Tratarea sindromului de colon iritabil cu 4 alimente
Sindromul de colon iritabil provoacă, printre altele, schimbări drastice la nivelul tranzitului intestinal și dureri abdominale severe. Pacientul poate experimenta episoade alternative de diaree și constipație, iar boala este strâns legată de ceea ce mâncăm. Din fericire, nu este o boală gravă și, în majoritatea cazurilor, poate fi controlată prin îmbunătățirea stilului de viață și a dietei. Ce presupune tratarea sindromului de colon iritabil?
Citește și:
În continuare vei afla ce alimente trebuie să consumi și ce trebuie să eviți pentru tratarea sindromului de colon iritabil. Desigur, următoarele sfaturi nu pot în locui indicațiile primite de la medic, ci le pot doar completa.
Ce este sindromul de colon iritabil?
Conform specialiștilor de la Clinina Universității din Navarra, sindromul de colon iritabil constituie o boală cronică caracterizată prin dureri abdominale și modificări ale ritmului intestinal.
Putem spune că este un set de semne și simptome care se manifestează de obicei prin disconfort intestinal și diaree. Incidența acestuia poate chiar varia în funcție de locul în care trăiești.
În țările dezvoltate, de pildă, acesta poate fi asociat direct stresului și obiceiurilor alimentare. Și dispoziția influențează apariția sindromului de colon iritabil, starea de spirit având un impact direct asupra secrețiilor intestinale și cauzând diaree. Această problemă afectează persoane de toate vârstele.
Sindromul de colon iritabil este o boală cronică care surveni și dispărea în funcție de sezon. Este caracterizată prin balonare abdominală, constipație, diaree și flatulență.
Cum este diagnosticat de specialiștii în medicină?
Pentru ca o persoană să poată fi diagnosticată cu această afecțiune, ea trebuie să experimenteze dureri abdominale timp de 3 zile consecutive. În plus, acest semnal poate fi însoțit de:
- Înrăutățirea simptomelor după modificarea mărimii sau a culorii scaunelor;
- Apariția unor simptome după modificarea frecvenței mișcărilor intestinale;
- Ameliorarea simptomelor după o mișcare intestinală.
Conform specialiștilor de la MDS Manual, diagnosticarea depinde de evaluarea fizică a pacientului și de anumite teste (analize de sânge, ecografie, radiografie sau colonoscopie).
Se folosesc și niște criterii bazate pe simptome pentru a diagnostica sindromul de colon iritabil, numite criteriile Roma.
Ce schimbări trebuie să faci dacă suferi de sindromul de colon iritabil?
Deși fiecare pacient are nevoie de o dietă personalizată, există anumite sfaturi generale pe care toate persoanele afectate trebuie să le urmeze:
Tratarea sindromului de colon iritabil cu fibre
- Pe de o parte, redu-ți aportul de fibre insolubile (care provin din alimente integrale precum pastele, pâinea și cerealele), astfel încât să nu-ți dezechilibrezi și mai mult mișcările intestinale.
- Pe de altă parte, crește-ți aportul de fibre solubile. Acestea stimulează producția scaunelor și susțin o frecvență optimă a mișcărilor intestinale. Le poți obține din leguminoase, fructe și legume.
Evită grăsimile și zahărul
Alimentele bogate în grăsimi, zaharuri rafinate și fructoză (un tip de zahar găsit în fructe precum caisele și cireșele) pot agrava simptomele sindromului de colon iritabil, conform dieteticianului și nutriționistului Juana María González Prada.
Ai grijă ce bei
- Cafeaua și ceaiul ar trebui consumate cu moderație. Pe cât posibil, evită să consumi băuturi alcoolice.
- Totodată, nu uita să bei suficientă apă în fiecare zi. În acest mod, întreg corpul tău va fi hidratat, iar scaunele se vor forma mai ușor.
- Apa și ceaiurile din plante (cum ar fi cel de mușețel) sunt utile pentru a combate constipația.
Ține-ți sub control nivelul de stres
Un pas esențial pentru tratarea sindromului de colon iritabil este să-ți ții sub control grijile, dispoziția și nivelul de anxietate. Deși nu este deloc ușor, trebuie să faci ce poți ca să împiedici stresul să te copleșească.
Atitudinea noastră și modul în care abordăm o anumită situație sunt cei mai importanți factori. Nu-ți face prea multe griji, nu permite problemelor de la locul de muncă să te urmărească până acasă, dedică timp hobbyurilor tale și dormi bine. Dacă alegi să completezi măsurile tocmai menționate cu o dietă sănătoasă, simptomele sindromului de colon iritabil se vor ameliora într-un timp scurt.
Cele mai bune alimente pentru tratarea sindromului de colon iritabil
Obiceiurile alimentare au un impact direct asupra sindromului de colon iritabil. Factorii cei mai importanți sunt frecvența cu care mănânci și calitatea alimentelor consumate. Cel mai bine este să mănânci des, dar în cantități mici. De pildă, dacă obișnuiești să servești 3 mese mari pe zi, încearcă să împarți aceste mese în două, astfel încât să ajungi să servești 6.
Nu uita să mesteci fiecare dumicat bine și să mănânci încet. Graba provoacă gaze intestinale și indigestie, așadar rezervă-ți suficient timp pentru a servi masa.
O altă idee bună este să-ți faci un program de masă. Încearcă să servești micul dejun, prânzul și cina la aceeași oră în fiecare zi.
Printre alimentele recomandate pentru tratarea sindromului de colon iritabil se numără:
Fructele
Te sfătuim să servești fructe decojite și, pe cât posibil, fierte sau coapte. Poți opta pentru mere, pepene verde, pepene galben și banane.
Legumele
Gătește-le la aburi astfel încât să nu-și piardă nutrienții și să fie mai ușor de digerat. Cele mai bune variante sunt mazărea, sparanghelul, ceapa și usturoiul.
Ar putea să te intereseze:
Leguminoasele și cerealele
Mazărea, lintea și boabele de soia le pot fi de mare ajutor persoanelor care suferă de sindromul de colon iritabil. În ceea ce privește cerealele, te sfătuim să încerci grâul, orzul și secara.
Produsele lactate
Dacă suferi de intoleranță la lactoză, poți opta pentru lapte vegetal. În caz contrar, lactatele nu-ți vor face niciun rău, atât timp cât sunt degresate.
Îndoieli sau disconfort? Consultă medicul!
Dacă ai orice îndoieli, cel mai bine este să consulți medicul. Nu este indicat să consumi remedii sau alimente dacă nu ești sigur cum îți vor afecta corpul.
Pe de altă parte, reține că niciun aliment, băutură sau remediu natural nu poate înlocui tratamentul prescris de medic. În orice caz, acestea îl pot completa.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rozman, C. Compendio de medicina interna, Elsevier España, 2005.
- Medline Plus [Internet]. Bethesda (MD). Biblioteca Nacional de Medicina de los EEUU. Fibra soluble e insoluble. 2016. (Consultado el 15/10/2018). Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/esp_imagepages/19531.htm
-
Fermín Mearin Manrique, Jordi Serra Pueyo Elsevier España, 23 may. 2016 – 176 páginas.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.