Fibre și legume pentru ficat sănătos
Ficatul este un organ ce îndeplinește o serie de funcții esențiale pentru sănătatea organismului. Există o serie de fibre și legume pentru un ficat sănătos.
Multe persoane nu iau în considerare acest lucru și urmează diete sau stiluri de viață pe care le consideră sănătoase, dar apoi încep să se confrunte cu diverse probleme. Una dintre cele mai comune este hepatomegalia, ce constă în inflamarea ficatului. Dacă nu este tratată, această afecțiune se poate agrava.
Dietele bogate în grăsimi, zaharurile rafinate și alte alimente procesate îți pot intoxica ficatul, împiedicându-l să-și îndeplinească funcțiile metabolice și detoxifiante.
Îți articolul de azi îți prezentăm două modalități prin care poți proteja sănătatea hepatică: prin consumul de alimente bogate în fibre și legume pentru ficat.
Importanța fibrelor pentru sănătatea ficatului
Medicii și nutriționiștii susțin că primul pas pentru vindecarea ficatului este adoptarea unei diete sănătoase fără grăsimi și acordarea unei atenții deosebite felului în care gătești mâncarea.
Pentru ficat, cel mai bine este să gătești alimentele la grătar, în cuptor, la aburi sau fierte.
Un element esențial pe care trebuie să îl introduci în dietă sunt fibrele. Este necesar să iei în considerare câteva informații importante.
Citește și:
Lipsa fibrelor poate duce la creșterea colesterolului și a glicemiei
Te întrebi de ce sunt fibrele atât de importante?
În primul rând, fibrele sunt esențiale pentru absorbția nutrienților din alimentele consumate.
- Fibrele insolubile au un efect laxativ, fiind benefice pentru intestine. Atunci când intestinele sunt curate, nutrienții ajung în sânge fără să fie însoțiți de toxine.
- Fibrele solubile ajută la reglarea nivelului de colesterol, protejează bacteriile sănătoase din intestine și scad nivelul de colesterol „rău”.
- Dacă ai steatoză hepatică (ficat gras), este posibil să suferi de hiperglicemie, ceea ce se traduce printr-o rezistență la insulină. Prin urmare, este necesar să consumi alimente care încetinesc absorbția zaharurilor, iar alimentele integrale, bogate în fibre, sunt cele care îți oferă acest beneficiu.
- Nu uita că trebuie să consumi alimente bogate în fibre, dar nu și în zahăr.
- Doza zilnică recomandată de fibre este de 30 g. Crezi că atingi această valoare într-o zi? Dacă nu, fă din asta o prioritate, deoarece numai așa poți să ai un ficat sănătos.
Alimente bogate în fibre pe care trebuie să le adaugi în dietă
- Ovăz
- Orez brun
- Făină integrală
- Pâine de secară
- Mere
- Pere
- Linte (adaug-o în salate și evită preparatele clasice, deoarece conțin multe grăsimi)
- Produse din cereale integrale, fără adaos de zahăr
Legume pentru ficat sănătos
Andive, broccoli, varză de Bruxelles… aceste legume pentru ficat nu sunt chiar alimentele noastre preferate. Un cheeseburger sau o plăcintă cu carne sună mult mai bine.
Dar ceea ce multe persoane nu știu este că gustul amar al acestor legume se datorează prezenței în compoziția lor a unor compuși ce contribuie la realizarea următoarelor procese importante din organism:
- Eliberarea sucurilor gastrice
- Îmbunătățirea digestiei prin producerea de enzime
- Absorbția nutrienților
- Protejarea ficatului prin detoxifiere și accelerarea metabolismului
Dar să analizăm lucrurile mai în detaliu, nu?
Legumele amărui ajută la curățarea ficatului
- Verdețurile amare, precum cicoarea, sunt bogate în fitonutrienți ce ajută la curățarea ficatului de toxine și alte deșeuri.
- Mențin nivelul de colesterol redus, metabolizează grăsimile și curăță sângele.
O sursă naturală de vitamine, minerale și antioxidanți ce vindecă ficatul
Ține minte că ficatul este un organ ce necesită un stoc constant de antioxidanți și minerale. Acestea apără celulele hepatice împotriva bacteriilor și toxinelor.
Vitamina C, de exemplu, este un element de bază care îți menține ficatul sănătos și puternic.
Îndeplinesc legumele amărui toate aceste condiții? Sigur că da!
- Legumele amărui sunt bogate în vitamina A, C și K, potasiu, calciu și magneziu.
- Sunt bogate în fibre și acid folic.
- Conțin cantități mici de grăsimi și sodiu.
Ce legume pentru ficat trebuie să incluzi în dietă?
- Rucola
- Broccoli
- Varză de Bruxelles
- Salată verde
- Castravete
- Muștar acru
- Conopidă
- Năsturel
- Anghinare
- Țelină
- Cicoare
Citește și:
Trebuie să știi, de asemenea, că anumite băuturi te ajută să-ți îngrijești mai bine ficatul. Dar nu uita că nu trebuie să le consumi în exces:
- Cafea
- Apă tonică (este bogată în chinină)
- Ceai de valeriană
- Ceai de cimbru
- Ceai alb
- Zeamă de lămâie
- Suc de grepfrut (sau grepfrut simplu)
În încheiere, îți amintim că ficatul are o putere uimitoare: se regenerează singur. Dacă îi oferi nutrienții necesari, acesta se va vindeca.
Trebuie să ții contmereu de recomandările medicului și să urmezi un tratament potrivit nevoilor tale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Tsochatzis, E. A., Bosch, J., & Burroughs, A. K. (2014). Liver cirrhosis. In The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(14)60121-5
- Petts, G., Lloyd, K., & Goldin, R. (2014). Fatty liver disease. Diagnostic Histopathology. https://doi.org/10.1016/j.mpdhp.2014.01.008
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.