Logo image
Logo image

Consumul zilnic de usturoi: beneficii

5 minute
Pentru a te bucura de toate beneficiile usturoiului, dacă intenționezi să-l gătești, mărunțește-l înainte și lasă-l să stea așa un timp. În acest fel permiți eliberarea alicinei, împiedicând pierderea sa în timpul preparării termice. 
Consumul zilnic de usturoi: beneficii
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Consumul zilnic de usturoi ține doctorul la distanță. Această afirmație este cât se poate de adevărată. Foarte mulți cercetători au descoperit și continuă să scoată la iveală beneficii incredibile ale acestui aliment.

Folosit de veacuri întregi de numeroase civilizații (a fost recomandat chiar și de Hippocrate, părintele medicinei), usturoiul este, fără îndoială, extrem de sănătos. Studiile recente au arătat că un consum de patru căței de usturoi pe zi poate preveni o gamă largă de afecțiuni. 

Usturoiul: un superaliment folosit din vremuri antice

Deși nu cunoșteau toate detaliile cu privire la compoziția sa, grecii antici foloseau usturoiul pentru proprietățile sale medicinale.

Usturoiul face parte din familia Allium (la fel ca prazul și ceapa) și conține un compus numit alicină, care îmbunătățește starea generală de sănătate atunci când este consumat în mod regulat. Alicina este responsabilă și pentru mirosul specific al usturoiului.

În plus, usturoiul conține mangan, vitaminele B6 și C, seleniu și fibre. Acesta are puține calorii, dar foarte multe proteine.

Consumul zilnic de usturoi: beneficii

Some figure

Consumul a doar câțiva căței de usturoi pe zi te poate ajuta în numeroase feluri:

Previne boala Alzheimer

Acest lucru este valabil și pentru alte boli degenerative, cum ar fi demența. Acest aliment aparent banal conține antioxidanți care previn efectele negative ale radicalilor liberi. 

În plus, consumul zilnic de usturoi te apără împotriva problemelor cauzate de dezechilibrele pH-ului și crește numărul de enzime detoxifiante care curăță sângele.

Scade colesterolul

Usturoiul este recomandat persoanelor care au un nivel ridicat de colesterol „rău” (LDL), au anumite boli cardiace sau au suferit un infarct miocardic în trecut.

Acesta ajută la prevenirea insuficienței cardiace, a atacurilor cerebrale, a infarctului și a hipertensiunii arteriale.

Încearcă și:

Tratamentul cu usturoi pentru hipertensiune

Combate virusurile

Some figure

Consumul zilnic de usturoi poate ameliora foarte rapid răceala și durerile în gât. Durata majorității simptomelor poate fi redusă cu aproximativ 70%.

Dacă ești vulnerabil la schimbările de temperatură sau te îmbolnăvești foarte des pe timpul iernii, nu ezita să consumi usturoi în mod regulat.

Stimulează detoxifierea

Metalele grele și alte toxine care se acumulează în organism în urma alimentației deficitare sau a expunerii la factorii contaminanți din mediu pot fi eliminate prin consumul de sulf aflat în compoziţia usturoiului!

Un studiu efectuat în rândul muncitorilor dintr-o fabrică de baterii, expuși la plumb, a arătat că, în urma consumului de usturoi, cantitatea acestui metal greu prezent în organismul lor a scăzut cu până la 20%. Astfel, persoanele în cauză au acuzat mai puține dureri de cap și, implicit, s-a redus și numărul de absențe la locul de muncă.

Îți recomandăm și:

Cum să eliminăm metalele grele din corp

Îmbunătățește sănătatea oaselor

Some figure

În cazul femeilor aflate la menopauză, consumul zilnic de usturoi oferă încă un beneficiu: reduce dificultățile provocate de slăbirea oaselor. Acest aliment afectează modul în care organismul metabolizează estrogenul, fapt ce poate explica acest efect pozitiv.

Îmbunătățește performanțele fizice

Timp de secole întregi, usturoiul a fost folosit pentru a combate oboseala și a mări performanțele fizice. De exemplu, sportivii care participau la olimpiadele din Grecia antică mâncau usturoi înainte de o competiție.

În plus, usturoiul îmbunătățește și performanțele mintale.

Alte beneficii ale usturoiului

Pe lângă beneficiile enumerate mai sus, există și alte motive pentru care să consumi usturoi:

  • Subțiază sângele.
  • Previne cancerul gastric, esofagian și de colon.
  • Îmbunătățește sănătatea articulațiilor (de exemplu, la persoanele cu artrită).
  • Curăță plămânii.
  • Ajută la prevenirea afecțiunilor renale și de tract urinar.
  • Optimizează funcțiile hepatice.
  • Combate constipația.
  • Elimină paraziții intestinali.
  • Reglează glicemia.
  • Ajută la tratarea herpesului și a eczemelor.
  • Reduce anxietatea și calmează nervii.
  • Reduce nivelul de acid uric, care poate cauza gută sau reumatism.
  • Ajută la tratarea varicelor.

Usturoi crud sau preparat termic?

Some figure

Unele studii arată că, pentru a valorifica toate beneficiile oferite de usturoi, acesta trebuie consumat în stare crudă. Altele susțin că usturoiul trebuie gătit într-un anumit fel pentru ca nutrienții săi să fie asimilați mult mai ușor.

Usturoiul conține foarte mulți compuși. Unii dintre ei sunt activi în stare crudă, iar alții au nevoie de căldură pentru a fi „activați”. De exemplu, atunci când consumi usturoi pentru a preveni cancerul, este recomandat să îl prepari termic.

O tehnică utilă pentru a preveni pierderea nurienților usturoiului în cazul în care intenționezi să îl gătești este să îl tai mărunt, iar apoi să-l lași să stea timp de 45 de minute. În acest fel activezi alicina din compoziția sa și eviți distrugerea ei în timpul preparării termice. Poți să te bucuri astfel de aceleași beneficii, indiferent dacă îl consumi în stare crudă sau îl gătești.

Mănâncă patru căței de usturoi pe zi ca să devii mai atrăgător

Potrivit unui studiu efectuat în cadrul Universității din Stirling, Scoția, bărbații care au mâncat usturoi au fost considerați mai atrăgători de către femeile participante la studiu. De ce? Este un fapt care are legătură cu mirosul emanat prin piele.

Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au împărțit bărbații participanți în trei grupuri: primul grup a mâncat usturoi crud, al doilea a consumat capsule cu usturoi, iar al treilea nu a consumat usturoi deloc.

După ce au efectuat câteva exerciții fizice, bărbații au fost rugați să își șteargă transpirația cu un prosop. Femeile din grupul de voluntari au indicat nivelul de atractivitate, masculinitate și simpatie perceput de ele în urma adulmecării prosoapelor.

Rezultatele au dezvăluit că bărbații care au mâncat usturoi în stare crudă aveau un miros plăcut, masculin și atrăgător. Combinația dintre hormoni și alți compuși eliberați în timpul exercițiilor fizice poate avea un efect pozitiv asupra relațiilor intime.

Proprietățile antimicrobiene ale usturoiului duc la formarea unui miros mai dulce, deoarece acestea reduc numărul de microorganisme care provoacă un miros neplăcut, mai ales în timpul activităților fizice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kim, J. S., Kang, O. J., & Gweon, O. C. (2013). Comparison of phenolic acids and flavonoids in black garlic at different thermal processing steps. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2012.08.006
  • Macpherson, L. J., Geierstanger, B. H., Viswanath, V., Bandell, M., Eid, S. R., Hwang, S. W., & Patapoutian, A. (2005). The pungency of garlic: Activation of TRPA1 and TRPV1 in response to allicin. Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2005.04.018
  • Cavagnaro, P. F., Camargo, A., Galmarini, C. R., & Simon, P. W. (2007). Effect of cooking on garlic (Allium sativum L.) antiplatelet activity and thiosulfinates content. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf062587s

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.