Logo image
Logo image

Vindecă rănile cu 3 plante medicinale incredibile

4 minute
Te-ai ars în timp ce găteai? Ți-ai zgâriat sau tăiat genunchiul? Proprietățile medicinale ale următoarelor plante incredibile pot vindeca rănile într-un timp scurt.
Vindecă rănile cu 3 plante medicinale incredibile
Valeria Sabater

Scris și verificat de psihologul Valeria Sabater

Ultima actualizare: 30 septembrie, 2022

Natura cea înțeleaptă și fascinantă ne oferă diverse plante minunate care dezinfectează și vindecă rănile. Este vorba, desigur, despre rănile nu foarte grave. Vânătăile, tăieturile, arsurile și clasicele zgârieturi de la nivelul genunchilor (atât de frecvente în rândul copiilor) pot fi tratate cu anumite remedii naturiste eficiente.

Este o idee bună să ai mereu la îndemână următoarele 3 plante medicinale. Nu uita însă că este important să știi care plantă este potrivită pentru a remedia problema ta actuală, precum și care este modul corect de a o folosi.

Anumite răni pot fi tratate doar cu plante specifice și, de asemenea, trebuie să eviți să aplici o doză incorectă. În articolul de azi îți prezentăm 3 plante medicinale ce tratează și vindecă rănile.

1. Aloe vera vindecă rănile

Some figure

Când aplici gel de aloe vera pe o rană, efectele obținute sunt incredibile. Această plantă minunată este utilă pentru a trata tăieturi, arsuri, iritații și inflamații cutanate.

Pulpa (adică gelul) din interiorul frunzelor de aloe vera nu este alcătuită doar din apă. Acest component conține și mucilagii acide, săruri organice, enzime, saponine, taninuri, amoniac, vitamine și o mare varietate de minerale.

Iată de ce aloe vera vindecă rănile:

  • Aplicarea topică a gelului de aloe vera stimulează producția de colagen a organismului. Acest proces îmbunătățește și vindecarea și angiogeneza, ce presupune formarea de țesut nou la nivelul rănilor.
  • Datorită descoperirilor mai multor studii, se știe că aloe vera prezintă un efect terapeutic ce reduce atât durerile, cât și inflamațiile.
  • Aloe vera conține aloe-emodin, un compus organic care combate virusurile și bacteriile. Datorită acestuia, rănile se vindecă repede și nu se infectează.

Instrucțiuni:

O modalitate interesantă de a profita de proprietățile gelului de aloe vera este să îl congelezi. Urmează pașii de mai jos:

  • Ia o frunză de aloe vera și, cu ajutorul unui cuțit, secționeaz-o în două pe lungime.
  • Extrage gelul translucid din interiorul frunzei și pune-l într-o tavă pentru cuburi de gheață.
  • De îndată ce ai umplut tava, pune-o în congelator.
  • Gelul va reține toate proprietățile plantei în timp ce este congelat. De fiecare dată când vrei să îl folosești, nu trebuie decât să iei unul dintre cubulețele din tavă. Este foarte simplu!

Gelul de aloe vera este foarte util pentru a ameliora vânătăile și chiar și varicele inflamate.

2. Centella asiatica

Some figure

Centella asiatica este o plantă medicinală folosită pentru a trata probleme cutanate precum eczemele, psoriazisul, bubele, arsurile simple și chiar rănile deschise.

Această plantă foarte răspândită pe subcontinentul indian conține un component care se găsește și în aloe vera: saponinele. Datorită acestui compus, Centella asiatica susține vindecarea și poate chiar îmbunătăți circulația sanguină, stimulând astfel producția de colagen.

Companiile farmaceutice includ deseori Centella asiatica în diverse tratamente topice. Unul dintre beneficiile acestui ingredient este faptul că vindecă rănile după o intervenție chirurgicală.

Instrucțiuni:

Poți achiziționa numeroase tratamente naturiste preparate cu Centella asiatica din plafare. Aceste produse sunt atât eficiente, cât și sigure. O altă variantă este să prepari o compresă cu această plantă. Iată ce trebuie să faci:

  • Ia câteva frunze proaspete de Centella asiatica, pisează-le și aplică-le direct pe rană sau arsură.
  • Lasă remediul să acționeze aproximativ 20 de minute, apoi îndepărtează-l.
  • Dacă aplici acest tratament pentru două sau trei zile consecutive, vei obține rezultate excelente.

Citește și:

Centella asiatica – ce este și cum se utilizează?

3. Mușețel

Some figure

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat utilizarea mușețelului în scop medicinal acum câțiva ani. Aplicată topic, această plantă este foarte eficientă pentru a vindeca rănile, a trata eczemele și a ameliora toate tipurile de inflamații.

Evident, consumul de ceai de mușețel nu te va ajuta să vindeci tăieturile și vânătăile. Deși această băutură te va calma și te va ajuta să te odihnești, mușețelul trebuie aplicat topic pentru a trata rănile și infecțiile.

Nu în ultimul rând, unul dintre cele mai mare avantaje ale mușețelului este reprezentat de efectul său antialergic. Mai jos îți prezentăm cum poți să profiți de toate aceste beneficii.

Îți recomandăm și:

Remedii naturale cu mușețel simple și utile

Instrucțiuni:

Următorul tratament este foarte simplu. Achiziționează mușețel uscat din orice plafar. Poți, de asemenea, să folosești pliculețe de ceai de mușețel. Însă, deoarece nu ai cum să fii sigur că aceste pliculețe conțin mușețel 100% pur, cel mai bine este să achiziționezi frunzele plantei direct din plafar.

Ingrediente

  • 1 lingură (10 g) de mușețel uscat
  • ½ cană (100 ml) de apă

Mod de preparare și aplicare

  • Încălzește apa și, de îndată ce atinge punctul de fierbere, adaugă lingura de mușețel uscat.
  • Strecoară lichidul și pune-l deoparte.
  • Cât timp este caldă, utilizează un tampon de bumbac pentru a aplica această infuzie medicinală direct pe rană.
  • Aplică acest tratament de mai multe ori pe zi. Rezultatele obținute nu te vor dezamăgi.

Nu ezita să incluzi plantele prezentate în acest articol în trusa ta de prim ajutor!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.