Logo image
Logo image

Te trezești dimineața cu un gust amar în gură?

3 minute
Te trezești dimineața cu un gust amar în gură?
Ultima actualizare: 05 octombrie, 2018

Poate ți s-a întâmplat și ție o dată: te-ai trezit dimineața cu un gust amar în gură. De ce se întâmplă acest lucru? Este o situație mai obișnuită decât crezi. 

Deși nu e nimic grav, un gust amar în gură poate indica o realitate prezentă în corpul tău de care ar trebui să ții seama. Ne referim aici la o alimentație proastă sau la o acumulare de bacterii… Pentru liniștea ta, îți vom explica mai jos cum stau lucrurile.

Adevărul este că aproape fiecare dintre noi se trezește cu un gust ciudat în gură. Limba acumulează peste noapte o serie de bacterii care cauzează respirație urât mirositoare, un lucru neplăcut, mai ales dacă te trezești lângă persoana iubită. Este ceva normal, dar medicii susțin că uneori anumite boli provoacă acest efect. Așadar, este bine să fim informați și în această privință.

Te invităm să citești și:

5 trucuri pentru combaterea respirației urât mirositoare

Motive pentru care ai un gust amar în gură dimineața

Some figure

Bacterii

În general, gustul acru sau amar este produs de bacteriile anaerobe care se află sub limbă și care secretă cantități mici de sulf. Senzația dezagreabilă nu este prezentă și pe parcursul zilei, deoarece saliva le face să dispară sau le distruge.

Pe timp de noapte, producția de salivă se reduce drastic. Prin urmare, bacteriile rămân pe limbă și îți provoacă un gust neplăcut. Este un lucru care ni se întâmplă tuturor.

Sinuzită

Dacă suferi de sinuzită, aceasta tinde să aibă un efect ciudat. Mucusul nazal este mai sensibil și, prin urmare, permite apariția unor mici secreții.

Mucusul nazal este bogat în proteine, hrănind unele dintre bacteriile despre care am vorbit mai sus. Acestea se înmulțesc și continuă să apară, producând astfel o cantitate mai mare de sulf, care la rândul său cauzează un gust amar în gură.

Esofag

În urma unei inflamații la esofag, poate te poți confrunta cu hiperaciditate. Aceasta încetinește și îngreunează digestia. Acidul gastric hrănește bacteriile de pe limbă, provocând un gust extrem de acru.

Citește și:

10 dintre simptomele neobișnuite ale refluxului acid

Probleme hepatice

Știi deja că ficatul are rolul esențial de a-ți curăța organismul de toxine, de elemente dăunătoare și de a efectua diverse acțiuni pentru metabolizarea enzimelor. Dar se poate întâmpla să apară brusc o problemă sau să ai pur și simplu nevoie să îți cureți ficatul. Un gust amar în gură dimineața te atenționează că este cazul să iei măsuri. 

Icter

Icterul apare atunci când se ivesc probleme în metabolizarea bilirubinei. Astfel, această problemă este asociată tot cu ficatul și produce modificări la nivelul celulelor roșii, cauzând diverse probleme în organism. Cele mai evidente simptome ale icterului sunt o culoare gălbuie a pielii și un gust amar în gură. Acesta din urmă este mai pronunțat dimineața.

Un remediu pentru prevenirea gustului amar dimineața

Some figure

Pentru a preveni amărăciunea din gură, trebuie să apelezi la alimente care ajută la detoxifierea organismului. Pentru a face asta, trebuie să parcurgi următorii pași.

  • Începe ziua prin a mânca un cățel de usturoi pe stomacul gol. Dacă ești constant și îți amintești să faci asta în fiecare zi, te vei bucura cu siguranță de beneficiile celui mai bun detoxifiant natural. Nu ezita să îl încerci.
  • Un suc detoxifiant la cină. Ține minte această rețetă simplă pe care trebuie s-o servești la cină pentru cel puțin 8 zile consecutive pe lună. Ai nevoie de o sfeclă roșie, un cățel de usturoi, sucul unei jumătăți de lămâie, puțin pătrunjel și o linguriță de miere. Pune toate aceste ingrediente într-un blender și vei obține un suc sănătos cu numeroase beneficii. Acesta te va ajuta să îți cureți organismul, să elimini toxinele și bacteriile și te vei trezi dimineața cu un gust mai plăcut în gură.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Delanghe G, bollen C, Vvan Steenberghe D, y feenstra L (1998). Halitose, foetor ex
    ore. Nederlands Tijdschrift Tandheelkunde 105, 314-317.
  • Iwakura M, Yasuno Y, Shimura M, y Sakamoto S (1994). Clinical characteristics of halitosis: differences in two patient groups with primary and secondary complaints of halitosis. Journal of Dental Research 73, 1568-1574.
  • Klokkevold PR (1997). oral malodor: a periodontal perspective. Journal of the Californian Dental Assocociation 25, 153-159.
  • Miyazaki H, Arao M, okamura K, Kawaguchi Y, Toyofuku A, Hoshi K, Yaegaki K. (1999) Tentative classification of halitosis and its treatment needs. Niigata Dental Journal32, 7-11.
  • Ratcliff PA y Johnson PW (1999). The relationship between oral malodor, gingivitis and periodontitis. A review.Journal of Periodontology 70, 485-489.
  • Schmidt Nf y Tarbet WJ (1978). The effect of oral rinses on organoleptic mouth odor ratings and levels of volatile sulfur compounds. Oral Surgery Oral Medicine Oral Pathology 45, 876-883.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.