a creșterii glicemiei.

Îți menții pielea tânără

Consumul de zahăr activează un proces numit glicație care afectează elastina și colagenul din piele.

Renunțarea la zahăr te ajută să-ți îngrijești mai bine pielea și să previi semnele îmbătrânirii premature.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Adamowicz, J., & Drewa, T. (2011). Is there a link between soft drinks and erectile dysfunction?. Central European journal of urology, 64(3), 140–143. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3921721/
  • Ahmad, A., Isherwood, C., Umpleby, M., & Griffin, B. (2020). Effects of High and Low Sugar Diets on Cardiovascular Disease Risk Factors. Journal of nutritional science and vitaminology66(Supplement), S18–S24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33612591/
  • Ahmed, S. H., Guillem, K., & Vandaele, Y. (2013). Sugar addiction: pushing the drug-sugar analogy to the limit. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care16(4), 434–439. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23719144/
  • Alahmary, S. A., Alduhaylib, S. A., Alkawii, H. A., Olwani, M. M., Shablan, R. A., Ayoub, H. M., Purayidathil, T. S., Abuzaid, O. I., & Khattab, R. Y. (2019). Relationship Between Added Sugar Intake and Sleep Quality Among University Students: A Cross-sectional Study. American journal of lifestyle medicine16(1), 122–129. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35185434/
  • Avena, N. M., Rada, P., & Hoebel, B. G. (2008). Evidence for sugar addiction: behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neuroscience and biobehavioral reviews32(1), 20–39. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17617461/
  • Can the right diet get rid of acne?. (s.f.). American Academy of Dermatology Association. Consultado el 29 de marzo de 2023. https://www.aad.org/public/diseases/acne/causes/diet
  • Cao, C., Xiao, Z., Wu, Y., & Ge, C. (2020). Diet and skin aging—From the perspective of food nutrition. Nutrients12(3), 870. https://www.mdpi.com/2072-6643/12/3/870
  • Capucho, A. M., & Conde, S. V. (2022). Impact of Sugars on Hypothalamic Satiety Pathways and Its Contribution to Dysmetabolic States. Diabetology, 4(1), 1-10. https://www.mdpi.com/2673-4540/4/1/1
  • Chen, L., Xie, Y. M., Pei, J. H., Kuang, J., Chen, H. M., Chen, Z., Li, Z. W., Fu, X. Y., Wang, L., Lai, S. Q., Zhang, S. T., Chen, Z. J., & Lin, J. X. (2018). Sugar-sweetened beverage intake and serum testosterone levels in adult males 20-39 years old in the United States. Reproductive biology and endocrinology : RB&E, 16(1), 61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6015465/
  • Chong, C. P., Shahar, S., Haron, H., & Din, N. C. (2019). Habitual sugar intake and cognitive impairment among multi-ethnic Malaysian older adults. Clinical interventions in aging14, 1331–1342. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31413554/
  • Czlapka-Matyasik, M., Lonnie, M., Wadolowska, L., & Frelich, A. (2018). “Cutting Down on Sugar” by Non-Dieting Young Women: An Impact on Diet Quality on Weekdays and the Weekend. Nutrients10(10), 1463. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213198/
  • Danby F. W. (2010). Nutrition and aging skin: sugar and glycation. Clinics in dermatology, 28(4), 409–411. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20620757/
  • Elyasi, F., Kashi, Z., Tasfieh, B., Bahar, A., & Khademloo, M. (2015). Sexual dysfunction in women with type 2 diabetes mellitus. Iranian journal of medical sciences, 40(3), 206–213. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4430881/
  • Faruque, S., Tong, J., Lacmanovic, V., Agbonghae, C., Minaya, D. M., & Czaja, K. (2019). The Dose Makes the Poison: Sugar and Obesity in the United States – a Review. Polish journal of food and nutrition sciences, 69(3), 219–233. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6959843/
  • Ferraro, P. M., Taylor, E. N., Gambaro, G., & Curhan, G. C. (2013). Soda and other beverages and the risk of kidney stones. Clinical journal of the American Society of Nephrology : CJASN, 8(8), 1389–1395. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3731916/
  • Ferraro, P. M., Bargagli, M., Trinchieri, A., & Gambaro, G. (2020). Risk of Kidney Stones: Influence of Dietary Factors, Dietary Patterns, and Vegetarian-Vegan Diets. Nutrients, 12(3), 779. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146511/
  • Gordon, E. L., Ariel-Donges, A. H., Bauman, V., & Merlo, L. J. (2018). What Is the Evidence for “Food Addiction?” A Systematic Review. Nutrients, 10(4), 477. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946262/
  • Jensen, T., Abdelmalek, M. F., Sullivan, S., Nadeau, K. J., Green, M., Roncal, C., Nakagawa, T., Kuwabara, M., Sato, Y., Kang, D. H., Tolan, D. R., Sanchez-Lozada, L. G., Rosen, H. R., Lanaspa, M. A., Diehl, A. M., & Johnson, R. J. (2018). Fructose and sugar: A major mediator of non-alcoholic fatty liver disease. Journal of hepatology, 68(5), 1063–1075. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5893377/
  • Johnson, R. J., Perez-Pozo, S. E., Lillo, J. L., Grases, F., Schold, J. D., Kuwabara, M., Sato, Y., Hernando, A. A., Garcia, G., Jensen, T., Rivard, C., Sanchez-Lozada, L. G., Roncal, C., & Lanaspa, M. A. (2018). Fructose increases risk for kidney stones: potential role in metabolic syndrome and heat stress. BMC nephrology, 19(1), 315. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30409184/
  • Ley, S. H., Hamdy, O., Mohan, V., & Hu, F. B. (2014). Prevention and management of type 2 diabetes: dietary components and nutritional strategies. Lancet (London, England), 383(9933), 1999–2007. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4751088/
  • Ma, X., Nan, F., Liang, H., Shu, P., Fan, X., Song, X., Hou, Y., & Zhang, D. (2022). Excessive intake of sugar: An accomplice of inflammation. Frontiers in immunology, 13, 988481. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9471313/
  • Macdonald I. A. (2016). A review of recent evidence relating to sugars, insulin resistance and diabetes. European journal of nutrition, 55(Suppl 2), 17–23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174139/
  • Maiorino, M. I., Bellastella, G., & Esposito, K. (2014). Diabetes and sexual dysfunction: current perspectives. Diabetes, metabolic syndrome and obesity : targets and therapy, 7, 95–105. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24623985/
  • Mantantzis, K., Schlaghecken, F., Sünram-Lea, S. I., & Maylor, E. A. (2019). Sugar rush or sugar crash? A meta-analysis of carbohydrate effects on mood. Neuroscience & Biobehavioral Reviews/Neuroscience And Biobehavioral Reviews, 101, 45-67. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149763418309175?via%3Dihub
  • Moreira, A. R. O., Batista, R. F. L., Ladeira, L. L. C., Thomaz, E. B. A. F., Alves, C. M. C., Saraiva, M. C., Silva, A. A. M., Brondani, M. A., & Ribeiro, C. C. C. (2021). Higher sugar intake is associated with periodontal disease in adolescents. Clinical oral investigations25(3), 983–991. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32519237/
  • Moynihan P. (2016). Sugars and Dental Caries: Evidence for Setting a Recommended Threshold for Intake. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 7(1), 149–156. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26773022/
  • Rippe, J. M., & Angelopoulos, T. J. (2016). Relationship between Added Sugars Consumption and Chronic Disease Risk Factors: Current Understanding. Nutrients, 8(11), 697. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27827899/
  • Sugar and the Brain. (2016). Harvard Medical School. https://hms.harvard.edu/news-events/publications-archive/brain/sugar-brain.
  • Shapiro, A., Tümer, N., Gao, Y., Cheng, K. Y., & Scarpace, P. J. (2011). Prevention and reversal of diet-induced leptin resistance with a sugar-free diet despite high fat content. British Journal of Nutrition, 106(3), 390-397. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/prevention-and-reversal-of-dietinduced-leptin-resistance-with-a-sugarfree-diet-despite-high-fat-content/B5151988E8E23EB1F7CC75565B2BE069
  • Westwater, M. L., Fletcher, P. C., & Ziauddeen, H. (2016). Sugar addiction: the state of the science. European journal of nutrition, 55(2), 55-69. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-016-1229-6
  • Winterdahl, M., Noer, O., Orlowski, D., Schacht, A. C., Jakobsen, S., Alstrup, A. K., … & Landau, A. M. (2019). Sucrose intake lowers μ-opioid and dopamine D2/3 receptor availability in porcine brain. Scientific reports, 9(1), 16918. https://www.nature.com/articles/s41598-019-53430-9
  • Wiss, D. A., Avena, N., & Rada, P. (2018). Sugar addiction: from evolution to revolution. Frontiers in psychiatry, 545. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2018.00545/full
  • Witek, K., Wydra, K., & Filip, M. (2022). A High-Sugar Diet Consumption, Metabolism and Health Impacts with a Focus on the Development of Substance Use Disorder: A Narrative Review. Nutrients, 14(14), 2940. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35889898/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.