Logo image
Logo image

Infecție la ficat - simptome și tratament

4 minute
Pentru a avea un ficat detoxifiat, trebuie să creșteți consumul de lichide, cum ar fi sucurile naturale sau smoothie-urile din legume, care vă oferă vitamine și minerale. În plus, ar trebui să mâncați mai multe fibre și să evitați produsele cu grăsime.
Infecție la ficat - simptome și tratament
Ultima actualizare: 14 noiembrie, 2018

Hepatomegalia sau ficatul inflamat este o boală pe care nu trebuie să o ignorați. Ea apare atunci când este prezentă o infecție la ficat și acesta crește în dimensiuni, producând simptome pe care ar trebui să le puteți recunoaște.

În acest articol, dorim să vă oferim informații pentru a putea avea grijă de ficat. Iată despre ce este vorba:

De ce apare o infecție la ficat?

După cum știți, un ficat sănătos realizează câteva funcții de bază, esențiale pentru organismul nostru. El sintetizează vitaminele, elimină toxinele, filtrează și elimină elementele dăunătoare, reglează nivelul aminoacizilor și al grăsimilor din corp.

Aceste lucruri sunt foarte importante pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a organismului, astfel încât să vă puteți bucura de o viață sănătoasă.

Dar, uneori, tocmai din cauza complexității funcțiilor, pot apărea probleme la nivelul ficatului.

O infecție la ficat poate apărea din cauza contractării unor viruși sau bacterii. Alteori, poate fi provocată de o alimentație proastă cu exces de grăsimi, alcool și alimente procesate sau de un consum exagerat de medicamente. Toate acestea pot provoca hepatomegalie.

Ficat inflamat – simptome

Some figure

1. Simptome de gripă

Așa este, în primele zile în care apare inflamația la ficat, se întâmplă să simțiți aceleași simptome ca atunci când aveți gripă. Acestea sunt extenuarea fizică, febra ușoară, durerile musculare, senzația de vomă. Dar, o dată cu trecerea timpului, starea nu se ameliorează, din contră, vă simțiți mai rău.

2. Abdomen mărit

Fiind vorba de o infecție la ficat, se întâmplă să observați că aveți abdomenul mai umflat și mai rigid. Simțiți o durere în zona abdominală și, de fiecare dată când terminați de mâncat, aveți o senzație neplăcută, de preaplin. Este posibil să aveți și senzație de greață și o digestie mai lentă.

3. Probleme intestinale

Puteți verifica un alt indiciu ce apare frecvent în cazul unui ficat inflamat atunci când mergeți la toaletă și observați că scaunul și-a schimbat culoarea, devenind mai deschis la culoare. Acest lucru este provocat de un virus.

Te-ar putea interesa și:

Ficatul. 18 semne ale îmbolnăvirii

În ceea ce privește urina, doctorii susțin că este posibil să observați că are o culoare mai închisă.

4. Gust neplăcut în gură

Este posibil să simțiți un gust metalic sau amar în gură. Nu mai puteți percepe gustul natural al mâncărurilor și, dintr-odată, orice mâncați, vă provoacă un gust neplăcut pe cerul gurii.

Din această cauză, nu mai aveți poftă de mâncare. Mai mult, veți observa că respirația dumneavoastră este urât mirositoare și aveți gura uscată. Acestea sunt simptomele caracteristice.

5. Durere și disconfort

Pe lângă oboseala de care am mai vorbit, se întâmplă să simțiți o durere supărătoare sub coaste. Este ca și cum ați avea o farfurie fierbinte pe abdomen. Apare senzația de oboseală, vă este somn și nu mai aveți chef să faceți nimic.

6. Culoarea pielii

Unul dintre simptomele ce trebuie să vă alarmeze imediat este culoarea pielii sau a ochilor, ce capătă brusc o nuanță gălbuie. Acesta este icterul și reprezintă un semn clar că este prezentă o infecție la ficat. Trebuie să mergeți imediat la doctor.

Ce teste trebuie să faceți pentru a afla dacă aveți ficatul inflamat?

Some figure

Nu vă îngrijorați, majoritatea problemelor la ficat se pot trata și vă puteți vindeca. În mod normal, primul lucru pe care îl va face doctorul este să vă examineze abdomenul pentru a vedea cat de mărit este.

Apoi, va recomanda să faceți o radiografie abdominală pentru a vedea dacă aveți ficatul inflamat. Va fi nevoie și de o ecografie, un test care nu produce nici durere, nici disconfort.

Ultimul lucru pe care îl puteți face ca să obțineți un diagnostic clar este un RMN la ficat. Pentru acest test vi se va injecta un colorant. Dar, așa cum am mai spus, nu vă faceți griji. În zilele noastre, doctorii cunosc multe tratamente pentru a vă scăpa de infecția la ficat.

Sfaturi pentru tratarea unui ficat inflamat

Some figure

În afară de tratamentul pe care vi-l prescriu medicii, puteți urma și aceste sfaturi simple ce vă vor ajuta să aveți din nou un ficat sănătos. Țineți cont de următoarele:

  • Mâncați mai multe fibre, consumați mai multe fructe, sucuri naturale și smoothie-uri de legume. Evitați carnea roșie, grăsimile și mâncărurile ce conțin prea multe condimente sau aditivi.

Te-ar putea interesa și:

Fructe pentru persoanele cu ficat gras

  • Infuzie de armurariu: puține plante medicinale sunt atât de potrivite pentru ficat așa cum este armurariul. El vindecă, detoxifiază, regenerează celulele și reduce inflamația. Îl puteți cumpăra din magazinele cu produse naturiste, atât sub formă de capsule, cât și ca pliculețe de ceai, pregătite pentru infuzie. Beți în fiecare zi și vă veți simți mai bine.
  • Ceai verde: știți deja că ceaiul verde are proprietăți incredibile pentru organism. El ajută digestia, este diuretic, antiinflamator, bogat în antioxidanți și foarte bun pentru a fi consumat în fiecare după-amiază. Nu ratați această șansă!
  • Păpădie: Nu-i așa că aveți deja acasă? Este una dintre plantele esențiale pentru detoxifierea ficatului; este ca un balsam pe care acest organ va fi recunoscător să-l primească în fiecare zi, după masa de prânz. Nu ezitați, acesta este un remediu ușor de preparat, care vă va face mult bine.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Senosiaín, M., & Ibáñez, L. (2012). Protocolo diagnóstico de la hepatomegalia. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70372-4
  • Pradhan, S. C., & Girish, C. (2006). Hepatoprotective herbal drug, silymarin from experimental pharmacology to clinical medicine. The Indian Journal of Medical Research.
  • Qureshi, S., Adil, S., El-Hack, M. E. A., Alagawany, M., & Farag, M. R. (2017). Beneficial uses of dandelion herb (Taraxacum officinale) in poultry nutrition. World’s Poultry Science Journal. https://doi.org/10.1017/S0043933917000459

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.