Logo image
Logo image

10 sfaturi pentru a face față pensionării într-un mod pozitiv

4 minute
Pentru o pensionare fără probleme, este necesar să nu o mai asociem cu conotația negativă a bătrâneții și cu ideea că suntem valoroși doar atunci când producem bani.
10 sfaturi pentru a face față pensionării într-un mod pozitiv
Ultima actualizare: 28 iunie, 2022

Mulți oameni au tendința de a trăi pensionarea într-un mod negativ, deoarece o asociază cu bătrânețea, pasivitatea și plictiseala din cauza lipsei de proiecte. Asta dacă reducem productivitatea la costul ei economic. Totuși, există sfaturi pentru a face față pensionării într-un mod pozitiv, care sunt foarte eficiente.

Pensionarea este închiderea unei etape pentru a face loc uneia diferite și noi, în care plăcerea și posibilitatea de a avea mai mult timp liber sunt în centrul atenției. Să vedem, deci, cum să dăm valoare acestui moment al vieții!

Pensionarea este o etapă cu nuanțe proprii

În primul rând, este important să facem diferența între pensionare și îmbătrânire. Poate din acest motiv, pensionarea este trăită ca o situație de temut.

Pensionarea înseamnă încetarea activității de muncă obligatorie. Desigur, acest lucru va depinde foarte mult de condițiile de muncă ale fiecărei persoane. Cei care au propria afacere pot continua. În plus, ziua de lucru poate fi redusă, printre alte opțiuni.

Deși nu suntem toți în aceeași situație, este adevărat că în zilele noastre îmbătrânirea este mai târzie și avem o calitate mai ridicată a vieții. Din acest motiv, pensionarea poate fi poarta de acces către timpul liber de calitate.

Pensionarea este o nouă etapă cu suișuri și coborâșuri. Vor fi etape ale romantismului, în care vom fi încântați de timpul liber; alteori, vom fi plictisiți sau deja obosiți.

În general, pensionarea presupune următoarele etape:

  1. Încântare
  2. Acum ce fac?
  3. Reorganizare și reorientare
  4. Stabilitate

Recunoașterea emoțiilor și provocărilor fiecăreia dintre aceste faze vă va permite să vă adaptați și să le înfruntați cu mai mult succes, evitând dezamăgirea absolută.

Citiți și: Înaintarea în vârstă la cele două sexe

Some figure

10 sfaturi pentru a face față pensionării într-un mod pozitiv

1. Lucrați la gândurile și convingerile proprii

Este necesar să analizați ce părere aveți despre această etapă a vieții, pentru a-i da un sens pozitiv și a înlătura prejudecățile. Mulți oameni echivalează timpul liber și recreerea cu lenea și se simt valoroși doar atunci când sunt productivi și activi.

În acest sens, este esențial să regândim unele idei, mai ales în această societate în care tot timpul suntem încurajați să producem și să consumăm.

2. Găsiți un sens pentru fiecare zi

Indiferent de activitate pe care o alegeți, aceasta ar trebui să fie interesantă și intenționată. Acest lucru vă va permite să rămâneți motivați.

3. Recuperați spațiul și timpul

Mulți ani ați pus anumite idei sau planuri în așteptare, pentru că nu le-ați găsit un loc pe agendă. Această etapă a vieții permite reconectarea cu sinele într-un ritm diferit. Lăsați loc spontaneității și alungați rigiditatea!

4. Faceți planuri interesante

Pensionarea nu înseamnă neapărat statul acasă toată ziua la televizor. Căutați activități care vă fac plăcere, vă motivează și vă distrează. Există multe propuneri: limbi străine, instrumente, artă, exerciții fizice, etc. Acestea servesc și pentru a relaționa cu oameni noi.

5. Stabiliți obiective realiste și concrete

În raport cu punctul anterior, este necesară stabilirea unor obiective specifice și realizabile pentru a evita suprasolicitarea sau abandonul.

6. Pregătiți-vă pentru pensionare

Este important să începeți să vă planificați pensionarea din timp. În acest fel, veți economisi bani pentru a trăi cu mai multă liniște sufletească și a vă permite anumite cheltuieli.

7. Creați și întăriți-vă propria rețea socială

Bucurați-vă de activități cu familia, faceți planuri cu nepoții, ieșiți cu prietenii.

8. Alegeți o rutină plăcută

Rutina nu trebuie să ne înrobească. Alegeți anumite zile pentru a face sport, planificați momente de odihnă și lăsați alte zile cu timp liber la discreție.

Recomandăm: 8 exerciții de antrenament funcțional pentru vârstnici

Some figure
Sportul la momentul pensionării poate fi o descoperire și o reuniune cu corpul.

9. Proiectați un nou viitor de lucru

Pensionarea nu înseamnă că trebuie să renunțați complet la activitatea profesională. Poate că puteți continua să faceți ceva, integrând timpul liber cu munca.

În acest moment al vieții, s-ar putea să aveți o altă orientare profesională. Există oameni care se dedică profesiilor mult dorite, adică alegerilor pe care nu le-au putut face în tinerețe.

10. Alăturați-vă unor grupuri comunitare sau sociale

De multe ori, a face parte dintr-o comunitate ne ajută să ne redescoperim valoarea și să ne simțim utili.

Fiecare proces este unic

Este foarte important de știut că nu toți oamenii ajung la pensie în aceleași condiții. Unii au o stare de sănătate mai bună decât alții sau o poziție economică mai solidă. Alții s-au pensionat anticipat, fără a vrea, din cauza închiderii firmei la care lucrau.

Gestionați-vă emoțiile, deoarece este vorba de a trece de la o etapă la alta. Altfel, riscați să rămâneți ancorați într-un trecut plin de nostalgie și să trăiți cu resemnare. Este important să vă gândiți la alte roluri, cu toate aspectele pozitive pe care ele le oferă.

În căutarea unei vieți mai echilibrate, este necesar să învățăm să ne bucurăm de ceea ce ne oferă fiecare etapă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García, A. J. M., & de Los Fayos, E. J. G. (2000). La preparación para la jubilación: Revisión de los factores psicológicos y sociales que inciden en un mejor ajuste emocional al final del desempeño laboral. Anales de Psicología/Annals of Psychology16(1), 87-99.
  • Guevara Estacio, María Emilia (2013). Preparación para la jubilación: diseño de un programa de acompañamiento psicológico. Visión Gerencial, (1),103-122.[fecha de Consulta 9 de Junio de 2022]. ISSN: 1317-8822. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=465545895003
  • Cabeza, Manuel Cuenca. (2009). Más allá del trabajo: el ocio de los jubilados. Revista Mal Estar e Subjetividade9(1), 13-42. Recuperado em 09 de junho de 2022, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1518-61482009000100002&lng=pt&tlng=es.
  • Chiesa, R., & Sarchielli, G. (2008). Prepararse para la jubilación: el papel del apoyo social en la gestión de la ansiedad. Revista de Psicología del Trabajo y de las Organizaciones24(3), 365-388.

 

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.