5 semne că unghiile indică o problemă de sănătate
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
De multe ori, ne gândim la ele doar ca la o parte a aspectului nostru fizic, însă uneori unghiile indică o problemă cu privire la starea noastră de sănătate.
Te-ai uitat vreodată cu atenție la unghiile tale? Sunt fragile? Se rup ușor? Aceste caracteristici și nu numai te pot avertiza că există o neregulă în organismul tău. Este posibil să suferi de un deficit de vitamine sau de anemie fără să conștientizezi acest lucru.
Astăzi îți prezentăm câteva dintre indiciile pe care le oferă unghiile tale pe care merită să le iei în seamă.
1. Unghiile indică o problemă dacă sunt uscate și fragile
Această problemă poate fi asociată cu:
- Disfuncții tiroidiene
- Anemie
- Ciuperci
Dacă unghiile tale au devenit foarte uscate și fragile peste noapte, cauza poate fi anemia sau disfuncțiile glandei tiroide. Din păcate, uleiul pentru cuticule nu rezolvă această problemă. Este important să îți verifici nivelul hormonilor pentru a afla dacă tiroida funcționează bine.
Te-ar putea interesa și:
Există un mit fals conform căruia numai persoanele supraponderale suferă de dereglări ale glandei tiroide. Nu este adevărat. Cele două aspecte nu merg întotdeauna mână în mână.
Totodată, este important de reținut că și infecțiile fungice pot sta la baza unghiilor uscate și fragile.
2. Unghiile indică o problemă dacă sunt decolorate
Dacă ai unghiile decolorate, este posibil să suferi de:
- Infecții fungice
- Diabet
- Afecțiuni hepatice, renale, cardiace sau pulmonare
- Limfedem
Unghiile sănătoase sunt roz, cu un semicerc alb la bază. Culorile pe care le pot căpăta la un moment dat au următoarele cauze:
- Verde = infecție bacteriană
- Dungi roșii la baza unghiei = infecție a valvelor inimii
- Albăstrui = nivel scăzut de oxigen în corp
- Gălbui = deficit de vitamine
- Alb = hepatită sau anemie
- Dungi închise la culoare în partea de sus a unghiei = semn al îmbătrânirii și al insuficienței cardiace congestive.
Verifică mereu culoarea unghiilor pentru a descoperi ce afecțiuni ar putea exista în organismul tău.
3. Unghiile indică o problemă dacă sunt crăpate
Dacă îți ții mereu unghiile în apă, acestea vor fi când hidratate, când deshidratate. În timp, vor ajunge să se crape. Acest lucru poate duce și la exfolierea unghiilor.
Obiceiul de a-ți ține unghiile în gură va produce aceleași efecte. Renunță la rosul unghiilor! În plus, dacă trebuie să îți bagi mâinile în apă, poartă mănuși.
Unghiile crăpate pot indica și un deficit de:
- Acid folic
- Vitamina C
- Proteine
Dacă observi oricare dintre aceste simptome, este indicat să crești aportul de vitamina C. Consumă fructe precum portocale și grepfrut în fiecare zi.
Mango este bogat în acid folic, așa că este bine să îl incluzi în dietă dacă suferi de o lipsă de vitamine.
4. Unghiile indică o problemă dacă sunt foarte groase
Dacă unghiile tale nu sunt decolorate și par rezistente și sănătoase, atunci faptul că sunt groase nu este o problemă. Însă dacă s-au îngroșat în ultima vreme fără să urmezi niciun tratament, este posibil să ai o boală pulmonară. Unghiile groase nu sunt neapărat și rezistente, mai ales dacă arată ca niște gheare.
Te-ar putea interesa și:
Dacă iei anumite medicamente, iar unghiile ți s-au îngroșat, vorbește cu medicul tău. Poate fi vorba despre o reacție alergică la pastile.
5. Adâncituri mici sau crestături
Uneori mâinile și unghiile au de suferit în urma activităților depuse, drept pentru care pe acestea din urmă pot apărea niște dungulițe albe. Totuși, dacă observi că mâinile arată bine, iar problema este numai la unghii, atunci analizează și aspectul părului și al pielii.
Deficitul de vitamine și minerale poate provoca și psoriazis sau căderea părului. Problema poate fi combătută dacă îți îmbunătățești dieta sau iei un supliment cu vitamine.
Acordă atenție unghiilor
După cum poți vedea, unghiile nu sunt bune doar pentru a fi date cu ojă sau decorate. Printre altele, ele sunt foarte utile în transmiterea anumitor mesaje cu privire la sănătatea organismului.
Sursa imaginii reprezentative: © wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bacardí I, Pérez M. Las uñas como método diagnóstico de patologías. El Peu-Revista de Podologia. 2017; 38(1):14-27.
- Suárez P. El lenguaje de las uñas. Más dermatología. 2011:(15):4-12.
- Cabeza Martínez R, Leis Dosil V, Suárez Fernández R. Uñas y enfermedades sistémicas. Piel. 2006;21(9):430-434.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.