8 sfaturi pentru curățarea profundă a casei în mod rapid
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Curățarea prafului, spălatul vaselor și aspiratul sunt treburi casnice care se pot face într-o singură zi. Nu consumă prea mult timp, spre deosebire de curățarea profundă a casei. Curățarea profundă a casei include sarcini care necesită meticulozitate, așa că poate dura mult timp.
Pentru a efectua acest tip de igienizare, aveți nevoie de mai mult decât o mătură și o cârpă de praf. Nu vorbim doar despre ustensile de curățare, ci ne referim și la răbdare, deoarece activitatea fizică implicată este comparabilă cu exercițiile fizice.
Importanța curățării profunde acasă
Scopul unei curățări profunde este de a dezinfecta și a elimina complet de murdăria. Este diferită de igienizarea de zi cu zi, deoarece include mult mai multe aspecte: uși, coșuri, ferestre, jgheaburi, etc.
Pentru curățarea profundă a casei, trebuie să vă organizați din timp. Veți sorta articole, veți arunca ceea ce nu folosiți, veți repara ceea ce este deteriorat, etc. Oricât de plictisitor ar părea, este important să programați sesiuni de curățare de acest tip cel puțin o dată pe lună, mai ales dacă suferiți de alergii sau locuiți cu cineva care suferă de acestea.
Potrivit Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie, astmul reprezintă a șasea cauză de boli cronice din Statele Unite. Așa cum menționează Clinica Universidad de Navarra (CUN), cea mai bună modalitate de a preveni aceste reacții ale sistemului imunitar este evitarea contactului cu alergenul.
Curățarea profundă a casei are numeroase beneficii
După curățarea profundă, casa devine plăcută din punct de vedere estetic. Prin ordine, creați un sentiment de liniște și contribuiți la sănătatea fizică și psihică.
Universitatea din Indiana a stabilit faptul că starea în care se află casa încurajează activitatea fizică. În interesul menținerii caselor în ordine, oamenii fac tot mai multă mișcare.
În ceea ce privește sănătatea mintală, Buletinul de Personalitate și Psihologie Socială a precizat într-o analiză faptul că modul în care cineva își descrie casa arată dacă timpul petrecut în ea este odihnitor sau stresant. Femeile care au obținut cel mai mare punctaj în gospodăriile stresante au raportat o stare de spirit depresivă pe tot parcursul zilei.
8 sfaturi pentru curățarea profundă a casei în mod rapid
Înțelegând importanța de a avea o casă impecabilă, putem lua măsurile adecvate. Pentru a respecta tot ceea ce include igiena minuțioasă și a economici timp, secretul este să facem câte puțin în fiecare zi. Aspirați covoarele și mobilierul, nu lăsați vasele murdare, măturați încăperile zilnic, etc.
Descoperiți: Ce se poate curăța cu un burete melaminat?
1. Organizare
Faceți o listă a activităților în funcție de cameră, astfel încât să bifați sarcinile pe măsură ce le finalizați. Puteți seta o dată limită pentru finalizarea fiecărei sarcini. Nu amânați sarcina. În ziua următoare veți avea și mai multe de făcut.
Este esențial să puneți pe primul loc activitățile și încăperile care necesită mai multă curățare.
2. Prioritizare
Bucătăria, băile și holurile sunt încăperi cu trafic constant; prin urmare, tind să se murdărească mai mult. Acordați suficientă atenție igienizării regulate.
Același lucru este valabil și pentru obiectele folosite frecvent: jucăriile, tastatura computerului, mânerele și arzătoarele plitei. Dezinfectanții naturali sau chimici sunt de mare ajutor.
3. Ordine în bucătărie
Nu mergeți la culcare înainte de a spăla vasele. Acest obicei economisește timp atunci când curățați totul în profunzime. Nu veți mai acumula munți de vase murdare, dificil de curățat.
4. Mutarea mobilei
Un truc pentru curățarea în profunzime este îndepărtarea murdăriei de pe mobilier. Mutați piesele mobile pentru a mătura și a aspira. Sub aceste obiecte, microbii găsesc un habitat optim.
5. Curățarea frigiderului
Pentru a curăța frigiderul, deconectați-l și scoateți tot ce depozitați în el. Înmuiați o cârpă în apă caldă combinată cu lămâie și bicarbonat pentru a elimina mirosurile neplăcute. La final, clătiți cu apă și uscați bine suprafețele.
Verificați săptămânal ce nu este necesar în frigider. Aruncați tot ce este expirat. Alimentele expirate pot dezvolta bacterii care pot contamina restul articolelor refrigerate.
6. Ordine în dulapul cu haine
Scăpați de hainele pe care nu le purtați niciodată și spălați-le pe cele cu miros neplăcut. O zi pe săptămână pentru inspecția dulapului vă ajută să aveți mai puține lucruri de făcut atunci când vine vorba de curățarea în profunzime a casei.
7. Curățarea băilor
Baterii, duș și toaletă… baia trebuie să fie mereu igienizată. Este de la sine înțeles că este o problemă de sănătate din cauza proliferării germenilor.
Când sosește momentul pentru curățarea profundă, veți pierde mai puțin timp în baie, deoarece elementele importante au fost îngrijite periodic.
Descoperiți: Desfundarea toaletei fără pompă: ușor, rapid și curat
8. Pereți și tavane
Curățarea în profunzime nu se referă doar la podele, paturi sau dulapuri. Pânzele de păianjen apar pe pereți și tavane. Praful se acumulează adesea și umiditatea își face de cap. Curățați sus în jos, începând cu corpurile de iluminat și ventilatoarele integrate. Folosiți un burete umezit cu apă și săpun lichid.
Dacă este nevoie, cereți ajutor pentru curățarea profundă a casei
O singură persoană se poate ocupa de curățarea profundă a casei. Cu toate acestea, uneori trebuie să solicitați sprijin, deoarece aveți prea multe sarcini, casa este foarte spațioasă sau aveți o problemă de sănătate ce îngreunează procesul.
Dacă nu puteți delega activități deoarece aveți o familie mică, luați în considerare angajarea unui ajutor specializat.
Există firme dedicate acestui serviciu, care lucrează cu echipamentele corespunzătoare și cu personal pregătit pentru curățenie profundă în timp record. Daca bugetul vă permite, apelați la serviciile lor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Clínica Universidad de Navarra. Alergia en el hogar. Clínica Universidad de Navarra. https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/cuidados-casa/alergia-hogar
- Colegio Americano de Alergia, Asma e Inmunología. Datos sobre las alergias. Colegio Americano de Alergia, Asma e Inmunología. https://acaai.org/allergies/allergies-101/facts-stats/
- Saxbe, D. E., & Repetti, R. (2010). No Place Like Home: Home Tours Correlate With Daily Patterns of Mood and Cortisol. Personality and Social Psychology Bulletin, 36(1), 71–81. https://doi.org/10.1177/0146167209352864
- Universidad de Indiana. ¿Hogares más ordenados, cuerpos más en forma? Universidad de Indiana. https://newsinfo.iu.edu/web/page/normal/14627.html
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.