Logo image
Logo image

Curcuma ca și băutură medicinală

3 minute
Un aliment foarte bogat în antioxidanți pe care mulți dintre noi îl avem la îndemână este curcuma (cunoscută și sub denumirea de turmeric). Pe lângă faptul că are aproximativ 300 de antioxidanți în componența sa, acest condiment, considerat a fi foarte benefic pentru organism, are proprietăți antiinflamatorii și analgezice.
Curcuma ca și băutură medicinală
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

O dietă bogată în antioxidanți este esențială pentru a opri acțiunea nocivă a radicalilor liberi, molecule care pot produce diverse probleme de sănătate, inclusiv cancer. Curcuma ca și băutură medicinală are un efect analgezic și antiinflamator foarte puternic, pe lângă multe alte beneficii pentru sănătate.

Folosită în toată lumea ca ingredient pentru a găti diverse preparate, curcuma poate fi inclusă și în remedii naturiste, al căror scop este îmbunătățirea sănătății. În acest articol îți prezentăm o rețetă pentru care vei avea nevoie de acest ingredient sub formă de pulbere sau de rădăcină proaspătă.

Cum poți folosi curcuma ca și băutură medicinală?

Some figure

Următorul remediu naturist incredibil face parte din medicina tradițională orientală și, grație eficienței sale dovedite, este popular în toată lumea. Toate ingredientele de care ai nevoie pentru a-l prepara sunt naturale și au un efect pozitiv asupra organismului, putând ameliora durerea și preveni dezvoltarea bolilor.

Ingrediente

  • 1 lingură de turmeric sub formă de pulbere
  • 5 cm (2 inch) de rădăcină de ghimbir
  • 5 morcovi
  • 2 lămâi
  • 1 portocală
  • 1 castravete

Cum se prepară băutura?

Decojește citricele, rădăcina de ghimbir și morcovii. Amestecă toate ingredientele într-un robot de bucătărie până când obții un suc. Pentru cele mai bune rezultate posibile, consumă această băutură cu o jumătate de oră înainte de a servi micul dejun.

Te-ar putea interesa și:

Cicatricile lăsate de acnee – măști pe bază de curcuma

Curcuma ca și băutură medicinală – beneficii uimitoare

Some figure

Combate artrita:  curcuma ca și băutură medicinală are un efect analgezic și antiinflamator, fiind utilă împotriva artritei și a simptomelor acesteia.

Ingredientul activ al curcumei, numit curcumin, se activează atunci când este diluat cu celelalte ingrediente ale super-băuturii, având abilitatea de a ameliora rigiditatea și inflamațiile de la nivelul articulațiilor.

Combate depresia și demența: anumite studii efectuate în Statele Unite au demonstrat că, printre altele, curcuma poate reduce riscul dezvoltării demenței și depresiei. În același timp, are abilitatea de a ameliora anumite simptome ale acestor două afecțiuni.

Unul dintre aceste studii a scos la iveală faptul că medicamentele antidepresive sunt cu doar 2,5% mai eficiente decât curcuma. Aceasta din urmă are însă avantajul de a nu provoca niciun efect secundar nedorit.

Una dintre teoriile cercetătorilor susține că acest condiment poate bloca secreția enzimelor ce cresc riscul dezvoltării depresiei. Mai mult, curcuma are abilitatea de a reduce nivelul de citokine din sânge, molecule care afectează reacția organismului la stres.

Ameliorează durerea: curcuma acționează ca un analgezic natural, putând ameliora și ține sub control diverse tipuri de durere. Acest condiment conține NF-kB, o proteină capabilă să activeze mecanismele de apărare ale organismului, astfel încât acesta să poată lupta împotriva durerii.

Te-ar putea interesa și:

Remediu pe bază de curcuma pentru slăbit

Are proprietăți anticancerigene: având un conținut bogat de antioxidanți, curcuma poate stopa acțiunea radicalilor liberi care se acumulează în organism și provoacă apariția mai multor boli, inclusiv a cancerului.

Super-băutura pe bază de curcumă este utilă pentru a preveni dezvoltarea cancerului ovarian, de colon, de prostată și de sân.

Some figure

Alte utilizări ale curcumei ca și băutură medicinală

Tratarea problemelor digestive: super-băutura pe bază de curcumă are abilitatea de a reduce balonarea abdominală și a ameliora hiperaciditatea gastrică și simptomele gastritei. Pentru a te bucura de acest beneficiu tot timpul, te sfătuim să incluzi curcuma în dieta ta zilnică.

Previne apariția problemelor cardiace: consumată regulat, super-băutura pe bază de curcumă poate reduce nivelul de colesterol „rău” din sânge. Aceasta poate proteja inima și îmbunătăți sănătatea vaselor sanguine.

Susține eliminarea toxinelor din organism: super-băutura pe bază de curcumă are proprietăți de curățare și detoxifiere. Poate stimula eliminarea substanțelor toxice din organism. Super-băutura este utilă pentru a preveni dezvoltarea anumitor boli și poate îmbunătăți sănătatea pielii.

Protejează ficatul: curcuma acționează asemenea unui tonic biliar. Grație conținutului bogat de curcumin, are abilitatea de a proteja ficatul. Diverse studii au demonstrat că acest condiment ajută la eliminarea calculilor biliari. Mai mult, aceasta facilitează digestia grăsimilor și are un efect antiinflamator.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ammon, H., & Wahl, M. (1991). Pharmacology of Curcuma longa. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-2006-960004
  • Araújo, C. A. C., & Leon, L. L. (2001). Biological activities of Curcuma longa L. Memorias Do Instituto Oswaldo Cruz. https://doi.org/10.1590/S0074-02762001000500026
  • Lee, J., Jung, Y., Shin, J. H., Kim, H. K., Moon, B. C., Ryu, D. H., & Hwang, G. S. (2014). Secondary metabolite profiling of curcuma species grown at different locations using GC/TOF and UPLC/Q-TOF MS. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules19079535
  • Fadus, M. C., Lau, C., Bikhchandani, J., & Lynch, H. T. (2017). Curcumin: An age-old anti-inflammatory and anti-neoplastic agent. Journal of traditional and complementary medicine, 7(3), 339-346. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411016302528
  • Kuptniratsaikul, V., Dajpratham, P., Taechaarpornkul, W., Buntragulpoontawee, M., Lukkanapichonchut, P., Chootip, C., … & Laongpech, S. (2014). Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: a multicenter study. Clinical Interventions in aging, 9, 451. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24672232
  • Gupta, S. C., Patchva, S., & Aggarwal, B. B. (2013). Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. The AAPS journal, 15(1), 195-218. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535097/
  • Liju, V. B., Jeena, K., & Kuttan, R. (2015). Gastroprotective activity of essential oils from turmeric and ginger. Journal of basic and clinical physiology and pharmacology, 26(1), 95-103. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24756059
  • Zhou, H., S Beevers, C., & Huang, S. (2011). The targets of curcumin. Current drug targets, 12(3), 332-347. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20955148

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.