Logo image
Logo image

Scorțișoara în grădină - utilizări surprinzătoare

4 minute
Scorțișoara este o mirodenie obținută din arborele numit scorțișor (Cinnamomum verum). Acest ingredient medicinal și gastronomic face parte din alimentația oamenilor de sute de ani.
Scorțișoara în grădină - utilizări surprinzătoare
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Scorțișoara este un condiment originar din Sri Lanka. Oamenii de știință au demonstrat că această plantă are proprietăți incredibile atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețe. Astăzi îți vom arăta cum poți folosi scorțișoara în grădină!

Datorită aromei sale speciale, scorțișoara este, de asemenea, inclusă în diverse preparate, în special în deserturi. În plus, acest condiment este foarte util pentru cei care suferă de boli ca hipercolesterolemia sau diabetul.

În articolul de azi însă, te invităm să descoperi beneficiile pe care le oferă scorțișoara în grădină pentru îngrijirea plantelor. Datorită versatilității sale, acest condiment extras din arborele numit scorțișor poate fi un aliat de nădejde în grădină.

Cum poți utiliza scorțișoara în grădină?

Scorțișoara sub formă de pulbere poate fi utilizată pentru a rezolva diverse probleme legate de grădinărit. Poți obține rezultate surprinzătoare dacă aplici acest condiment pe plantele tale.

Fiind un fungicid natural, scorțișoara poate elimina ciupercile și insectele, oferind protecție răsadurilor și remediind micile leziuni care pot apărea pe plante. Acest condiment este natural, sănătos și ieftin, motiv pentru care este perfect pentru grădinărit.

Citește și: 

Ceaiul de scorțișoară – 6 beneficii ascunse

1. Oferă protecție împotriva insectelor

Some figure

Deși scorțișoara oferă multe beneficii organismului uman, acest ingredient este nociv pentru insecte. Așadar, dacă furnicile sau țânțarii atacă răsadurile pe care le-ai plantat recent, poți să alungi acești dăunători cu puțină scorțișoară.

Nu trebuie decât să presari pudră de scorțișoară în jurul plantelor respective, iar insectele vor dispărea în scurt timp.

2. Elimină ciupercile

Ciupercile se numără printre cei mai mari inamici ai sănătății plantelor. Dacă observi urme de mucegai sau de ciuperci pe plantele tale, presară puțină scorțișoară măcinată pentru a preveni dezvoltarea și reproducerea acestor organisme nocive.

Dacă ciupercile sunt foarte agresive, va trebui să le îndepărtezi pe plante. În cazul în care acestea au infestat pământul din jurul plantelor, este indicat să îl schimbi. Însă, în mod normal, aplicarea de pudră de scorțișoară va stopa dezvoltarea ciupercilor apărute pe plante sau în solul acestora.

3. Tratează bolile

Some figure

Dacă plănuiești să crești fructe sau legume, cu siguranță nu dorești să obții răsaduri bolnave. În cele din urmă, aceste răsaduri vor deveni fructe și legume cu un aspect nesănătos.

Semințele și răsadurile pot fi atacate de boli fungice, care sunt cauzate de diferite ciuperci sau de pământ de proastă calitate. Pentru a evita efectele negative ale acestor boli, adaugă puțină scorțișoară măcinată în pământul sau îngrășământul utilizat.

4. Stimulează creșterea butașilor

Some figure

Dacă vrei să plantezi butași, nu utiliza chimicale pentru a stimula hormonii de înrădăcinare. Aplică pudră de scorțișoară pe tijele răsadurilor pe care vrei să le plantezi. Acest condiment este eficient și, în plus, nu costă mulți bani, așadar nu va trebui să achiziționezi produse chimice scumpe.

Mai mult, dacă crești plante pentru a obține butași și, din cauza anumitor probleme, nu obții rezultatele dorite, scorțișoara îți poate fi din nou de folos. Iată cum poți prepara un fungicid natural cu acest ingredient:

Ingrediente

  • ½ l de apă
  • 2 pastile de aspirină pisate
  • 1 lingură (10 g) de pudră de scorțișoară

Mod de preparare

  • Pune toate ingredientele într-un castron.
  • Lasă amestecul să stea pentru 12 ore.
  • După ce s-a scurs acest interval, strecoară amestecul și toarnă-l într-un alt recipient.
  • Lasă butașii să se înmoaie în acest amestec pentru două ore.
  • La final, plantează butașii cum ai face în mod obișnuit.

Scorțișoara stimulează creșterea rădăcinilor și aspirina este un fungicid natural. Acest remediu nu poate fi reutilizat, drept pentru care este indicat să arunci orice lichid rămas.

Citește și:

Roșiile – cum să le crești la tine acasă

5. Scorțișoara în grădină vindecă leziunile plantelor

Some figure

În cazul în care ai tăiat în exces frunzele plantei tale sau ai lezat-o în timp ce îndepărtai buruienile, poți accelera procesul de vindecare cu ajutorul pudrei de scorțișoară. Acest ingredient previne dezvoltarea bolilor, susținând vindecarea naturală a plantelor.

Toate trucurile prezentate în acest articol sunt utile în grădină. Pe lângă faptul că scorțișoara este un ingredient foarte benefic, aceasta are și un miros incredibil. Nu ezita să o aplici pe plante, astfel încât acestea să fie mai puternice și sănătoase.

Asigură-te că ai mereu puțină pudră de scorțișoară în cămară. Acest produs te va ajuta să rezolvi multe tipuri de probleme.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kowalska J, Tyburski J, Matysiak K, Jakubowska M, Łukaszyk J, Krzymińska J. Cinnamon as a Useful Preventive Substance for the Care of Human and Plant Health. Molecules. 2021 Aug 31;26(17):5299.
  • Park IK, Lee HS, Lee SG, Park JD, Ahn YJ. Insecticidal and fumigant activities of Cinnamomum cassia bark-derived materials against Mechoris ursulus (Coleoptera: attelabidae). J Agric Food Chem. 2000 Jun;48(6):2528-31.
  • Park, B., Lee, M. J., Lee, S. K., Lee, S. B., Jeong, I. H., Park, S. K., … & Lee, H. S. (2017). Insecticidal activity of coriander and cinnamon oils prepared by various methods against three species of agricultural pests (Myzus persicae, Teyranychus urticae and Plutella xylostella). Journal of Applied Biological Chemistry. 2017; 60(2), 137-140.
  • Vasconcelos NG, Croda J, Simionatto S. Antibacterial mechanisms of cinnamon and its constituents: A review. Microb Pathog. 2018 Jul;120:198-203.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.