Trăiește în prezent, nu în trecut
Probabil pare greu de crezut, dar nu suntem aceleași persoane care am fost ieri. Trecutul nostru, cu tot cu bucuriile și necazurile de care am avut parte, ne-a învățat cum să fim mai înțelepți. Trăiește în prezent pentru că trecutul nu îl mai poți schimba!
Nu avem cum să ne schimbăm trecutul. Este imposibil să modificăm chiar și un aspect minor a ceea ce ni s-a întâmplat deja. Cu toate acestea, trecutul nostru ne definește.
Din păcate, mulți dintre noi nu sunt capabili să-și accepte trecutul. Rănile rezultate în urma greșelilor comise și a eșecurilor suportate sunt încă deschise. Drept consecință, aceste persoane nu reușesc să se bucure de momentul actual.
Trebuie să ne acceptăm trecutul. În același timp, trebuie să înțelegem că, acordând prea multă atenție trecutului, ne vom distruge prezentul. Este important să acceptăm greșelile pe care le-am comis și faptul că anumiți oameni au ieșit din viața noastră pentru totdeauna.
Apoi însă, trecutul trebuie pus deoparte. Pentru a fi fericit și a-ți împlini toate visurile, trăiește în prezent, nu în trecut. În articolul de azi, te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.
Trăiește în prezent, pentru că trecutul nu poate să-ți ofere nimic nou
La un moment dat, trecutul va încerca să ne bântuie. Este posibil ca unele persoane să ne ceară să fim din nou cel sau cea care am fost ieri. Dar adevărul este că ne-am schimbat, am devenit o nouă versiune a noastră și nu avem niciun motiv să regresăm.
Nu permite altora să te influențeze. Trăiește în prezent și, de fiecare dată când trecutul bate la ușă, înțelege că acesta nu are nimic nou să-ți ofere. Doar prezentul îți permite să fii cu adevărat fericit.
Citește și:
A venit momentul să avansezi
A trăi presupune să fii capabil să mergi înainte și să te detașezi de anumite lucruri și persoane. Diverși prieteni se dovedesc a fi prefăcuți, iar unii membri ai familiei tale nu te apreciază așa cum meriți.
Ca să poți avansa, a trebuit să lași în urmă numeroși oameni și lucruri. Aceste sacrificii au meritat deoarece, în drumul tău, ai întâlnit noi oportunități și ai devenit mult mai fericit decât erai înainte.
- Trăiește în prezent și ia-o de la capăt. Alungă din viața ta tot ceea ce te împiedică să crești. Nu este ușor să faci asta, dar este important să renunți la ură și la frustrare.
- Pentru a-ți depăși trecutul, trebuie să te eliberezi de poveri. Dintre acestea, cea mai grea este cu siguranță ura ce ne face prizonierii celor care ne-au rănit, care nu ne-au iubit niciodată.
- Îndreaptă-te spre un viitor lipsit de resentimente, de emoțiile negative care îți erodează oportunitățile de a fi fericit.
Te sfătuim să citești și:
Trăiește în prezent, dar nu uita să-ți accepți trecutul
Ești o persoană completă. Fiecare experiență din trecutul și prezentul tău te definește. Trebuie să-l iubești, să-l înțelegi și să-l respecți pe sinele tău actual.
- Terapia Gestalt, o abordare psihologică interesantă, susține că trebuie să fim conștienți de circumstanțele noastre actuale. În același timp, este important să integrăm atât prezentul, cât și trecutul în viața noastră.
- O persoană care se concentrează exclusiv asupra trecutului său și tânjește după acesta va uita de prezent. Practic, ea se va deconecta de realitate și de nevoile sale reale.
- Deși poate părea surprinzător, acest comportament ne poate chiar îmbolnăvi. Deseori depresia își are originea într-o fixare bolnăvicioasă asupra trecutului. Această slăbiciune ne împiedică să trăim în prezent.
Iubește-te așa cum ești și acceptă greșelile pe care le-ai comis în trecut. Datorită lor, ai reușit să crești și să devii cine ești acum.
Când te concentrezi prea mult asupra trecutului, ratezi mii de oportunități
În trecut, cu siguranță am pierdut multe. Singurul mod de a remedia aceste pierderi este să trăim în prezent și să creăm noi oportunități. Ca să facem asta, avem nevoie de multă înțelepciune și curaj. În acest scop, o tehnică japoneză antică de a repara vasele din porțelan ne oferă un indiciu valoros.
- În cultura japoneză, atunci când un obiect din porțelan se sparge, acesta nu va mai putea fi niciodată așa cum a fost inițial. Trecutul nu mai există, dar totuși definește situația actuală.
- Cel mai important aspect este că noua situație este o oportunitate pentru a obține un obiect mai puternic și mai frumos.
- Fragmentele vasului respectiv pot fi lipite prin intermediul unei tehnici numite Kintsugi. Această tehnică presupune utilizarea unui lipici special, care permite crăpăturilor să fie decorate cu aur sau argint.
- Fiecare crăpătură este acoperită cu lac combinat cu aur sau argint sub formă de pulbere. La final, se obține un vas mult mai frumos decât cel inițial, ale cărui „cicatrice” spun o poveste.
- Putem adopta o filozofie asemănătoare în ceea ce privește viața noastră. În loc să evităm sau să ne deplângem trecutul, trebuie să fim curajoși și să îl integrăm în prezentul nostru.
Așadar, nu-ți ascunde cicatricele emoționale, ci înfrumusețează-le! Nu mai ești aceeași persoană care ai fost ieri. Ești mai curajos, mai capabil și mai respectat. Trăiește în prezent, avansează și nu-ți fie frică să cauți noi oportunități!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Keulemans, G. (2016). The geo-cultural conditions of Kintsugi. Journal of Modern Craft. https://doi.org/10.1080/17496772.2016.1183946
-
Buetow, S., & Wallis, K. (2017). The Beauty in Perfect Imperfection. Journal of Medical Humanities. https://doi.org/10.1007/s10912-017-9500-2
-
Smith, M. (2017). BBC Arts – Get Creative – Broken a pot? Copy the Japanese and fix it with gold.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.