Îndulcitor natural: cum să cultivi stevia acasă
Poți să cultivi stevia și acasă, o plantă care combate hiperglicemia, hipertensiunea și diverse probleme digestive. În plus, ea ajută persoanele care suferă de anxietate și de alte probleme grave, precum obezitatea.
Stevia este o plantă tropicală care se comportă diferit în climatul mediteranean. Pe timp de toamnă și de iarnă, creșterea sa este oprită.
Tocmai de aceea stevia este considerată a fi o plantă perenă. Asta înseamnă că ea va crește timp de 4-5 ani. Primăvara apar boboci noi, care cresc de sub rădăcini. Din acel moment până la mijlocul lui august, planta va produce butași, la fel ca mușcata.
Cu toate acestea, nu trebuie să plantezi butași înfloriți, deoarece ei nu vor forma niciodată rădăcini. În plus, aceste flori nu produc semințe care pot încolți, drept pentru care această plantă se înmulțește doar prin butași.
Prin urmare, dacă vei cultiva un soi de calitate, vei avea o producție pe termen lung de stevia, o plantă cu proprietăți medicinale.
Cum să cultivi stevia acasă
Poți să cultivi stevia chiar în grădina ta, mai ales dacă o folosești în scopuri medicinale. Pentru a obține o producție de calitate, ține cont de recomandările de mai jos privind cultivarea și îngrijirea sa, precum și modalitatea corectă de a culege frunzele.
Materiale necesare
- 1 ghiveci mare
- Ultimii 10 cm dintr-un butaș de stevia
- Mușchi de turbă (atât cât să umpli ghiveciul)
- Apă pentru a uda planta
Pasul nr. 1
Umple ghiveciul cu mușchi de turbă, pe care îl găsești în magazinele cu produse pentru grădinărit. Adaugă puțină apă, până se umezește mușchiul.
Te-ar putea interesa și:
Rețete de dulciuri fără zahăr pe care ar trebui să le încerci
Pasul nr. 2
Ia 2 sau 3 frunze din partea de jos a butașului de stevia pentru a-l sădi mai ușor. Plantează butașul și apasă cu degetele în jurul tulpinii pentru a te asigura că aceasta intră în contact cu mușchiul de turbă umed.
Reține că nu trebuie să lași să treacă prea mult timp de la tăierea butașului până la plantarea sa.
Pasul nr. 3
Pune ghiveciul într-o zonă mai umbroasă, pentru a evita contactul direct cu soarele. Udă planta de trei ori pe zi pentru a menține mușchiul de turbă îndeajuns de umed.
Pasul nr. 4
După 28 sau 30 de zile, vei observa că butașul începe să se îndrepte. După ce încep să înmugurească frunzele, poți să muți ghiveciul într-o zonă mai însorită, pentru a nu stopa creșterea acestora.
- După ce muți butașul în grădină, poți începe să rupi frunzele noi. Nu trebuie să îl uzi decât o dată pe zi.
- Vara, udă-l în fiecare zi, dar primăvara și toamna asigură-te că pământul nu este deja umed.
- Iarna, udă-l atât cât este necesar. Excesul de umezeală poate duce la putrezirea rădăcinilor.
Pasul nr. 5
La sfârșitul toamnei, atunci când planta este încărcată cu flori și a încetat să mai crească, trebuie să o tai din nou, lăsând-o la o înălțime de 10 cm.
Pasul nr. 6
Pentru a usca frunzele rămase, nu le expune direct la soare, deoarece își vor pierde proprietățile. Poți să le usuci în casă în cantități mici, interiorul locuinței având o temperatură potrivită pentru acest proces.
Poți să cultivi stevia acasă pentru utilizările sale medicinale
S-a dovedit că stevia este foarte sănătoasă pentru pacienții cu diabet de tip 2, ce reprezintă 90% din totalul persoanelor care suferă de această boală.
Până în prezent, cazurile de diabet de tip 2 nu puteau fi tratate decât cu insulină. Dar s-a dovedit că stevia reglează nivelul de glucoză din sânge și ameliorează disconfortul de la nivelul aparatului digestiv și al celui cardiovascular.
Te-ar putea interesa și:
Persoanele obeze pot consuma stevia pentru a facilita arderea grăsimilor. În plus, această plantă are proprietăți diuretice, ajutând la curățarea rinichilor și la combaterea retenției de apă.
Cum să consumi stevia?
Îți recomandăm să mănânci 4 frunze moi înainte sau la micul dejun și încă 4 la cină.
Dacă nu ai frunze proaspete, poți să prepari o infuzie cu frunze uscate. Dacă nu dorești să faci câte un ceai de fiecare dată când vrei să consumi acest lichid, poți să prepari o cantitate mai mare pe care să o păstrezi până la două zile.
Ingrediente
- 2 linguri de frunze de stevia uscate și zdrobite (20 g)
- 1 litru de apă
Instrucțiuni
- Fierbe apa. După ce a dat în clocot, ia vasul de pe foc și adaugă cele două linguri de stevia.
- Lasă planta la infuzat timp de 30 de minute, pentru ca proprietățile sale să fie eliberate în apă.
- Strecoară ceaiul și bea o cană pe zi.
Încearcă să cultivi stevia la tine acasă și bucură-te de o experiență minunată. În plus, vei câștiga un aliat de nădejde pentru sănătatea organismului tău.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Durán A, S., Rodríguez N, M. del P., Cordón A, K., & Record C, J. (2012). Estevia (stevia rebaudiana), edulcorante natural y no calórico. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182012000400015
- Daza Torres, M. C., Meneses Carvajal, H. S., Reyes Trujillo, A., & Urrutia Cobo, N. (2017). Necesidades hídricas de estevia calculadas con el coeficiente del cultivo. Agronomía Mesoamericana. https://doi.org/10.15517/ma.v28i2.24354
- Goyal, S. K., Samsher, & Goyal, R. K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: A review. International Journal of Food Sciences and Nutrition. https://doi.org/10.3109/09637480903193049
- Yadav, A. K., Singh, S., Dhyani, D., & Ahuja, P. S. (2011). A review on the improvement of stevia [ Stevia rebaudiana (Bertoni)]. Canadian Journal of Plant Science. https://doi.org/10.4141/cjps10086
- Shivanna, N., Naika, M., Khanum, F., & Kaul, V. K. (2013). Antioxidant, anti-diabetic and renal protective properties of Stevia rebaudiana. Journal of Diabetes and Its Complications. https://doi.org/10.1016/j.jdiacomp.2012.10.001
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.