10 ghicitori pentru testarea minții
Ghicitorile îți antrenează mintea și o mențin activă. Pentru a-ți pune creierul la treabă, încearcă următoarele jocuri mintale, care te vor obliga să gândești și te vor distra. Totodată, ele îți vor testa abilitatea de a raționa. Poți rezolva următoarele ghicitori pentru testarea minții? Citește în continuare și convinge-te singur.
10 ghicitori pentru testarea minții
Ghicitoarea nr. 1
John îi spune fiului său că îi va da două bancnote. Luate împreună, ele însumează șase dolari, dar una dintre ele nu este de un dolar. Care sunt bancnotele?
Ghicitoarea nr. 2
În ce zi a anului impostorii și falsificatorii vorbesc cel mai puțin?
Ghicitoarea nr. 3
John se trezește dimineața și descoperă că lumina din dormitorul său nu mai funcționează. El deschide un sertar plin cu mănuși, din care 10 sunt negre și 10 sunt bleumarin. Câte mănuși trebuie să scoată din sertar pentru a se asigura că are o pereche de aceeași culoare?
Citește și:
Ghicitoarea nr. 4
De câte ori poți să scazi numărul 1 din numărul 1111?
Ghicitoarea nr. 5
Două persoane călătoresc cu mașina. Pasagerul mai tânăr este fiica celui mai în vârstă, dar celălalt nu este tatăl ei. Cine este pasagerul mai în vârstă?
Ghicitoarea nr. 6
În timpul unei curse, un alergător îl depășește pe cel care se află pe locul al doilea. Care este poziția pe care acesta o ocupă acum?
Ghicitoarea nr. 7
Cum ar fi posibil ca o persoană care cade dintr-o clădire cu 50 de etaje să supraviețuiască?
Ghicitoarea nr. 8
O femeie cumpără un papagal de la magazinul pentru animale de companie. Vânzătorul îi promite că papagalul respectiv poate repeta orice cuvânt pe care îl aude.
Trece o săptămână, iar femeia se întoarce pentru a returna pasărea. Deși i-a vorbit constant, aceasta nu a rostit niciun cuvânt. Însă vânzătorul nu a mințit-o. Așadar, ce s-a întâmplat?
Ghicitoarea nr. 9
Conduci un autobuz în care se află 18 pasageri. La prima stație, 5 persoane coboară și 13 se urcă în autobuz. Când ajungi la stația următoare, 21 de persoane coboară și 4 se urcă. Ce culoare au ochii șoferului?
Vrei să afli mai multe? Citește:
Ghicitoarea nr. 10
Un fermier are 10 iepuri, 20 de cai și 40 de porci. Dacă am începe să le spunem porcilor „cai”, câți cai ar avea fermierul?
Cele 10 ghicitori de mai sus au fost dificile sau ușoare? Câte ai reușit să rezolvi? Citește răspunsurile de mai jos și vei descoperi cum te-ai descurcat.
- Ghicitoarea nr. 1: O bancnotă este de 5 dolari, iar cealaltă de 1 dolar. Tatăl lui John îi spune că una dintre bancnote nu este de un dolar… dar cealaltă ar putea fi.
- Ghicitoarea nr. 2: Solstițiul de iarnă, aceasta fiind cea mai scurtă zi a anului.
- Ghicitoarea nr. 3: În cel mai rău caz, John va lua toate mănușile pentru mâna dreaptă sau stângă de ambele culori. Apoi, nu îi va mai trebui decât o singură mănușă pentru a avea o pereche completă.
- Ghicitoarea nr. 4: Doar o dată, pentru că apoi vei scădea 1 din 1110, din 1109, din 1108…
- Ghicitoarea nr. 5: Mama ei.
- Ghicitoarea nr. 6: Locul al doilea.
- Ghicitoarea nr. 7: Trebuie să cadă de la primul etaj. (Întrebarea nu menționează etajul de la care persoana respectivă cade.)
- Ghicitoarea nr. 8: Papagalul este surd.
- Ghicitoarea nr. 9: Culoarea ochilor tăi.
- Ghicitoarea nr. 10: Fermierul va avea în continuare 20 de cai. Doar că le spunem porcilor „cai” nu înseamnă că au și devenit alte animale.
Să rezolvi ghicitori pentru testarea minții este benefic!
Ghicitori, jocuri puzzle-uri, enigme… toate acestea ne obligă să apelăm la așa-zisa gândire laterală. În 1967, Edward de Bono afirma că acest tip de gândire constă în rezolvarea problemelor într-un mod creativ.
De-a lungul istoriei, noi, oamenii am inventat tot felul ghicitori pentru testarea minții. Deși par a fi simple jocuri tradiționale, acestea testează principiile logice și abilitățile cognitive ale persoanei care încearcă să le rezolve. Practic, găsind răspunsuri la diverse ghicitori, îți antrenezi mintea.
Gândirea laterală este distinctă de cea liniară sau directă, cu care majoritatea suntem obișnuiți. Gândirea tradițională presupune să progresăm pas cu pas în mod logic. Gândirea laterală ne obligă să abandonăm acest proces și să lăsăm în urmă anumite inhibiții.
Cu alte cuvinte, gândirea laterală ne ajută să rezolvăm problemele în moduri inedite. Ea ne antrenează mintea, astfel încât aceasta să devină capabilă să rezolve sarcini „diferite” de cele cu care suntem obișnuiți. Jocuri precum cele 10 ghicitori pentru testarea minții de mai sus sunt foarte utile în acest scop și au un impact pozitiv asupra sănătății noastre.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.