Logo image
Logo image

10 sfaturi pentru a folosi înălbitorul în siguranță acasă

4 minute
Înălbitorul este dezinfectantul preferat în milioane de case din întreaga lume. Să trecem în revistă câteva sfaturi pentru a-l folosi corect!
10 sfaturi pentru a folosi înălbitorul în siguranță acasă
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Știți cum puteți folosi înălbitorul în siguranță acasă? Acest produs este cel mai eficient dezinfectant atunci când vine vorba de eliminarea virușilor, ciupercilor, bacteriilor și tuturor tipurilor de germeni prezenți pe suprafețele casnice. Este ieftin și poate fi achiziționat foarte ușor.

Se obține prin diluarea hipocloritului de sodiu (NaCIO) în apă. Culoarea sa este ușor galbenă și are un miros deosebit. În plus, poate fi găsit în concentrații de 3% – 5% pentru uz casnic și 10% pentru piscine. Să vedem câteva sfaturi pentru a folosi înălbitorul în siguranță acasă!

10 sfaturi pentru a folosi înălbitorul în siguranță acasă

După cum se explică într-un articol publicat de Centrul Național pentru Informații Biotehnologice, înălbitorul trebuie utilizat cu prudență, deoarece este un iritant. Nu numai că provoacă disconfort la nivel respirator, ci poate afecta și pielea și mucoasele. Reacționează ușor atunci când este combinat cu alte substanțe chimice.

Când este utilizat necorespunzător, eficiența sa de dezinfectare este redusă. În plus, poate degaja vapori toxici. Deci, cum să utilizați corect acest produs? Iată 10 sfaturi!

1. Purtați mănuși

Nu folosiți niciodată înălbitor fără mănuși, deoarece hipocloritul este foarte puternic și poate provoca iritații ale pielii și chiar arsuri.

Citiți mai mult: 7 lucruri interzise în bucătărie

Some figure

2. Aerisiți camerele

Ori de câte ori manipulați înălbitorul, faceți-o într-un mediu ventilat, deoarece degajă vapori care pot irita mucoasa nazală. Unele dintre simptomele care pot apărea sunt următoarele:

  • Tuse
  • Dificultăți ușoare de respirație
  • Lăcrimare
  • Gură uscată
  • Arsuri oculare și la nivelul gâtului

3. Evitați amestecarea înălbitorului cu alte produse

Înălbitorul nu trebuie amestecat cu alte substanțe chimice, mai ales cu amoniacul. Această combinație creează cloramine și gaze iritante foarte toxice. În plus, nu trebuie diluat cu oțet, peroxid de hidrogen, alcool sau alte substanțe care pot genera gaze.

4. Nu diluați înălbitorul în apă fierbinte

Când clorul intră în contact cu apa fierbinte, se evaporă și își pierde proprietățile de dezinfectare. Prin urmare, dacă intenționați să-l diluați, utilizați apă simplă de la robinet.

5. Nu-l folosiți pentru curățare

Înălbitorul nu înlocuiește detergentul folosit pentru curățarea și degresarea suprafețelor. Din acest motiv, trebuie folosit după curățare pentru a dezinfecta și nu pentru a îndepărta urmele de murdărie sau grăsime.

6. Citiți eticheta produsului

După cum am menționat deja, există diferite concentrații de înălbitor. Prin urmare, este esențial să știți pe care dintre ele le utilizați. De asemenea, trebuie să citiți eticheta și să urmați instrucțiunile de utilizare pentru a obține efectele dorite.

7. Nu-l folosiți pentru orice

Deși înălbitorul este un dezinfectant puternic, asta nu înseamnă că este polivalent și că îl puteți aplica pe orice suprafață. De exemplu, atunci când vine în contact cu țesăturile, le distruge. În mod similar, nu este recomandat să îl aplicați pe suprafețe din oțel inoxidabil, marmură, crom, lemn, etc.

8. Lăsați-l să acționeze

După ce treceți o cârpă cu înălbitor pe o suprafață, lăsați-l să acționeze cel puțin un minut înainte de a clăti.

9. Folosiți doar cantitatea potrivită

Folosirea unei cantități mai mari sau mai concentrate nu va garanta o dezinfecție mai bună. Veți irosi produsul și chiar riscați să vă intoxicați.

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sugerează o concentrație de 0,1% sau 1.000 ppm, adică 1 parte din 5% înălbitor de uz casnic la 49 de părți de apă.

10. Depozitați-l corect

Acest dezinfectant trebuie depozitat în recipiente opace și niciodată la îndemâna copiilor sau a animalelor de companie. Amintiți-vă că, fiind aproape incolor, poate fi confundat cu apa. Ingestia poate provoca daune grave.

Recomandăm: 7 trucuri pentru spălarea hainelor din satin

Some figure
Este important să depozitați adecvat înălbitorului. În caz contrar, pot apărea accidente casnice.

Sfaturi finale pentru folosirea în siguranță a înălbitorului

Fiind un produs folosit în mod obișnuit, auzim diferite versiuni despre utilizarea înălbitorului. Nu toate sunt corecte. Necunoașterea riscurilor poate fi foarte periculoasă pentru sănătate. Prin urmare, țineți cont de următoarele:

  • Nu-l utilizați pentru a spăla fructe și legume sau pentru a dezinfecta alimente.
  • Evitați curățarea instrumentelor de machiaj.
  • Nu utilizați acest produs pentru gargară sau alte remedii similare. Este iritant pentru membranele mucoase și foarte toxic.

Înălbitorul este listat drept unul dintre cei mai eficienți dezinfectanți. Deși este folosit regulat, este un produs iritant. Prin urmare, trebuie utilizat întotdeauna cu grijă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Infection Prevention and Control of Epidemic- and Pandemic-Prone Acute Respiratory Infections in Health Care. Geneva: World Health Organization; 2014. Annex G, Use of disinfectants: alcohol and bleach. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK214356/
  • León, J. M. (2011). Los peligros del cloro. MoleQla: revista de Ciencias de la Universidad Pablo de Olavide, (4), 17-18.
  • Equipo Vértice. (2011). Manipulación de productos químicos y de limpieza. Editorial Vértice.
  • Torres Menéndez, C. B. (2018). Causas de intoxicación en pacientes preescolares debido a la ingesta accidental de productos del hogar realizado en el Hospital de Niños Dr. Roberto Gilbert Elizalde en el período 2016-2017(Doctoral dissertation, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Médicas. Carrera de Medicina).
  • Mencías, E. (2003). Intoxicación por cáusticos. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra(Vol. 26, pp. 191-207). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.
  • Arroyo, C. Dióxido de cloro: los efectos adversos que no se discuten.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.