Logo image
Logo image

Semne că relația nu mai funcționează

4 minute
Partenerul nostru nu este doar cineva cu care împărțim un pat sau o masă, ci persoana alături de care alegem să ne construim o viață și o familie. 
Semne că relația nu mai funcționează
Bernardo Peña

Scris și verificat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 11 august, 2023

Atunci când nu ești sigur dacă relația mai funcționează, trebuie doar să faci o analiză în care să ți cont de anumite semne.

Atunci când relația noastră nu mai funcționează, poate fi foarte evident. Totuși, uneori refuzăm să observăm sau să recunoaștem că lucrurile nu mai merg așa cum trebuie și că suntem nefericiți. În acest articol, îți vom prezenta câteva semne care sugerează că relația ta nu mai funcționează așa cum ți-ai dori.

Probleme considerate importante într-o relație

1. Lipsa comunicării

Comunicarea reprezintă elementul cheie în orice relație. Trebuie să ne sprijinim partenerul, să îi acordăm atenție și să îl înțelegem. Iată câteva semne care pot indica lipsa de comunicare în relația ta: cuvintele tale nu sunt auzite, partenerul tău nu se uită în ochii tăi și nu sunteți capabili de a purta un dialog deschis și constructiv.

Atunci când vorbiți, ajungeți mereu să vă contraziceți sau să vă certați. Aceste situații îndepărtează partenerii unul de altul, întrucât nu mai există același sprijin din trecut. Este posibil ca sentimentele să-și fi pierdut din intensitate sau să existe prea multe resentimente pentru a se mai putea stabili un dialog sincer.

Nu uita că uneori lipsa comunicării se datorează și perioadelor foarte stresante. Serviciul, de exemplu, ne ocupă foarte mult timp, astfel încât ne mai rămâne foarte puțin pe care să-l dedicăm partenerului, iar acest lucru face comunicarea și mai dificilă. Ține minte aceste aspecte și nu neglija niciodată acest component esențial al relației tale. 

2. Lipsa entuziasmului în stabilirea unor planuri de viitor

E posibil ca la un moment dat să observi o lipsă de entuziasm atunci când vine vorba de lucrurile pe care obișnuiai să le faci împreună cu partenerul tău: o masă luată în oraș, o excursie la sfârșit de săptămână… poate constați chiar că s-a instalat o anumită monotonie sau că partenerul tău nu te mai privește cu aceeași ardoare ca înainte.

Magia s-a pierdut și nu știi de ce. Trebuie să fii atent la felul în care reacționează partenerul tău atunci când îi propui sau îi oferi anumite lucruri care țin de viitor și pe care vi le doriți amândoi. Dacă reacția sa este una rece, detașată și nu mai pare interesat de obiectivele pe care i le prezinți, trebuie să te întrebi cu seriozitate ce s-a întâmplat. Poate ceva s-a schimbat. Dacă da, lipsa entuziasmului este un indiciu semnificativ.

Citește și: 

Te iubesc, dar nu am nevoie de tine

3. Când există mai multe lacrimi decât bucurii

În viață se întâmplă multe lucruri rele. Dragostea este complicată uneori, iar o relație cere eforturi și sacrificii. Dar ai grijă dacă la un moment dat observi că ai numai motive de tristețe, și nu de bucurie. Treptat, acest lucru îți va afecta sănătatea psihică.

Există cupluri în care partenerii se iubesc foarte mult, dar nu reușesc să se facă unii pe alții fericiți. Trebuie să avem grijă de relația noastră și să facem tot posibilul ca aceasta să fie una benefică și de succes. Dar dacă eforturile tale nu sunt echivalente cu cele ale partenerului tău, s-ar putea să ajungi să te simți rău.

Nu poți duce această povară numai pe umerii și în inima ta. O relație presupune participarea a două persoane – ambii parteneri trebuie să lucreze cot la cot.

4. Când încrederea dispare

O altă sabie cu două tăișuri care distruge stabilitatea dintr-o relație este lipsa încrederii. Dacă ajungi la un moment dat să nu-ți mai privești partenerul ca pe o persoană căreia îi poți împărtăși cele mai profunde emoții, un confident cu care te identifici și care te sprijină în orice situație, înseamnă că ceva nu merge bine.

Partenerul nostru nu este doar cineva cu care împărțim un pat sau o masă, ci persoana alături de care alegem să ne construim o viață și o familie. Dacă ne pierdem încrederea unul în altul, pierdem totul.

5. Când nu mai reprezinți o prioritate

Când ești într-o relație, partenerul tău trebuie să fie prioritatea ta; grijile lui sunt grijile tale, bunăstarea lui este importantă pentru tine. În ziua în care vei observa că nu mai reprezinți o prioritate pentru partenerul tău, vei simți durere și dezamăgire.

Următorii factori sunt la fel de importanți într-o relație: serviciul, spațiul personal și hobby-urile.  Dar persoana pe care o iubim trebuie să fie mereu pe primul loc, să fie cea care ne preocupă cel mai mult. Dacă ajungem să punem alte persoane sau serviciul nostru mai presus de partenerul de viață, atunci vor apărea și probleme în relație.

Te-ar putea interesa și: 

5 semne că relația ta a ajuns la final

Some figure

Semne că relația nu mai funcționează: cum le rezolvăm

De fiecare dată când descoperi un indiciu că relația ta nu funcționează așa cum ar trebui, vorbește cu partenerul tău. Uneori există anumiți factori externi care pot fi soluționați într-un fel sau altul.

Dificultățile întâmpinate la locul de muncă, problemele personale sau financiare pot afecta stabilitatea unei relații. Dar toate aceste obstacole pot fi depășite cu dragoste, încredere și comunicare.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol despre semnele care indică faptul că relația ta nu mai funcționează… 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Grönroos, C. (2004). The relationship marketing process: Communication, interaction, dialogue, value. Journal of Business and Industrial Marketing. https://doi.org/10.1108/08858620410523981
  • Berger, C. R. (2014). Interpersonal communication. Interpersonal Communication. https://doi.org/10.1515/9783110276794
  • Yoo, H., Bartle-Haring, S., Day, R. D., & Gangamma, R. (2014). Couple communication, emotional and sexual intimacy, and relationship satisfaction. Journal of Sex and Marital Therapy. https://doi.org/10.1080/0092623X.2012.751072

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.