Logo image
Logo image

6 sfaturi pentru a trece peste o prietenie ruptă

4 minute
În cazul unei prietenii rupte, trebuie să te gândești ce fel de relații vrei să ai și cum le poți menține armonioase. Află cum poți trece peste o prietenie ruptă!
6 sfaturi pentru a trece peste o prietenie ruptă
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Oamenii se schimbă și, odată cu ei, și relațiile. De multe ori ne gândim la despărțirea din cuplu, dar uităm că și legăturile de prietenie se termină. Astăzi, îți vom oferi câteva sfaturi pentru a trece mai ușor peste o prietenie ruptă.

Mulții prieteni nu ne pot însoți în anumite momente ale vieții. Relația începe să se destrame, iar a pune capăt unei prietenii este dureros.

Ce înseamnă o prietenie ruptă?

O prietenie se bazează pe reciprocitate și încredere, pe sprijin și implicare. Prietenii sunt cei care ne susțin, ne încurajează și chiar ne permit să ne dezvoltăm potențialul.

Prietenia înseamnă bunăstare și sporește calitatea vieții și sănătatea. Deși mulți cred că cea mai grea despărțire este cea din cuplu, s-ar putea să greșească. Încheierea unei prietenii este la fel de importantă, deoarece nu este vorba despre tipul de legătură, ci despre cât de semnificativă este aceasta pentru noi.

De ce se termină prieteniile?

Uneori, prieteniile se termină pentru că nu predomină caracteristicile menționate mai sus. Unii simt că dau totul și că nu primesc nimic la schimb. Alteori, se întâmplă ca prietenia să devină toxică. Manipularea, vinovăția și invidia fac relația nesănătoasă.

De multe ori, nu există probleme majore, ci doar distanță. Frecvența întâlnirilor este redusă, iar gusturile și alegerile nu mai coincid. Astfel, legătura se răcește. Acest lucru nu înseamnă că există o problemă, ci doar că oamenii se află în diferite etape ale vieții.

Citește și: Prietenia cu fostul iubit – idee bună sau rețetă pentru dezastru?

Some figure
Relația de prietenie poate fi afectată de etapele vieții trăite diferit.

Sfaturi pentru a trece peste o prietenie ruptă

Mai jos, îți oferim câteva sfaturi pentru a-ți gestiona emoțiile și a trece peste o prietenie ruptă. Încearcă să le pui în practică!!

1. Dacă este posibil, vorbește cu prietenul tău

Dacă există o problemă, este recomandat să vorbești despre ea și să explici cum te simți. Astfel, ambele părți vor avea ocazia să se exprime și va fi mai ușor de înțeles ce se întâmplă cu relația.

Creierul tinde spre coerență pentru că nu tolerează contradicția. Prin urmare, atunci când ceva care a fost într-un anumit fel se schimbă, trebuie să-i dea un sens. Până nu îl găsește, nu se oprește. Când rămânem fără răspunsuri, este greu să mergem mai departe.

2. Respectă-l pe celălalt

Uneori, nu poți purta o conversație. Respectă decizia celuilalt de a nu vorbi. Fiecare persoană are propriile procese și nu este întotdeauna pregătită să rezolve anumite probleme. Poate că, în timp, unele chestiuni se vor rezolva.

A vorbi cu cineva care nu vrea să discute este în zadar. Ascultarea deschisă și asertivitatea vor fi absente.

3. Evită ranchiuna

Toți oamenii fac greșeli și rănesc. De asemenea, toți au așteptări mari de la cei din jur. Indiferent de ce s-a întâmplat, încearcă să salvezi cele mai bune amintiri.

4. Permite-ți să fii trist

A rupe o prietenie înseamnă a pierde o persoană iubită. De ce nu ar trebui să fii trist? Fă-ți timp să te întristezi și nu minimiza pierderea.

Este normal să treci prin diferite etape (scepticism, îndoială, furie și vinovăție ). Vei simți diferite emoții (mânie, tristețe, frustrare). Fii sincer cu ceea ce simți pentru a-ți vindeca rana emoțională.

5. Filtrează-ți gândurile

De multe ori ,suntem blocați în capcana gândurilor, care analizează informația doar din anumite unghiuri. Așadar, dacă ai tendința de a dramatiza, pierderea unui prieten poate fi sfârșitul lumii.

Dacă ești unul dintre cei care dau vina pe alții pentru ceea ce se întâmplă, vei dezvolta resentimente și nu vei putea învăța nimic din această relație. Recunoaște-ți greșelile.

Descoperă: Cum să termini o prietenie toxică

Some figure
Este ușor să simți ranchiună după orice despărțire și să crezi că este doar vina celuilalt.

6. Acceptă că oamenii și relațiile se schimbă

Nu suntem întotdeauna la fel și acolo unde a existat afinitate, s-ar putea să nu mai existe conexiune. Este important să nu mai idealizezi și să înțelegi că experiențele modelează oamenii diferit, motiv pentru care apar dezacorduri.

Prietenia ruptă este o oportunitate de a-ți regândi relațiile

Fiecare relație care se încheie este o oportunitate de învățare despre legăturile pe care le dorești în viața ta și despre cum să ai grijă de ele. Fiecare criză implică un nou început care ne permite să facem un bilanț asupra aspectelor pozitive și negative.

De asemenea, trecerea peste o prietenie ruptă este un moment de reflecție. Vom înțelege cine suntem și cum suntem în relațiile noastre. Mai presus de toate, vom înțelege cine vrem să fim.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ramos Linares, Victoriano, & Inglés Saura, Cándido José, & Martínez González, Agustín Ernesto, & Piqueras Rodríguez, José Antonio (2010). Importancia de los amigos y los padres en la salud y el rendimiento escolar. Electronic Journal of Research in Educational Psychology, 8(1),111-138.[fecha de Consulta 13 de Abril de 2022]. ISSN: . Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=293121995006
  • Greco, Carolina. (2010). Las emociones positivas: su importancia en el marco de la promoción de la salud mental en la infancia. Liberabit16(1), 81-94. Recuperado em 13 de abril de 2022, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-48272010000100009&lng=pt&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.