Beneficiile uleiului de pește pentru sănătate
Uleiul de pește este un produs foarte popular, cu un conținut bogat de acizi grași omega 3. Acești nutrienți sunt benefici pentru creier, inimă și sănătate în general. În acest articol, îți arătăm care sunt beneficiile uleiului de pește pentru organism și de ce ar trebui să consumi acest produs.
Beneficiile nutriționale ale uleiului de pește
Uleiul de pește nu este numai un produs hrănitor, ci conține și numeroși acizi sănătoși care îți asigură o stare bună de sănătate. Acest aliment se vinde sub formă de capsule, însă este important să mănânci și pește, o sursă naturală a acestui ulei. Pastilele nu acționează în același fel.
Pentru a obține un aport suficient de acizi grași omega 3 și omega 6, îți recomandăm să mărești consumul de:
- Macrou
- Sardine
- Somon
- Hering
- Ton
- Păstrăv
Cantitatea recomandată de pește este de două porții pe săptămână. Doza recomandată de ulei de pește este de maxim 3 grame pe zi.
Există mai multe tipuri de ulei de pește, atât variante mai concentrate, cât și mai ușoare (acestea din urmă sunt mai ușor de digerat). Toate sunt pe bază de ulei de pește și conțin o doză considerabilă de vitamine A, B, C și D.
Beneficiile uleiului de pește pentru sănătate
Dacă obișnuiești să consumi ulei de pește în cantități moderate, ai parte de multe beneficii:
1. Uleiul de pește combate alergiile de sezon
Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, uleiul de pește reduce umflăturile de la nivelul căilor nazale (cauzate de histamină). În plus, acest produs întărește sistemul imunitar, drept pentru care combate agenții patogeni care provoacă alergii la schimbările de anotimp.
Te-ar putea interesa și:
2. Îngrijește sănătatea inimii
Acizii grași din acest ulei reduc nivelul de lipide din sânge. Prin urmare, uleiul de pește este util pentru persoanele care au un nivel ridicat de colesterol rău (LDL).
Totodată, acest produs scade riscul de boli cardiace. Asta pentru că uleiul de pește reglează ritmul cardiac, desfundă arterele și reduce inflamațiile de la nivelul acestora.
3. Îmbunătățește aspectul pielii
Uleiul de pește blochează eliberarea enzimelor cauzate de razele solare, drept pentru care menține pielea în stare optimă.
Pentru a te bucura de beneficiile menționate, este necesar să aplici uleiul direct pe piele (mai ales dacă ai riduri). Acest remediu este recomandat și persoanelor care au erupții, roșeață, mâncărimi sau psoriazis.
4. Beneficiile uleiului de pește pentru sănătatea creierului
Bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, demența sau Parkinson afectează milioane de oameni din întreaga lume.
Consumul periodic de ulei de pește echilibrează nivelul de dopamină și serotonină, doi hormoni care reglează funcțiile cerebrale.
5. Tratează problemele oculare
Dacă suferi de cataractă sau sindromul ochiului uscat, poți folosi ulei de pește pentru a trata problema. Acest suplimenta poate duce chiar la retragerea afecțiunii.
Dacă iei ulei de pește în fiecare zi, acizii grași omega 3 îți vor îmbunătăți sănătatea ochilor.
Te-ar putea interesa și:
6. Previne accidentul vascular cerebral
Când un vas de sânge de la nivelul creierului se rupe sau este obstrucționat, are loc un accident vascular cerebral. Uleiul de pește poate preveni această problemă deoarece îmbunătățește sănătatea vaselor sanguine și stimulează circulația. Acest produs este recomandat în cazuri de ateroscleroză și hipertensiune arterială.
7. Ameliorează artrita reumatoidă
Acizii grași din uleiul de pește au un efect antiinflamator puternic. Această proprietate este foarte utilă persoanelor care suferă de artrită sau artroză, deoarece reduce rigiditatea articulațiilor, extrem de frecventă la orele dimineții.
Totodată, uleiul de pește calmează durerile articulare care apar atunci când vrei să apuci ceva sau încerci să îți desfășori activitățile zilnice.
8. Beneficiile uleiului de pește pentru oase
Osteoporoza este o problemă din ce în ce mai frecventă care apare în urma slăbirii oaselor. Din păcate, oasele fragile sunt predispuse la ruperi sau fracturi la orice lovitură, mișcare bruscă sau cădere.
Osteoporoza este cauzată de lipsa de calciu, care duce la pierderea masei osoase. Acest lucru are loc cu precădere în anumite părți ale corpului: femur, șolduri și umeri.
Uleiul de pește ajută la combaterea cauzelor apariției acestei afecțiuni.
9. Previne cancerul
Uleiul de pește previne diferite tipuri de cancer. Acizii săi polisaturați previn dezvoltarea celulelor maligne. În plus, aceștia ajută la eliminarea toxinelor din ficat și rinichi.
10. Previne depresia și anxietatea
Uleiul de pește este foarte benefic pentru combaterea anumitor boli mintale, putând fi folosit și la tratarea depresiei și a anxietății. Ambele probleme sunt din ce în ce mai frecvente în ultimii ani ca urmare a ritmului rapid al vieții de zi cu zi.
Stresul cotidian poate avea un impact negativ asupra comportamentului și relațiilor interumane. O cantitate suficientă de acizi grași omega 3 îți îmbunătățește starea mintală. Totodată, acești nutrienți tratează simptomele stresului cronic, ale insomniei și ale nervozității.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- American Hearth Association (2021). Fish and Omega-3 Fatty Acids. Consultado el 26 de junio de 2023. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/fish-and-omega-3-fatty-acids
- Chen, G. C., Arthur, R., Qin, L. Q., Chen, L. H., Mei, Z., Zheng, Y., Li, Y., Wang, T., Rohan, T. E., Qi, Q. (2021). Association of Oily and Nonoily Fish Consumption and Fish Oil Supplements With Incident Type 2 Diabetes: A Large Population-Based Prospective Study. Diabetes Care 1, 44(3), 672-680. https://diabetesjournals.org/care/article/44/3/672/138757/Association-of-Oily-and-Nonoily-Fish-Consumption
- Huang, T. H., Wang, P. W., Yang, S. C., Chou, W. L., Fang, J. Y. (2018). Cosmetic and Therapeutic Applications of Fish Oil’s Fatty Acids on the Skin. Marine Drugs, 16(8), 256. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6117694/
- Innes, J.K., Calder, P.C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International Journal of Molecular Sciences, 21(4), 1362. https://www.mdpi.com/1422-0067/21/4/1362
- Kostoglou-Athanassiou, I., Athanassiou, L., & Athanassiou, P. (2020). The Effect of Omega-3 Fatty Acids on Rheumatoid Arthritis. Mediterranean Journal of Rheumatology, 31(2), 190–194. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7362115/
- National Institutes of Health (2022). Ácidos grasos omega-3. Consultado el 26 de junio de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-DatosEnEspanol/
- Mei, Z., Chen, G. C., Hu, J., Lin, C., Sun, Z., Liu, C., Geng, X., Yuan, C., Qi, Q., Zheng, Y. (2021). Habitual use of fish oil supplements, genetic predisposition, and risk of fractures: a large population-based study. The American Journal of Clinical Nutrition, 114(3), 945-954. https://academic.oup.com/ajcn/article/114/3/945/6285487?login=false
- Miyata, J., Arita, M. (2015). Role of omega-3 fatty acids and their metabolites in asthma and allergic diseases. Allergology International, 64(1), 27-34. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1323893014000100
- Lange, K. W. (2020). Omega-3 fatty acids and mental health. Global Health Journal, 4(1), 18-30. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S241464472030004X
- La Rosa, F., Clerici, M., Ratto, D., Occhinegro, A., Licito, A., Romeo, M., Iorio, C. D., Rossi, P. (2018). The Gut-Brain Axis in Alzheimer’s Disease and Omega-3. A Critical Overview of Clinical Trials. Nutrients, 10(9), 1267. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164598/
- Liu, Z., Luo, Y., Ren, J., Yang, L., Li, J., Wei, Z., He, Y., Wang, J., Li, R., He, L., Mu, X., Huang, Y., Song, H., Hu, X., Peng, X. (2022). Association between fish oil supplementation and cancer risk according to fatty fish consumption: A large prospective population-based cohort study using UK Biobank. International Jornal of Cancer, 150(4), 562-571. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.33819
- Starling, P., Charlton, K., McMahon, A. T., Lucas, C. (2015). Fish Intake during Pregnancy and Foetal Neurodevelopment—A Systematic Review of the Evidence. Nutrients, 7(3), 2001-2014. https://www.mdpi.com/2072-6643/7/3/2001
- Wang, H., Daggy, B. P. (2017). The Role of Fish Oil in Inflammatory Eye Diseases. Biomedicine Hub, 2(1), 1-12. https://karger.com/bmh/article/2/1/1/53070/The-Role-of-Fish-Oil-in-Inflammatory-Eye-Diseases
- Behera, S. S. (2019). Dietary fish oil concentrates associated health benefits: A recent development of cardiovascular risk reduction. Current Pharmaceutical Design, 25(38), 4053–4062. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31721698/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.