Logo image
Logo image

De ce apare vederea încețoșată?

4 minute
Mii de oameni se confruntă zilnic cu vederea încețoșată sau difuză, o afecțiune ce poate avea multe cauze pe care nu trebuie să le ignorați. Este foarte important să aflați motivele și modalitățile de prevenire, mai ales dacă aveți și dureri de cap, amețeli, oboseală și greață.
De ce apare vederea încețoșată?
Ultima actualizare: 30 noiembrie, 2018

Nu vedeți bine obiectele, nu distingeți oamenii (mai ales fețele lor), aveți dificultăți în a citi sau aveți impresia că literele se mișcă pe paginile cărții sau la calculator. Este momentul să consultați un medic specialist. În acest articol, veți afla câteva informații despre vederea încețoșată, de ce apare și cum să o tratați.

Vederea încețoșată: cauze

Această listă vă va ajuta să aflați cauza pentru care apare vederea neclară și care sunt cele mai frecvente simptome întâlnite.

Astigmatism și miopie

Prima cauză a vederii neclare este o afecțiune ce scurtează distanța la care puteți distinge obiecte. Cea de-a doua limitează vederea la distanță. În afară de a provoca vederea neclară, aceste boli distorsionează întreg câmpul vizual.

Cataractă

Această afecțiune apare frecvent la persoanele cu vârsta peste 60 de ani. Uneori nu există simptome. Cataracta provoacă opacizarea corneei, vedere încețoșată, sensibilitate la lumină, aureole luminoase, vedere dublă și încețoșată.

Some figure

Diabet

Dezechilibrului glucidic din sânge are ca simptom, printre altele, încețoșarea vederii. Trebuie să fiți foarte atenți dacă suferiți de această boală deoarece un moment de neglijență vă poate afecta grav vederea, ducând chiar la pierderea ei.

Boala Graves

Scăderea în greutate și pofta de mâncare accentuată, pulsul accelerat, tensiunea arterială mărită, tremuratul și vederea încețoșată sunt cele mai cunoscute simptome ale bolilor ce afectează glanda tiroidă.

Scleroză multiplă

Această boală neurovegetativă este adesea însoțită de probleme oculare, inclusiv de vederea încețoșată. Poate afecta și controlul asupra vezicii urinare, schimbări de percepție fizică, etc.

Hipoglicemie

Atunci când nivelul zahărului din sânge scade brusc, vederea devine neclară. Hipoglicemia provoacă și alte afecțiuni oculare, confuzie, vedere dublă, convulsii, lipsa concentrării, anxietate, palpitații și pierderea echilibrului.

Some figure

Migrene

Vederea încețoșată este cel mai frecvent simptom al unei dureri puternice de cap cauzate de probleme musculare sau neuronale. Alte simptome sunt: greața, sensibilitatea la lumină, durerea oculară și voma. Aceleași simptome apar și în cazul migrenelor.

Tensiune arterială mărită și glaucom

Dacă suferiți de hipertensiune sau presiune intraoculară (glaucom) veți avea probleme și cu vederea. Mai mult, ambele afecțiuni provoacă simptome precum leșinul, pierderea totală sau parțială a vederii, tahicardia, etc.

Te-ar putea interesa și:

6 sfaturi pentru îmbunătățirea vederii în mod natural

Cum să evitați apariția vederii neclare

Dacă prezentați adesea simptomele menționate anterior, este foarte important să mergeți imediat la medic. Dacă le-ați resimțit doar ocazional, vă rugăm să luați în considerare următoarele sfaturi:

Reduceți stresul

În acest mod veți scădea tensiunea arterială și starea de agitație. Prin urmare, veți fi mai liniștiți și vederea dumneavoastră va fi mai clară. Hipertensiunea este unul dintre cei mai mari dușmani ai ochilor deoarece provoacă uzura acestora. Dacă aveți presiune intraoculară este indicat să evitați situațiile stresante. Încercați să nu vă enervați și să nu vă faceți griji.

Some figure

Relaxați-vă ochii

Dacă stați mult timp în fața calculatorului, ochii obosesc și vedeți neclar. Rămâneți pe scaun și închideți ochii un minut. Puteți să vă ridicați, să țineți degetul arătător în fața ochilor și, uitându-vă fix la el, să-l apropiați și să-l îndepărtați încet.

Faceți același lucru mișcând degetul spre stânga, apoi spre dreapta, ca un pendul. Trebuie să urmăriți degetul doar prin mișcarea ochilor, nu a capului.

Te-ar putea interesa și:

Probleme cu ochii – 5 semne de alarmă

Concentrați-vă pe obiecte apropiate și depărtate

Alegeți un obiect și uitați-vă fix la el. După aceea, încercați să nu vă mai concentrați asupra lui, ci asupra câmpului vizual din jur. Unul dintre motivele pentru care vederea devine neclară este faptul că nu sunteți obișnuiți să vă concentrați pe un anumit obiect, din cauza sutelor de alte obiecte pe care le vedeți zilnic.

Supravegheați-vă dieta

Știți deja că apa este cel mai bun aliat pentru hidratarea corpului, inclusiv a ochilor. De asemenea, vă poate ajuta să eliminați toxinele acumulate în organism și care pot afecta ficatul, organul ce are legătură directă cu ochii.

Dacă vederea dumneavoastră este neclară sau încețoșată, încercați să urmați o dietă fără grăsimi și să evitați alimentele prăjite. Beți ceai din frunze de Boldo în fiecare zi și alegeți o dietă detoxifiantă cu legume fierte la abur sau parțial (mai ales broccoli, spanac și salată Chard) și cu orez integral. Nu consumați grăsimi, carne sau lactate.

În același timp, creșteți aportul de vitamina A și C. Le găsiți în citrice, morcovi, papaya și broccoli.

Adoptați obiceiuri sănătoase

Măriți literele de pe ecranul calculatorului astfel încât să nu vă mai apropiați ochii de acesta, nu citiți dacă nu aveți lumină suficientă, stați la o distanță de cel puțin un metru de ecranul televizorului și purtați ochelari de soare în pauza de lucru sau în drum spre casă.

Vă sfătuim să vă petreceți timpul în aer liber, la țară sau la mare. Exact ca o fotografie panoramică, ochii au nevoie de o pauză în timpul căreia să nu mai vadă atât de multe obiecte colorate laolaltă, lumini puternice sau neoane.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Trachtman, J. N. (2010). Post-traumatic stress disorder and vision. Optometry. https://doi.org/10.1016/j.optm.2009.07.017
  • Crago, H. (1993). More Than Meets The Eye? Australian and New Zealand Journal of Family Therapy. https://doi.org/10.1002/j.1467-8438.1993.tb00956.x
  • Montés-Micó, R. (2007). Role of the tear film in the optical quality of the human eye. Journal of Cataract and Refractive Surgery. https://doi.org/10.1016/j.jcrs.2007.06.019
  • Conrady, C. D., Joos, Z. P., & Patel, B. C. K. (2016). Review: The Lacrimal Gland and Its Role in Dry Eye. Journal of Ophthalmology. https://doi.org/10.1155/2016/7542929

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.