Logo image
Logo image

7 sfaturi pentru a vorbi cu copiii despre divorț

5 minute
Să vorbești cu copiii tăi despre divorț nu este ușor, dar îi poate ajuta să înțeleagă, să se exprime și să meargă mai departe.
7 sfaturi pentru a vorbi cu copiii despre divorț
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz

Ultima actualizare: 06 iulie, 2023

Cu câteva decenii în urmă, copiii părinților divorțați erau în minoritate și sufereau de confuzie, dezorientare și stigmatizare. Astăzi este un lucru comun, dar la fel de greu de procesat. De aceea, îți împărtășim câteva sfaturi pentru a vorbi cu copiii despre divorț.

Deși copiii știu deja ce sunt despărțirile conjugale, experimentarea schimbării în propria lor familie este dureroasă. Separarea va afecta copilul și îi va transforma viața, dar nu trebuie să fie un eveniment traumatizant.

Acest lucru va depinde, în mare măsură, de inteligența emoțională și abilitățile de comunicare ale părinților. Este important să știi să sumarizezi noutățile și să le transmiți corect, precum și să ghidezi procesul de asimilare. Dacă nu știi de unde să începi, aceste sfaturi te pot ajuta!

7 sfaturi pentru a vorbi cu copiii despre divorț

1. Când să vorbești cu copiii tăi despre divorț?

Nu le da copiilor vestea până când divorțul nu este o decizie definitivă. Uneori, îndoielile vin și pleacă, iar ceea ce pare a fi o separare inevitabilă ajunge să fie o nouă oportunitate.

Trecerea prin aceste suișuri și coborâșuri poate fi foarte derutantă pentru copii și adolescenți. Prin urmare, așteaptă până când clarifici lucrurile.

Alege un moment potrivit în care să fie liniște. Poartă conversația acasă, deoarece acesta este un loc sigur pentru copii.

Vorbește cu toți copiii deodată. Elimină elementele perturbatoare, cum ar fi televizorul sau telefoanele mobile și privește-i în ochi. Menține contactul fizic dacă copiii sunt foarte mici.

Ambii părinți trebuie să fie prezenți. Acest lucru le va oferi copiilor securitate, deoarece vor vedea că pot continua să aibă încredere în amândoi.

Descoperă: Viața după divorț: la ce poți să te aștepți?

Some figure
Dacă un singur părinte vorbește cu copiii, acest lucru nu le oferă sentimentul de siguranță și creează discrepanță.

2. Ce să spui despre motivele despărțirii?

Este firesc ca cei mici să vrea să știe de ce părinții lor divorțează. Răspunde sincer, dar înțelept: nu pierde din vedere faptul că amândoi sunteți importanți pentru copul.

Copiii nu trebuie să audă acuzațiile sau reproșurile.

Spune că continua viața de cuplu nu este cel mai bun lucru pentru tine. Spune că ai încercat să faci relația să funcționeze, dar uneori conviețuirea și viața de adult este complicată, iar aceasta este cea mai bună decizie pentru toată lumea.

Ține cont și de vârsta copiilor pentru a adapta limbajul și explicațiile la capacitatea lor de a înțelege.

3. Explică cum le va afecta viața divorțul

Când vorbești cu copiii tăi despre divorț, este esențial să le explici cum le va afecta viața la nivel practic. Ce se va întâmpla și când? Probleme precum casa în care vor locui, cât timp vor petrece cu fiecare părinte, dacă vor schimba școlile, activitățile sau rutinele zilnice trebuie abordate.

A avea răspunsuri la aceste tipuri de întrebări poate fi important pentru a transmite claritate și pentru a nu crea îndoieli și incertitudine. Explică-le că vei ține cont de părerea lor cu privire la împărțirea timpului, dar că adulții vor decide. În plus, trebuie să știe că vei face tot posibilul pentru a nu le perturba viața de zi cu zi.

4. Asigură-i de dragostea necondiționată a părinților

Dacă există un mesaj important de transmis în această situație, acesta este iubirea necondiționată. Asigură-i pe copii că amândoi îi iubiți mult și că acest lucru nu se va schimba. Spune-le că veți fi alături de ei, chiar dacă nu mai locuiți împreună.

Copiii pot crede că dragostea voastră pentru ei se va termina. Prin urmare, este necesar să-i asiguri că vor primi dragoste, prezență și sprijin din partea ambilor părinți. Veți fi în continuare părinții lor și veți coopera pentru a le oferi tot ce este mai bun.

5. Evită vinovăția

Poate că îți va fi greu să înțelegi, dar mulți copii au tendința de a se învinovăți atunci când părinții lor divorțează. Ei presupun că acest lucru s-a întâmplat pentru că s-au comportat urât sau au făcut o greșeală.

Din acest motiv, chiar dacă copiii tăi nu spun asta, asigură-i că decizia nu are nicio legătură cu ei, că sunt minunați și că divorțul este o chestiune de adulți.

Descoperă: Tot ce trebuie să știți despre educația copiilor după divorț

6. Permite exprimarea emoțională

Când vorbești cu copiii tăi despre divorț, s-ar putea să obții reacții mixte și neașteptate. Unii copii sunt foarte afectați, în timp ce alții par total indiferenți.

Mecanismele de apărare ale fiecăruia pot fi diferite și aceasta nu este o veste ușor de asimilat. Prin urmare, mai presus de toate, ai răbdare.

Copiilor trebuie să li se permită să-și exprime emoțiile, indiferent dacă sunt furioși, confuzi sau triști. Este important să le respecți și să nu le reprimi sentimentele.

De asemenea, spune-le cum te face să te simți schimbarea. Acest lucru nu-ți va diminua autoritatea; dimpotrivă, a fi vulnerabil îi va ajuta pe copiii tăi să vadă că este firesc să aibă și să exprime emoții.

Îi poți întreba cum se simt și dacă există ceva ce nu au înțeles. Fii atent și la limbajul non-verbal și la expresiile lor, pentru că le poate fi dificil să se exprime, mai ales dacă sunt mici.

Some figure
Prioritizarea bunăstării copiilor trebuie să fie o regulă în divorțuri, deși aceasta nu este întotdeauna respectată.

7. După ce vorbești cu copiii tăi despre divorț, efectuează un acompaniament

Această conversație va fi doar începutul, un prim contact cu schimbarea care urmează. Copiii și adolescenții vor pune treptat tot mai mult întrebări. Începe conversații noi pe măsură ce timpul trece. Fii pregătit pentru acele întrebări spontane care pot apărea.

Pe scurt, a vorbi cu copiii despre divorț nu este ușor. Aceasta este o situație dureroasă pentru toată lumea. Cu toate acestea, planificând dinainte această discuție, fiind uniți ca părinți și, mai presus de toate, oferind dragoste și siguranță, divorțul va trece mai ușor. Acesta va fi doar începutul, dar vor înțelege că nici dragostea, nici familia nu au dispărut.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bolaños, I. (2015). Custodia compartida y coparentalidad: una visión relacional. Psicopatología Clínica Legal y Forense15(1), 57-72.
  • Cantón, J, Cortés, M. R., & Justicia, M. D. (2002). Las consecuencias del divorcio en los hijos. Psicopatología Clínica Legal y Forense2(3), 47-66.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.