Logo image
Logo image

8 beneficii oferite de sarea de mare

4 minute
Sarea de mare este mai puțin rafinată decât cea de masă, drept pentru care aceasta conține niște compuși benefici de obicei pierduți în timpul procesului de rafinare. Citește în continuare pentru a descoperi 8 beneficii surprinzătoare oferite de sarea de mare, precum și cum o poți include în dieta ta zilnică.
8 beneficii oferite de sarea de mare
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Știi de unde provine sarea pe care o ai în bucătărie? Poate ai impresia că ai pe masă sare de mare. La un anumit nivel, acest răspuns este corect. Cu toate acestea, înainte să ajungă pe rafturile supermarketurilor, sarea este supusă anumitor procese. Noi te sfătuim să folosești un singur sortiment și îți prezentăm în cele ce urmează principalele beneficii oferite de sarea de mare.

Procesarea sării implică eliminarea mineralelor, a magneziului și a iodului din componența sa. În același timp, fabricanții adaugă iodură de potasiu și dextroză, precum și un agent de albire. Scopul acestor procese este să transforme sarea într-un produs mai ușor de adăugat în preparate, mărindu-i atractivitatea și durabilitatea. Acest lucru se întâmplă pentru că în trecut se credea că sarea nu este comestibilă.

Însă s-a demonstrat că, de fapt, sarea de mare este foarte sănătoasă pentru organism. Descoperă 8 beneficii oferite de sarea de mare!

Ce este sarea de mare?

Some figure
  • După cum îți poți închipui, sarea de mare este obținută într-un mod mult mai natural. De fapt, nu trebuie decât să o lași să se usuce la soare!
  • Când sarea este supusă acestui proces, particulele microscopice din flora și fauna mării rămân alături de toate celelalte substanțe benefice eliminate din sarea de bucătărie (adică mineralele, iodul și magneziul).
  • Fiind un produs natural, sarea de mare este mai puțin albă decât cea de bucătărie și nu conține agenții de albire menționați anterior.
  • În plus, sarea de mare prezintă mai multă umiditate și o aromă mai intensă, drept pentru care nu va trebui să o incluzi în cantități foarte mari în preparatele pe care le gătești.

Descoperă mai mult:

Sarea – 7 trucuri de curățare ecologice

8 beneficii oferite de sarea de mare

1. Fortifică sistemul imunitar

Mineralele din componența sării de mare întăresc mijloacele naturale de apărare a organismului. Așadar, este indicat să înlocuiești sarea de masă cu sare de mare când vara se aproprie de sfârșit.

După cum bine știi, lăsarea frigului este însoțită de răceli, gripe, virusuri și nu numai. Sarea de mare îți oferă protecție împotriva efectelor nocive ale schimbărilor climatice și ale scăderii temperaturii.

2. Combate depresia

Serotonina și melatonina sunt doi hormoni secretați de creier pentru a ține sub control stresul. Când suferi de depresie, creierul tău nu mai reușește să secrete aceste substanțe în mod corect. Drept consecință, poți deveni copleșit de tristețe și stres. Sarea de mare te ajută să ameliorezi simptomele depresiei.

3. Îmbunătățește circulația sanguină

Some figure

Pe lista de beneficii oferite de sarea de mare găsim și facilitarea circulației sângelui în organism. Așa cum știi deja, sângele transportă oxigen spre regiunile care îl consumă în mod constant pentru a-și îndeplini funcțiile.

Dacă sângele nu poate transporta oxigen, organismul se suprasolicită. Acest beneficiu reprezintă, pe cont propriu, un motiv ideal pentru a consuma sarea de mare.

4. Facilitează pierderea în greutate

Sarea de mare este un aliment alcalin. Astfel, ea ajută stomacul să producă substanțe care elimină anumite elemente nocive, cum ar fi grăsimile. Pe lângă faptul că oferă protecție împotriva hiperacidității gastrice, sarea de mare stimulează digestia.

Îți recomandăm și:

Tratament pentru celulită cu sare de mare

5. Reduce frecvența crizelor de astm

Sarea de mare este un agent antiinflamator foarte potent, drept pentru care este utilă dacă suferi de astm. Efectul său antiinflamator este atât de puternic încât anumiți medici ne recomandă să punem puțină sare de mare sub limbă atunci când facem o criză de astm în loc să apelăm la dispozitive inhalatoare.

Dacă suferi de astm, consultă-ți medicul înainte de a încerca orice tratament alternativ și nu te grăbi să-ți arunci dispozitivul inhalator la gunoi.

6. Previne și ameliorează osteoporoza

Oasele nu sunt alcătuite doar din calciu. Sistemul osos depozitează aproximativ un sfert din sarea ingerată. Așadar, când experimentezi o problemă la nivelul acestui sistem, un plus de sare îți poate fi de mare ajutor. Mai mult, mineralele din componența sării de mare sunt excelente pentru a repara oasele.

7. Elimină spasmele și crampele

Știai că jucătorii de tenis obișnuiesc să mănânce o banană în pauzele din timpul meciurilor? Acest fruct este foarte bogat în potasiu, un nutrient esențial pentru musculatură.

Unul dintre principalele beneficii oferite de sarea de mare este faptul că ajută mușchii să utilizeze mai ușor potasiul conținut de alte alimente.

Some figure

8. Echilibrează glicemia

Sarea de mare este ideală pentru persoanele care suferă de diabet, având abilitatea de a regla glicemia. Dacă te confrunți cu probleme legate de nivelul de zahăr din sânge, ia în considerare varianta de a include sarea de mare în dieta ta zilnică. Acest aliment acționează asemenea unei insuline naturale!

Cele 8 beneficii oferite de sarea de mare sunt atât de fascinante încât, de îndată ce le descoperi, îți este greu să te întorci la sarea de masă. Nu ezita să o adaugi în preparate în cantități adecvate.

Ce mai aștepți? Încearcă sarea de mare naturală!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Salt craving: The psychobiology of pathogenic sodium intake. Physiology & Behavior. Morris, M.J.; Na, E.S.; Johnson, A.K.  (2008): 709-721 DOI: 10.1016/j.physbeh.2008.04.008

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.