Sucul de rodie – 7 beneficii incredibile
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Consumul de sucuri naturale este un obicei benefic pentru sănătate. Probabil știi asta deja, dar, deși toate fructele sunt hrănitoare, unele prezintă anumite „puteri speciale”. În cele ce urmează îți vorbim despre beneficiile oferite de sucul de rodie. După ce termini de citit acest articol, suntem siguri că vei începe să consumi această băutură în mod regulat.
Rodiile – un scurt istoric
Arborele care ne oferă acest fruct incredibil este rodiul, ce înflorește între aprilie și iunie și care poate atinge o înălțime de până la trei metri. Rodiile sunt originare din Asia, dar în prezent acestea sunt cultivate și în locuri din apropierea Mării Mediterane (cum ar fi Insulele Canare), precum și în America de Sud, Australia și Africa de Sud.
Au fost descoperite urme ale utilizării rodiilor chiar și în satele antice din deșerturi, acest fruct putând fi conservat pentru mult timp. Practic, rodiile erau considerate a fi ideale pentru călătoriile foarte lungi.
Vechii egipteni foloseau rodiile pentru a prepara un fel de vin. Totodată, acest fruct a fost cultivat în Grădinile suspendate din Babilon, iar Hipocrat îl recomanda pentru a trata febra ridicată.
Rodiile sunt menționate în Biblie și au ajuns în Europa datorită berberilor. Mitologia și credințele populare centrate în jurul acestui fruct sunt foarte interesante.
De pildă, în Grecia se spune că rodiul a fost plantat de Afrodita. În insula Java, acest fruct este utilizat în ritualurile asociate sarcinii, iar în China rodiile sunt oferite tinerilor căsătoriți pentru a le ura o familie numeroasă.
Ce beneficii oferă sucul de rodie?
Suntem siguri că ai vrea să mănânci o rodie dulce chiar acum. O variantă foarte interesantă este să consumi acest fruct sub formă de suc.
Rodiile sunt foarte hrănitoare deoarece conțin minerale (calciu, fier și potasiu), vitamine (A, C, E și B5) și o cantitate semnificativă de fibre. Iată care sunt cele mai importante beneficii oferite de sucul de rodie:
Este anticancerigen
Deși nu este un leac pentru cancer, sucul de rodie ajută la ameliorarea simptomelor acestei boli și reprezintă un supliment ideal pentru tratamentele convenționale.
Această băutură prezintă numeroase componente care pot distruge sau slăbi celulele canceroase. Pentru a inhiba dezvoltarea cancerului de prostată, un bărbat ar trebui să consume o cană de suc de rodie pe zi.
Are un efect de curățare
Sucul de rodie este foarte benefic pentru ficat deoarece îl fortifică și facilitează eliminarea toxinelor. Acest beneficiu se aplică și sângelui, pe care sucul de rodie îl poate detoxifica și purifica.
Consumul unui pahar de suc de rodie pentru o perioadă de trei luni de zile îmbunătățește circulația sângelui. Fiind bogată în acid citric, potasiu și apă, această băutură susține eliminarea fluidelor în exces și funcția renală.
Te sfătuim să consumi suc de rodie dacă suferi de hipertensiune arterială, hiperuricemie sau pietre la rinichi.
Are un efect antistres
Dacă bei suc de rodie dimineața, pe stomacul gol, îți vei îmbunătăți dispoziția, vitalitatea și abilitatea de concentrare. În plus, acesta poate reduce nivelul de anxietate și de stres. Sucul de rodie este un remediu antistres ideal pentru persoanele care suferă de insomnie sau oboseală cronică.
Protejează inima
Sucul de rodie poate reduce nivelul de colesterol și previne declanșarea unor boli ca hipertensiunea arterială, dacă este consumat de mai multe ori pe săptămână.
Îți recomandăm și:
Mai mult, această băutură îți reduce riscul de a suferi de ateroscleroză. Rodiile împiedică formarea plăcii ateromatoase pe pereții arterelor, prevenind rigidizarea acestor vase.
După ce au consumat suc de rodie timp de două săptămâni, tensiunea arterială sistolică a subiecților care au participat la un studiu realizat la Universitatea din Napoli (Italia) a scăzut cu 5%.
Datorită conținutului său ridicat de potasiu, sucul de rodie este ideal pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială. Acest suc conține oxid de azot și poate relaxa mușchii, stimulând vasodilatarea și reglând circulația sanguină.
Protejează creierul
Cercetătorii de la Universitatea din Washington (Statele Unite) au descoperit că, atunci când gravidele beau suc de rodie, fetușii lor sunt protejați împotriva complicațiilor (în special în cazul nașterilor premature).
Dacă un bebeluș se naște prematur, creierul acestuia nu este aprovizionat cu suficient sânge și oxigen. Sucul de rodie previne leziunile de la nivelul creierului și tulburările neurologice ca boala Alzheimer.
Combate obezitatea
Atât rodiile, cât și sucul preparat din acestea stimulează pierderea în greutate. Ele reprezintă un supliment ideal pentru persoanele care urmează o dietă, eliminând toxinele acumulate, având un efect diuretic și potolind pofta de mâncare. Cu ajutorul rodiilor, vom obține energia necesară pentru a putea face mișcare.
Încearcă și:
Este antiviral
Datorită conținutului de antioxidanți al rodiilor, acest fruct fortifică sistemul imunitar și ne ajută să evităm bolile, în special pe timp de iarnă. Consumat toamna, sucul de rodie ajută la prevenirea gripelor, a răcelilor și a infecțiilor.
Alte câteva beneficii pe care sucul de rodie ni le oferă
Rodiile, precum și sucul obținut din ele, prezintă numeroase alte beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără:
- Prevenirea apariției timpurii a ridurilor
- Tratarea durerilor de burtă, a diareii și a vomei
- Creșterea numărului de spermatozoizi
- Prevenirea degradării cartilajelor
- Reducerea simptomelor menopauzei
- Stimularea absorbției fierului și micșorarea riscului de a suferi de anemie
- Ameliorarea inflamațiilor
- Ameliorarea simptomelor cauzate de faringită, sinuzită și otită
- Ameliorarea simptomelor cauzate de hemoroizi, conjunctivită și dizenterie
- Creșterea dorinței sexuale
- Îmbunătățirea performanței fizice a sportivilor
Începe să profiți de avantajele sucului de rodie chiar azi! Această băutură este delicioasă, sănătoasă și plină de proprietăți benefice.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Basu, A., & Penugonda, K. (2009). Pomegranate juice: A heart-healthy fruit juice. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2008.00133.x
- Adhami, V. M., Khan, N., & Mukhtar, H. (2009). Cancer chemoprevention by pomegranate: laboratory and clinical evidence. Nutrition and Cancer. https://doi.org/10.1080/01635580903285064
- Sreekumar, S., Sithul, H., Muraleedharan, P., Azeez, J. M., & Sreeharshan, S. (2014). Pomegranate fruit as a rich source of biologically active compounds. BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2014/686921
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.