4 trucuri pentru a elimina mirosul urât al aerului condiționat
Ați pornit aparatul de aer condiționat după câteva luni și ați simțit un miros destul de neplăcut? Această scenă este mult mai des întâlnită decât credem. Există câteva trucuri pentru a elimina mirosul urât al aerului condiționat, pe care le vom trece în revistă în acest articol.
Dispozitivul în sine nu produce niciun tip de miros, dar acest lucru este cauzat de aspecte precum filtrele murdare. De asemenea, drenajul deficitar poate cauza această problemă.
De ce aerul condiționat miroase urât?
Au trecut câteva luni de când nu ați mai pornit aerul condiționat. Când o faceți, emană un miros neplăcut. În perioada de repaus, s-a acumulat murdărie în diferite părți ale acestuia.
De exemplu, particulele de praf se depun în filtre, în ventilator și în tava de scurgere. Dacă nu le curățați corespunzător la momentul potrivit, se umezesc și formează ciuperci.
Amintiți-vă că dispozitivul absoarbe aerul din mediu, așa că trebuie să fiți atenți la calitatea aerului. Dacă există fum de tutun, miros de mâncare sau gunoi, aparatul de aer condiționat se va îmbâcsi.
4 trucuri pentru a elimina mirosul urât al aerului condiționat
1. Curățarea filtrului
Filtrele murdare sunt adesea cauza mirosului urât al aerului condiționat. Funcția acestor părți este de a filtra aerul și de a preveni proliferarea bacteriilor și a altor microorganisme și deteriorarea funcționării echipamentului.
Filtrele murdare reduc eficiența aparatului, iar acesta va consuma mai multă energie și nu va funcționa corect. Este esențial să le păstrați curate.
Pentru a le curăța, trebuie doar să le îndepărtați, să le clătiți cu apă caldă și să le frecați ușor cu mâinile. Dacă este necesar, puteți folosi săpun neutru, dar niciodată produse abrazive sau perii cu peri duri, deoarece acestea pot deteriora compoziția elementelor. Lăsați-le să se usuce înainte de a le pune la loc.
Filtrele unităților split sunt amplasate în partea interioară a echipamentului, în zona frontală. Ridicați capacul și le veți vedea.
Citiți și: Pornirea și oprirea aerului condiționat consumă mai multă energie?
2. Curățarea interiorului
Curățarea filtrelor vă va ajuta să îndepărtați mirosul urât al aparatului de aer condiționat, însă trebuie să aveți grija de toate piesele echipamentului. Trebuie să vă concentrați pe conductele acestuia. Puteți utiliza dezinfectanți speciali pentru această sarcină.
3. Curățarea scurgerii
Aparatele de aer condiționat elimină apă din cauza condensului. Acest fenomen apare atunci când umezeala este îndepărtată din interior, care este mai rece decât mediul exterior.
De acolo provin picăturile care merg în tava de scurgere. Inconvenientul apare atunci când apa nu este eliminată. Acest lucru se poate întâmpla dacă panta țevilor nu este corectă.
Umiditatea care nu dispare poate provoca neplăceri și un miros urât. Este perfectă pentru proliferarea ciupercilor.
Pentru a evita această situație, trebuie să uscați echipamentul. Deși este adevărat că unele aparate moderne au filtre cu autocurățare care elimină virușii și bacteriile, există multe dispozitive care nu au.
La sfârșitul sezonului estival, porniți aerul pe modul de ventilație pentru câteva ore. În acest fel, umiditatea rămasă va dispărea și, odată cu aceasta, și posibilitatea apariției microorganismelor.
O altă modalitate de a usca aparatul de aer condiționat este să-l treceți pe modul de încălzire pentru câteva minute.
4. Aveți grijă de aerul ambiant
După cum am menționat anterior, echipamentul funcționează cu aerul care circulă în mediul înconjurător, așa că este esențial să aveți grijă de calitatea acestuia. Tutunul, alimentele, gunoaiele și fumul sunt câțiva dintre factorii care afectează dispozitivul.
Citiți și: 5 sfaturi pentru protejarea pielii împotriva aerului condiționat
Întreținerea regulată este cel mai bun truc pentru a elimina mirosul urât al aerului condiționat
Sperăm că puteți folosi câteva dintre aceste sfaturi pentru a pune capăt mirosului urât pe care îl emană aparatul de aer condiționat. În orice caz, dorim să subliniem că întreținerea acestui tip de echipament trebuie făcută în mod regulat.
Evitați acumularea de murdărie. Atunci când aveți dubii, contactați instalatori profesioniști, deoarece aerul condiționat are nevoie de intervenția unui expert.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Quadri, N. P. (2001). Sistemas de aire acondicionado. TECNIBOOK EDICIONES.
- Aponte Rodríguez, L. A., & Albarracín Martínez, L. (2016). Diseño, mantenimiento, suministro e instalación de sistemas de aire acondicionado.
- Poot Poot, E. D. J. (2018). Experiencia laboral en mantenimiento preventivo de aires acondicionados tipo minisplit.
- Sulaiman, N. A., Abdullah, M. P., Abdullah, H., Zainudin, M. N. S., & Yusop, A. M. (2020). Fault detection for air conditioning system using machine learning. IAES International Journal of Artificial Intelligence, 9(1), 109–116.
- AGUDELO, A. M. G. DESARROLLO E IMPLEMENTACIÓN DE UNA METODOLOGÍA PARA ORIENTAR A USUARIOS DE SISTEMAS DE AIRE ACONDICIONADO EN LA ELECCIÓN DE LA MEJOR OPCIÓN BASADO EN CRITERIOS ECONÓMICOS Y AMBIENTALES, EN LA EMPRESA AIRE ACONDICIONADO Y VENTILACIÓN SAS.
- Maldonado Fuertes, M. A. (2013). Comparación de los Sistemas de AC Inverters y Convencional. Civil Engineering;.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.