Logo image
Logo image

Adevărul neștiut despre supa la plic

3 minute
Consumul regulat al supei la plic poate duce la obezitate, hipertensiune, precum și de creșterea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, acest aliment crește nivelul grăsimilor nesănătoase din organism.
Adevărul neștiut despre supa la plic
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În ultimii ani, supa la plic a devenit foarte populară în rândul acelora care caută o metodă ieftină și ușoară de a lua masa, însă nu au timp să gătească sau să mănânce sănătos. Mulți oameni nu consideră supa la plic ca fiind un aliment sănătos. Cu toate acestea, ei cred că aleg ceva mai bun decât hamburgerii, șaorma, cartofii prăjiți sau alte tipuri de fast food.

Mulți nu știu că astfel de preparate nu sunt o alternativă bună. Experimente precum cele efectuate de Dr. Braden Kuo de la Spitalul General din Massachusetts au arătat că supele la plic pot avea un efect negativ asupra organismului nostru. În cele ce urmează, îți vom arăta câteva dintre pericolele neașteptate la care ne supunem atunci când consumăm supă la plic.

Supa la plic nu este ușor de digerat

Studiile au arătat că tăițeii din supa la plic rămân nedigerați în stomac chiar și timp de două ore. Este foarte mult timp în comparație cu timpul necesar de digestie a tăițeilor preparați acasă. Această descoperire este îngrijorătoare, deoarece dovedește că acest aliment are efecte nedorite asupra digestiei.

Some figure

În primul rând, sistemul digestiv este astfel supraîncărcat. Stomacul digerează timp de mai multe ore aceste alimente intens procesate. Alimentul rămâne în tractul digestiv mai mult timp, iar substanțele nutritive nu mai sunt absorbite.

De asemenea, tăițeii și supa la plic nu oferă prea multe beneficii nutriționale. În schimb, consumăm o listă lungă de aditivi. De exemplu, supa la plic conține conservantul butilhidrochinonă terțiară (TBHQ). Acest aditiv alimentar rămâne în stomac împreună cu tăițeii mai mult timp și pot afecta sănătatea.

Citește și:

7 alimente care nu trebuie consumate seara

Doar 5 grame de conservant TBHQ pot fi fatale

Butilhidrochinona terțiară (TBHQ) este, de fapt, un produs derivat din petrol. TBHQ se clasifică drept antioxidant. Consumatorii trebuie să știe că, deși aditivii artificiali pot avea proprietăți antioxidante, nu au același efect ca antioxidanții naturali și nu sunt benefice organismului uman. Astfel de „antioxidanți” artificiali nu permit oxidarea grăsimilor și a uleiurilor. Astfel, ei doar prelungesc termenul de valabilitate al acestor supe.

TBHQ se găsește în majoritatea alimentelor procesate din magazine, indiferent de marcă. În plus, acesta intră în componența lacurilor de mobilier, a insecticidelor, a produselor de machiaj și a parfumurilor. În acest caz, TBHQ este util pentru că întârzie evaporarea și le face mai stabile.

Deși experții în aditivi alimentari spun că dozele mici de TBHQ nu sunt dăunătoare omului, s-a dovedit că 5 grame pot fi fatale. Conform unui dicționar al aditivilor alimentari, „Dictionary of Food Additives”, un singur gram de TBHQ poate provoca reacții precum greață și vărsături, țiuit în urechi, delir sau senzație de asfixiere.

Consumul supei la plic este strâns legat de sindromul metabolic

Some figure

Un studiu publicat în revista „Journal of Nutrition” a evidențiat faptul că femeile care au consumat o cantitate mare de fidea sau supă la plic au prezentat un risc mai ridicat de a dezvolta sindrom metabolic în comparație cu cele care au mâncat mai puțin din aceste alimente.

Potrivit aceluiași studiu, femeile care au consumat supă la plic de două ori pe săptămână aveau șanse cu 68% mai mari să dezvolte sindromul metabolic. Acesta duce la alte boli grave precum obezitatea, tensiunea arterială, glicemia, trigliceridele mărite și un nivel scăzut al colesterolului HDL.

În plus, consumatorii acestor produse au un nivel mai scăzut de proteine, calciu, fosfor, fier, potasiu, vitamina A și C comparativ cu cei care nu au consumat supă la plic. De asemenea, nivelul caloriilor, al grăsimilor și al sodiului era mai ridicat.

Îți recomandăm și:

Alimente „non-lactate” bogate în calciu

Sănătatea se menține printr-o alimentație echilibrată

Nu este atât de periculos să mâncăm ocazional o supă la plic, însă consumul regulat poate duce la probleme grave de sănătate. Cel mai bine ar fi să alegi mâncăruri mai proaspete, naturale și sănătoase.

Începe chiar azi să renunți la mâncarea procesată! Încearcă să-ți planifici meniul săptămânii din timp și să acorzi mai multă atenție la ceea ce mănânci.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Huh IS, Kim H, Jo HK, Lim CS, Kim JS, Kim SJ, et al. Instant noodle consumption is associated with cardiometabolic risk factors among college students in Seoul. Nutr Res Pract. 2017;
  • Park J, Lee JS, Jang YA, Chung HR, Kim J. A comparison of food and nutrient intake between instant noodle consumers and non-instant noodle consumers in Korean adults. Nutr Res Pract. 2011;
  • Eskandani M, Hamishehkar H, Ezzati Nazhad Dolatabadi J. Cytotoxicity and DNA damage properties of tert-butylhydroquinone (TBHQ) food additive. Food Chem. 2014;
  • Charles IA, Ogbolosingha AJ, Afia IU. Health risk assessment of instant noodles commonly consumed in Port Harcourt, Nigeria. Environ Sci Pollut Res. 2018;

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.