Logo image
Logo image

5 trucuri 100% naturale pentru curățarea șosetelor

3 minute
Pe lângă faptul că fac șosetele să arate ca noi, următoarele remedii 100% naturale nu conțin chimicale agresive care ar putea distruge țesăturile.
5 trucuri 100% naturale pentru curățarea șosetelor
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Curățarea șosetelor este de mare interes pentru mulți dintre noi, acestea fiind unul dintre cele mai purtate articole vestimentare. Șosetele tind să se murdărească și să se rupă foarte repede. Luând contact direct cu picioarele noastre, încălțările și solul, murdăria se acumulează cu ușurință în fibrele șosetelor, producând apariția petelor.

Deși există numeroase produse al căror scop este curățarea șosetelor, mulți dintre noi preferăm să evităm chimicalele agresive din componența acestora, optând mai degrabă pentru variante ecologice.

Din fericire, ingredientele necesare pentru a încerca următoarele trucuri practice și necostisitoare sunt ușor de achiziționat. Cu ajutorul lor, vei putea spăla șosetele fără a-ți afecta sănătatea sau mediul înconjurător.

Mai jos îți prezentăm 5 trucuri interesante la care poți apela pentru curățarea șosetelor. Citește în continuare și ia aminte!

5 trucuri naturale pentru curățarea șosetelor

1. Truc cu apă caldă și sare

Some figure

O soluție de apă caldă cu sare facilitează eliminarea petelor de transpirație și murdăria care se acumulează treptat pe materialul șosetelor.

Citește și: 

Este bine sau nu să dormi cu șosete în picioare?

Ingrediente

  • 2 linguri de sare
  • 1 l de apă caldă

Instrucțiuni

  • Combină sarea cu apă caldă și amestecă până când primul ingredient se dizolvă complet.
  • Dacă șosetele sunt foarte murdare, adaugă puțin detergent pentru a obține rezultate mai bune.
  • Nu utiliza apă fierbinte deoarece riști să strici benzile elastice ale șosetelor.

2. Truc cu apă oxigenată

Apa oxigenată este foarte utilă în ceea ce privește spălarea șosetelor albe. Proprietățile sale elimină mirosurile neplăcute cauzate de transpirație și îndepărtează chiar și cele mai încăpățânate pete.

Ingrediente

Instrucțiuni

  • Diluează apa oxigenată într-un litru de apă caldă. Înmoaie șosetele în soluția obținută pentru 40 de minute.
  • Când s-a scurs intervalul de timp indicat, stoarce bine șosetele și apoi spală-le cu un detergent de rufe obișnuit.

3. Truc cu zeamă de lămâie

Some figure

Zeama de lămâie conține acizi naturali care pot menține rufele albe. Compușii antibacterieni din componența acesteia alungă mirosurile neplăcute și oferă o mireasmă proaspătă.

Ingrediente

  • 1 cană de zeamă de lămâie
  • 1 l de apă caldă

Instrucțiuni

  • Toarnă zeama de lămâie proaspăt stoarsă într-un castron cu apă caldă. Pune șosetele la înmuiat în soluția obținută pentru 45 de minute.
  • Apoi, clătește ca de obicei și lasă să se usuce la aer.

4. Truc cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este unul dintre cele mai naturale produse pe care le putem utiliza pentru a curăța locuința. Acțiunea astringentă și de înălbire a acestuia este suficient de blândă pentru a curăța rufele delicate, inclusiv șosetele.

Te sfătuim să combini acest produs cu apă oxigenată, astfel încât să îi maximizezi puterea de curățare.

Ingrediente

  • 2 linguri de bicarbonat de sodiu
  • ½ lămâie

Instrucțiuni

  • Freacă șosetele ude cu bicarbonat de sodiu și lasă-l să acționeze câteva minute înainte de a le freca cu jumătatea de lămâie.
  • Așteaptă încă 10 minute, apoi clătește șosetele și lasă-le să se usuce la aer.

5. Truc cu oțet alb

Some figure

Oțetul alb este deseori utilizat pentru a spăla rufele de către persoanele care preferă doar metode de curățare 100% ecologice. Acest produs conține acizi și compuși activi care, pe lângă faptul că îndepărtează murdăria, dezinfectează materialele și neutralizează mirosurile neplăcute.

Nu în ultimul rând, oțetul alb este o alternativă minunată la balsamurile de rufe din comerț. Acesta oferă rezultate similare și nu conține chimicale agresive.

Ingrediente

  • 1 cană de oțet alb
  • ½ l de apă rece

Instrucțiuni

  • Prepară o soluție cu apa caldă și oțetul alb. Pune șosetele la înmuiat în ea pentru 30-40 de minute.
  • Freacă ușor, adaugă puțin detergent, apoi clătește.
  • Usucă la aer pentru cele mai bune rezultate posibile.

Te sfătuim să citești și: 

Oțetul alb este util la spălarea rufelor

Nu uita!

Randamentul trucurilor prezentate anterior depinde de calitatea produselor aplicate pe materiale. Dacă nu obții rezultatele dorite, încearcă un alt remediu până găsești un produs naturist eficient.

Evită să utilizezi înălbitoarele, care pot fi foarte agresive și tind să degradeze țesăturile. Spală-ți șosetele după fiecare purtare. Dacă le porți de mai multe ori fără a le spăla, riști să te confrunți cu probleme ca mirosurile neplăcute și acumularea murdăriei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Abdollahi, M., & Hosseini, A. (2014). Hydrogen Peroxide. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00736-3

  • Goodyear, N., Brouillette, N., Tenaglia, K., Gore, R., & Marshall, J. (2015). The effectiveness of three home products in cleaning and disinfection of Staphylococcus aureus and Escherichia coli on home environmental surfaces. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/jam.12935

  • Rutala, W. A., Barbee, S. L., Aguiar, N. C., Sobsey, M. D., & Weber, D. J. (2012). Antimicrobial Activity of Home Disinfectants and Natural Products Against Potential Human Pathogens. Infection Control and Hospital Epidemiology. https://doi.org/10.1086/501694


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.