Logo image
Logo image

Urinarea frecventă la femei – 6 cauze

5 minute
Dacă vrei să ții sub control frecvența urinării, există câteva exerciții care te pot ajuta în acest scop. Începe ușor și crește intensitatea acestora pe măsură ce progresezi.
Urinarea frecventă la femei – 6 cauze
Maricela Jiménez López

Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Atunci când mergi la cinema, obișnuiești să alegi mereu scaunul cel mai apropiat de ieșire deoarece știi că la un moment dat vei simți nevoia să urinezi? Călătoriile lungi cu mașina sunt adevărat un coșmar pentru tine deoarece nu știi cum vei rezista fără să mergi la toaletă cel puțin o dată la fiecare jumătate de oră? Descoperă care sunt cauzele pentru care apare urinarea frecventă la femei!

Dacă te regăsești în situațiile enumerate mai sus și nu știi care este motivul pentru care urinezi foarte des, nu ezita să citești în continuare. În articolul de azi te invităm să descoperi principalele cauze pentru care apare urinarea frecventă la femei.

Oare chiar urinezi prea des?

Some figure

Ai impresia că mergi la toaletă prea des? În realitate, o femeie obișnuită care bea cantitatea zilnică recomandată de apă (adică doi litri) trebuie să urineze în medie de opt ori pe zi.

Apa facilitează eliminarea toxinelor, iar majoritatea acestor substanțe sunt eliminate prin intermediul urinei. Dacă bei mai puțină apă, nu vei simți nevoia să mergi la toaletă la fel de des. Acest obicei poate însă să ducă la dezvoltarea infecțiilor de tract urinar, a pietrelor la rinichi și a altor probleme asemănătoare.

6 cauze pentru care apare urinarea frecventă la femei

Vezica ta urinară este mică

Deși poate părea ciudat, este posibil să ai o vezică urinară prea mică. La fel cum înălțimea corpului variază de la o persoană la alta, și vezica urinară poate avea mărimi diferite. Majoritatea vezicilor urinare pot depozita aproximativ două căni de lichid.

Poți să descoperi ce mărime are vezica ta urinară printr-un experiment simplu pe care îl poți încerca acasă. Nu trebuie decât să urinezi într-un recipient și să vezi dacă elimini între una și două căni de fiecare dată când urinezi. Orice volum mai mic sau mai mare este anormal.

Dacă nu vrei să încerci acest test acasă, te poți supune unui control medical. De asemenea, este posibil să-ți „antrenezi” vezica urinară să poată să depoziteze mai mult lichid. Când acest organ se umple cu lichid, el se întinde.

Nu este sănătos ca vezica urinară să fie plină cu lichid pentru perioade de timp îndelungate. Acest obicei poate duce la dezvoltarea infecțiilor de tract urinar.

Nu bei apă suficientă

Some figure

Urinarea frecventă este genul de problemă care ne determină să reducem aportul de apă. Multe persoane adoptă această măsură de prevenție atunci când pleacă într-o călătorie sau atunci când muncesc. Însă, pe lângă faptul că ne deshidratăm organismul, consumul insuficient de apă ne poate afecta negativ vezica urinară.

De asemenea, dacă nu consumi apă suficientă, mirosul și aspectul urinei tale se vor intensifica. Acest fenomen are loc deoarece, atunci când ne abținem să urinăm, urina devine mai concentrată și vezica urinară se irită. Nu este bine nici să bem apă în exces. Cel mai bine este să evităm comportamentele extreme.

Nu uita, dacă nu bei cantitatea zilnică de lichide recomandată, organismul tău va fi incapabil să elimine toxinele acumulate în acesta. Drept consecință, rinichii tăi vor fi supraîncărcați cu substanțe nocive.

Citește și:

5 alimente care irită vezica urinară

Ai o infecție sau pietre la rinichi

Infecțiile de tract urinar și calculii renali pot cauza iritarea vezicii urinare. Aceste probleme de sănătate determină urinarea frecventă la femei și pot produce și alte simptome.

În general, pietrele la rinichi produc dureri intense de spate. În cazul infecțiilor de tract urinar, simptomul clasic este urinarea frecventă însoțită de durere. Dacă nu ai grijă de tine și nu apelezi la medic pentru a trata pietrele la rinichi, este posibil să fii nevoit să te supui unei intervenții chirurgicale pentru a le îndepărta.

Nu faci mișcare suficientă

Some figure

Majoritatea femeilor nu știu cum să strângă și să relaxeze mușchii podelei pelviene. Din acest motiv, urinarea frecventă la femei este o problemă des întâlnită.

Pentru a remedia problema, nu trebuie decât să ne antrenăm mușchii podelei pelviene, astfel încât aceasta să poată să împiedice urina să părăsească vezica. Deși am menționat anterior că nu este bine să te abții să urinezi, acest obicei nu este nociv dacă amâni urinarea timp de câteva minute.

Îți vei fortifica astfel vezica urinară puțin câte puțin. Exercițiile Kegel pot fi foarte utile în acest scop. Ca să le efectuezi, nu trebuie decât să-ți strângi și să-ți relaxezi mușchii care opresc fluxul urinar, având grijă să nu miști nicio altă parte a corpului.

Acest obicei este foarte benefic, în special pentru femeile gravide sau pentru cele care tocmai au născut. Mai mult, exercițiile Kegel îți pot îmbunătăți viața sexuală.

Consumi medicamente diuretice

Alimentele pe care le consumi pot cauza urinarea frecventă la femei. Acest simptom este foarte răspândit în rândul celor care consumă medicamente diuretice pentru a trata hipertensiunea arterială.

Diureticele măresc cantitatea de urină depozitată în vezică, crescând frecvența nevoii de a urina. Și anumite ingrediente naturale, cum ar fi papaya, au același efect. Urinarea frecventă la femei poate fi cauzată și de medicamentele anticolinergice, al căror rol este tratarea anxietății, a depresiei și a altor tulburări psihice asemănătoare.

Dacă urmezi un tratament medicamentos și simți nevoia să mergi la toaletă din ce în ce mai frecvent, nu ezita să consulți medicul. Acesta îți poate oferi un tratament alternativ, astfel încât să eviți urinarea frecventă.

Poți suferi de diabet

Some figure

Ce fel de dietă urmezi? Greutatea ta corporală este ideală? Faci mișcare suficientă? Urinarea frecventă la femei este unul dintre simptomele clasice ale diabetului. Dacă suferi de această boală, este nevoie să obții un tratament adecvat imediat.

Dacă nivelul de zahăr din sânge este prea ridicat, organismul este incapabil să asimileze acest produs. Din acest motiv, zahărul este transportat în urină, iar nevoia ta de a urina crește semnificativ.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.