Plante medicinale care elimină acidul uric în exces
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Acidul uric este o problemă cu care mulți dintre noi ne confruntăm în prezent. Un stil de viață nesănătos și o dietă neadecvată sunt fără doar și poate principalii factori ce duc la acumularea deșeurilor metabolice în sânge. În acest articol, îți dezvăluim cum poți găsi un leac pentru problema ta în natură. Mai exact, îți vom prezenta principalele plante medicinale care elimină acidul uric în exces.
Plante medicinale care elimină acidul uric din corp
Cu toții avem acid uric în organism. Atât timp cât acesta are un nivel echilibrat, nu există nicio problemă. Însă, dacă avem o dietă neadecvată, în corp se acumulează purine. Acestea sunt deșeuri rezultate în urma descompunerii proteinelor obținute din carne, cafea și băuturi alcoolice.
Dacă ai o cantitate excesivă de acid uric în organism, ești predispus la mai multe afecțiuni: gută, dureri articulare, inflamații și, în cele mai grave cazuri, blocaj renal sau insuficiență hepatică. Este foarte important să ai grijă de tine!
Un alt fapt important de reținut este că acidul uric poate duce la o creștere a nivelului de pH din sânge. La rândul său, această problemă poate cauza degradarea mai multor organe, slăbirea sistemului imunitar, oboseală, apariția unor afecțiuni, slăbirea oaselor, etc.
Îți recomandăm să citești:
Deci, ce poți face pentru a reduce acidul uric din organism și a evita toate aceste probleme? Pe de o parte, trebuie să eviți consumul de carne roșie, proteine animale, grăsimi, alcool, făină rafinată, sare, zahăr, băuturi carbogazoase, etc. Pe de altă parte, trebuie să îți îmbunătățești dieta zilnică. Îți recomandăm să mănânci multe legume, fructe și cereale. Încearcă să consumi cât mai mult ovăz, căpșuni și citrice (lămâi, grepfrut și portocale).
În plus, trebuie să știi că există mai multe plante medicinale care elimină acidul uric în exces. Acestea nu pot înlocui tratamentul medicamentos, dar funcționează minunat ca suplimente pe care le poți folosi pentru a-ți prepara o infuzie ce îți va curăța sângele. Iată care sunt cele mai bune opțiuni:
1. Plante diuretice ce ajută la eliminarea purinelor
Infuziile de coada-calului, păpădie sau anghinare contribuie la eliminarea lichidelor în exces din corp, curăță sângele și sistemul limfatic și au proprietăți diuretice. Toate cele trei plante medicinale care elimină acidul uric te ajută să urinezi mai mult, curățând organismul de purinele acumulate de-a lungul timpului.
Îți recomandăm să bei una din aceste infuzii înainte de prima masă a zilei. Alternează în fiecare zi planta folosită. Nivelul de acid uric va scădea imediat!
2. Efectul protector al armurariului
Probabil că ai mai auzit de proprietățile benefice ale armurariului asupra ficatului. Această plantă are un efect detoxifiant, ajută la formarea proteinelor și contribuie la transformarea amoniacului în uree.
Armurariul conține antioxidanți și curăță sângele de purine, proteine acumulate în exces care sunt nocive organismului. Poți găsi această plantă în orice plafar ca infuzie sau pastilă. Ce-ar fi să îți începi fiecare zi cu o infuzie de armurariu?
Te-ar mai putea interesa și:
3. Gheara-diavolului reduce inflamațiile!
Deși nu este foarte cunoscută, gheara-diavolului (harpagophytum) este o plantă curativă ce îți poate fi foarte utilă, în special dacă ai un nivel ridicat de acid uric în organism. Rădăcina acestei plante acționează direct asupra mușchilor și a articulațiilor, reducând inflamațiile provocate de acidul uric.
În plus, dacă deja suferi de gută, gheara-diavolului îți va ameliora durerea și îți va îmbunătăți mobilitatea articulațiilor. Poți găsi această plantă în orice plafar și o poți folosi de fiecare dată când simți că ai nevoie de un calmant natural.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Minguela Pesquera, J. I., Hernando Rubio, A., Gallardo Ruiz, I., Martínez Fernández, I., García Ledesma, P., Muñoz González, R. I., … Montenegro Martínez, J. (2011). La hiperuricemia como factor de riesgo cardiovascular y renal. Dialisis y Trasplante. https://doi.org/10.1016/j.dialis.2011.03.002
- Maiuolo, J., Oppedisano, F., Gratteri, S., Muscoli, C., & Mollace, V. (2016). Regulation of uric acid metabolism and excretion. International Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2015.08.109
- Menè, P., & Punzo, G. (2008). Uric acid: Bystander or culprit in hypertension and progressive renal disease. Journal of Hypertension. https://doi.org/10.1097/HJH.0b013e32830e4945
- MedlinePlus. Ácido úrico en la sangre. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003476.htm
- Arthritis Society. Gout and nutrition. https://arthritis.ca/living-well/optimized-self/eating-well/gout-and-nutrition
- Nutrients. 2019 Aug; 11(8): 1736. Published online 2019 Jul 26. Uric Acid and Plant-Based Nutrition. doi: 10.3390/nu11081736
- J Altern Complement Med. 2009 Aug; 15(8): 929–934. The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum officinale Folium over a Single Day. doi: 10.1089/acm.2008.0152
- PennState Hershey. Horsetail. http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productid=107&pid=33&gid=000257
- Food Technol Biotechnol. 2016 Dec; 54(4): 455–461. Assessment of the Antioxidant Activity of Silybum marianum Seed Extract and Its Protective Effect against DNA Oxidation, Protein Damage and Lipid Peroxidation. doi: 10.17113/ftb.54.04.16.4323
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.