Logo image
Logo image

Câteva remedii naturale pentru tendinită

3 minute
Te poți proteja împotriva tendinitei dacă practici exerciții de relaxare a mușchilor și tendoanelor și îți îmbunătățești dieta. Pentru întărirea ligamentelor, te sfătuim să consumi alimente bogate în magneziu și silicon.
Câteva remedii naturale pentru tendinită
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Tendinita este o afecțiune ce apare atunci când tendoanele se inflamează, provocând durere în regiunea afectată. Cele mai vulnerabile tendoane sunt cele ale călcâielor și bicepsului. Iată care sunt cele mai bune remedii naturale pentru tendinită!

Principala cauză a tendinitei este efectuarea unor mișcări repetitive în timp ce avem o postură neadecvată sau purtăm încălțări inconfortabile. Practic, tendinita are loc atunci când ne accidentăm și ni se inflamează un tendon. Cu toate acestea, orice luxație sau traumă la nivelul mușchilor poate, pe termen lung, să provoace tendinită.

Tendinita – ce știm despre ea?

Primul simptom ale acestei afecțiuni sunt durerile la nivelul tendonului afectat atunci când aplicăm presiune asupra acestuia. Un alt simptom frecvent îl reprezintă dificultățile în mișcarea articulațiilor.

Cea mai bună modalitate de a ameliora simptomele tendinitei sunt odihna și evitarea folosirii regiunii afectate, pe care o poți menține dreaptă cu ajutorul unei atele. În plus, dacă problema este localizată la nivelul tendonului lui Ahile (cel din călcâi), ai grijă ce fel de încălțăminte porți.

Îți recomandăm și:

5 tratamente naturiste pentru tendinita achiliană

Some figure

În mare parte, tendinita se tratează prin ameliorarea durerii și a inflamației. Dacă problema ta este foarte gravă, ai putea încerca să folosești un gel sau o cremă antiinflamatoare. Aplică produsul direct pe regiunea unde este localizat tendonul inflamat.

Totodată, evită să suprasoliciți tendonul cu probleme și aplică o compresă caldă sau rece pentru a ameliora durerea. Nu uita că, dacă suferi tendinită progresivă, este posibil ca tendonul tău să fie afectat în mod iremediabil.

Acestea fiind zise, există numeroase remedii naturale pentru tendinită care ameliorează simptomele acestei afecțiuni. Mai jos îți vom prezenta câteva dintre ele.

Sfaturi pentru a ameliora durerea provocată de tendinită

  • Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când suferi de tendinită este să îți schimbi antrenamentul fizic. Nu suprasolicita regiunea afectată. Te sfătuim să practici exerciții relaxante, cum ar fi yoga. Acestea te ajută să te menții activ în timp ce îți odihnești tendonul afectat.
  • Așa cum am menționat și adineauri, poți aplica o compresă caldă sau rece pe regiunea afectată pentru a ameliora durerea. Ține compresa timp de 20 de minute, apoi fă o pauză de aceeași durată. Repetă până când îți trece durerea.
  • Alte remedii naturale pentru tendinită sunt suplimentele pe bază de ulei de pește. Acestea măresc cantitatea de acizi grași Omega-3 și agenți antiinflamatori naturali din organismul tău, contribuind la ameliorarea inflamației.
  • Odihna este cel mai bun leac pentru tendinită. Dacă reușești să dormi opt ore în fiecare noapte, tendonul tău se va vindeca mult mai repede.

Remedii naturale pentru tendinită

Some figure

Există anumite remedii naturale pentru tendinită pe bază de plante. Plantele pe care ți le vom prezenta mai jos au proprietăți ce relaxează mușchii și reduc inflamația acestora, ceea ce ameliorează durerea provocată de tendinită. Iată care sunt ele:

  • Salcia, ce împarte anumite caracteristici cu aspirina, este foarte utilă în tratarea tendinitei. Îți poți prepara un sirop din două grame de scoarță de salcie uscată și un pahar de apă. Ia acest remediu de două sau trei ori pe zi. Însă, te sfătuim să nu bei acest sirop pentru o perioadă prea lungă de timp, întrucât îți poate afecta sistemul digestiv.
  • Echinacea este o plantă cu proprietăți antiinflamatoare foarte puternice. Nu-ți trebuie decât o lingură de echinacea și o cană de apă și îți vei putea prepara un ceai minunat. Bea una sau două căni în fiecare zi.

Ca un ultim sfat, îți recomandăm să consumi alimente bogate în magneziu și siliciu (cum ar fi salata verde, pătrunjelul, sparanghelul, spanacul și nucile), componente ce pot lega tendoanele afectate de tendinită.

Tendinita poate fi prevenită prin limitarea activităților ce necesită mult efort, îmbunătățirea dietei tale zilnice și practicarea unor exerciții ce îți relaxează mușchii și tendoanele. Dacă ai grijă de tine, tendinita nu-ți va da de furcă niciodată!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bass, E. (2012). Tendinopathy: Why the difference between tendinitis and tendinosis matters. International Journal of Therapeutic Massage and Bodywork: Research, Education, and Practice. https://doi.org/10.3822/ijtmb.v5i1.153
  • Carcia, C. R., Martin, R. L., & Wukich, D. K. (2010). Achilles Pain, Stiffness, and Muscle Power Deficits: Achilles Tendinitis. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy. https://doi.org/10.2519/jospt.2010.0305
  • Clain, M. R., & Baxter, D. E. (1992). Achilles tendinitis. Foot and Ankle. https://doi.org/10.1177/107110079201300810
  • STANISH, W. D., RUBINOVICH, R. M., & CURWIN, S. (1986). Eccentric Exercise in Chronic Tendinitis. Clinical Orthopaedics and Related Research. https://doi.org/10.1097/00003086-198607000-00014
  • Tiberio, D. (2001). Tendinitis: Its Etiology and Treatment. Physiotherapy Theory and Practice. https://doi.org/10.1080/09593980151143264

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.